بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 30 May 2013

MEE UDANG SUNGAI DUA

Assalamualaikum & good day.
Resepi mee udang yang dicari2 akhirnya ku ketemu jua. Hahaha!!!kami especially daddy mmg pengemar mee udang tegar. Klu balik Kulim pun sibuk cari port mee udang & char kew tiaw power. Biasanya org belah Penang/Kulim etc mmg tau 'Mee Udang Sg Dua'………..Femes sehhhhh!!!! Kami ada la try dulu (tapi mommy suka yg mee udang Sepetang, Perak lagi). Pepepun tak kisah le yg penting sekarang mommy dah tau RAHSIA depa2 dok buat sedap sangat tu. No jampi2@pengasih bagai dikata cuma resepi dibuat dengan penuh kasih sayang ja, chewah!!!!


Mommy guna resepi dari blog K.Azlita yang femes tu. Di tambah dengan gambar2 yg bombastic ala2 photographer majalah gitu, lagi le membuatkan mommy telan air liur.
Alhamdulilah terlaksana misi eksperimen last Friday & dijamu selama hampir seminggu (hahaha!!!!banyak giler dapat kuahnya ikut resepi K.Ita tu). Mommy siap bagi semua anak beranak k.Maria & kakak2 dia yg berdekatan lagi (punya le banyak buat kuah follow resepi ni).

Tapi sangat2 berpuas hati dengan hasil resepi ni. Dulu pernah buat juga mee udang tapi finally this is the one that we looking for selama ini. Big bos pun puas hati, makan menambah2 U. Seronok I tengok tau.

Untuk yg belum pernah try/masak, boleh la cuba, mana tau memikat selera u all plak. Untuk rujukan mommy di masa hadapan, mommy jotdown & adjust sikit je amountnya. TQVM K.Ita & Pn Zaiton atas perkongsian.





Resepi asal : Puan Zaiton (Buku Planta Resepiku Warisanku)

Bahan2:
1 kg mee kuning ~ dicelur
2 tangkai daun bawang ~ di hiris halus
1 biji cili merah ~ dihiris halus
3 keping tauhu ~ digoreng dan dihiris
3 biji telur rebus ~ di belah
3 biji limau nipis ~ di belah
sedikit bawang goreng


Bahan Kuah
3 ulas bawang merah ~ dikisar 
8 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inci halia ~ dikisar
3 batang serai ~ dikisar
2 sudu besar cili kisar atau cili boh
200 gm udang kering ~ kisar
2 kg keledek ~ direbus dan di lenyek halus (kena reduce to 1/2 kg je)
1/2 kg kentang ~ direbus dan dilenyek halus
2 biji telur ayam
Paste tomyam ~ 2 kiub tomyam
Perencah sup tulang ~ 1 sudu besar
Udang galah ~ dalam 10-12 ekor
Garam dan gula secukup selera
Air

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. 
2. Tumiskan bawang hingga naik bau.
3. Masukkan semua bahan yang di kisar dan masak hingga garing.
4. Bila terbit minyak masukkan cili dan tumis lagi hingga garing.
5. Masukkan udang kering masak lagi selama 2 minit.
6. Kemudian masukkan keledek dan kentang lenyek tadi.
7. Tambahkan sedikit air jikalau kuah agak pekat (mommy guna dalam 1liter air).
8. Masukkan telur ayam, paste tomyam, perencah sup tulang dan kacau hingga sebati.
9. Masukkan garam dan gula mengikut selera.
10. Bila kuah telah mendidih barulah masukkan udang.
11. Masak lagi hingga udang di masak dengan sempurna.
12. Angkat dan hidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama.

24 comments:

nurbijen said...

sedapnya mee udang tu kak ros...
harus cuba juga ni bila ada masa :)

Nooriah Abdullah said...

adus terliur tengok udang yg tergolek tu nak meratah benda kolestrol tu Ros...nyaman bah

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ros nampak sedap ni..hubby Kak Ros suka mee udang

ina ku said...

masak tak pernah tp makan pernah la masa balik penang dulu. sedap rupanya mee udang ni dgn udang yg besar2 tu kan. harga pun cantiiikkk la, hehehe. klu nk masak sendiri wajib kena cari udang besar2 kan, baru puas hati.

~Mami Little Hero~ said...

Kak Ros,

Sambil baca resipi sambil fikir ada tak bahan kat dapur. Mmmm sedapnyaaa... keledek je takde. Acaner? Sedap ke kalau buat tak letak keledek? Mesti tak rasa manis2 keledek tu. hummm... Kak Ros mehlah berjiran kat sini. kikiki. Boleh tumpang hulur mangkuk kalau kak ros masak sedap2. ;p

NEKCIK said...

Oraaiit.nekcik akan cuba Ros!! mee udang setapak!! Gurantee sedaap!!!!

ishamizu said...

Salam kak Ros

Mmg mgoda la mee udang tuh! Mee udang ni sama ke dgn mee rebus? Ktrg panggil mee rebus..:D

yan's cottage said...

hmmm....tengok pun dah telioq nie...mai nak semangkuk noh....

ummuaidan said...

ros nie nak kena lempang nie..orang takder mee dia tayang mee udang yg sedap lak..hohohoho..nak srh buat mee udang desperado lagi lah tuh..heheh

Norzila Zakaria said...

tu dia mai dah...zila baru dtg folo akak ni terharu dpt mkn mee udang sg 2 yang femes tu...sedapnya..cantik la mangkuk akak..suka zila tgk..

Unaizah said...

Kecur air liur tengok gambar mi udang Ros ni. Teruih teringat kesedapan mi udang sg dua penang tu.

rostina76 said...

Mmg sedap Nur.harus cuba

rostina76 said...

Utk org pantang amik Sekoq xpaaa knoor

rostina76 said...

Harus Cuba bg c.abe makan tu kros

rostina76 said...

Ye inaku.....klu dpt udang size 3xl tu Lagos syok

rostina76 said...

Sorry late reply....Internet Bcuti daaaaa.btw xde keledek pun xpe.potato tu pun dah ckp.udang yg Bt kuah tu manis

rostina76 said...

Phergggh!!!!mee udang setapak.bila nak jamu kami plak

rostina76 said...

Salam izu....Lbh krg sama dgn mee rebus tapi xde daging.biasa mee rebus dorg tambah air rebus an daging jugak

rostina76 said...

Sila2 yan....terliuq smp ayaq liur meleleh Susah ni

rostina76 said...

Adoiiiii mcm terasa dlm mimpi Kena lempang dek Mak buyung...alas guna je spaghetti sedak gok

rostina76 said...

Mai oh Mai cheq Mai.pekena mee udang sg 2.....tuleee mangkuk plg cun pun Zila oooi.tq sudi Singgah noo

rostina76 said...

Apalagi u...pecut keta p sg 2 trus hadap.bestnye

wajah malam said...

tgh mencuba resepi k.ros ni.... xtau apa rsanya... tp pki udang xl aja.. xdak yg galah... ni gara2 xtau mna nk. cri mee udang sg dua kt KL ni...

wajah malam said...

walllaaahhh... sedappp bangattt... tq. 4 recepi k.ros

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...