بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 17 May 2013

ACAR UMBUT KELAPA @ NYIOR

 Assalamualaikum & good day.
 Terlebih dahulu mommy minta maaf kalau N3 ni bakal membuatkan anda mengidam & air liur menitik2 (kik3x.berlagak ye mommy). Mommy tahu bukan senang nak dapatkan supply umbut kelapa ni especially bagi u all yg @oversea mahupun di bandar2 besar spt Klang Valley. Mommy pun sebenarnya semenjak menetap di Brunei ni la baru face to face & menjadi teman rapat juga dengan si umbut kelapa ni. Tak tahu le betul ke tidak but rasanya mcm senang je nak cari umbut kat Brunei ni tak kira le umbut kelapa @ umbut sawit (but they said umbut kelapa yg lagi sedap), mungkin sebab byk pokok kelapa. Kalau kat Malaysia rasanya dah more than 10 years mommy tak merasa umbut ni (dulu2 makan pun time kenduri kawin kat kampung je). 
Btw dulu mommy dah pernah citer pasal resepi org Brunei dgn umbut ni iaitu Masak Lemak Umbut. Harini mommy nak tayang plak resepi yg cukup famous especially untuk org2 di Kelantan time kenduri kawin iaitu Acar Umbut. Happy sangat2 mommy bila jumpa resepi ni kat blog cheqsue. Bila dah buat & tested, Ya ALLAH!!!!!sebijik rasa yg dikenang2 suatu masa dahulu. Rasa mcm nak menitik2 air mata suka (hahaha!!!exaggerate le tu mommy). Mommy makan meratah mcm takleh stop. 
So, mommy c&p resepi cheqsue & simpan kat sini supaya senang mommy buat rujukan kalau2 nak buat kenduri K.Anis & Ahdia nanti. Untuk sapa2 yg terjumpa umbut kelapa, must try this recipe. No regret tau. Tq cheqsue ye.

Sumber : Cheqsue

Bahan-bahan :
- semangkuk umbut kelapa (hiris nipis memanjang, bersihkan dan tos air)
- 4 biji cili kering (buang biji dan rendam air panas seketika) *
- 5 biji bawang merah *
- sebiji bawang putih *
- sedikit halia *
- 5 sudu besar cuka makan
- 1 cawan santan (sederhana pekat)
- gula dan garam secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :
- tumbuk kasar bahan *
- panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing
- masukkan cuka, dan gula. masak sehingga bau cuka hilang
- masukkan umbut kelapa dan santan
- masak hingga umbut lembut dan santan mendidih (jika tak berkuah boleh tambahkan air)
- rasakan gula dan garam

8 comments:

Nisah Idham said...

duhai mommy aka kak ros.
miahahha yg ni nisah tak menitik ayaq liuq, nak tau pasai apa? hehe pasai cheq tak minat umbut kelapa, tapi mak cheq sangatlah suka. la ni jugak cheq hantaq resepi kat mak.

tima kasih la no.. suka suka ..

kakyon said...

lama dah tak makan umbut kelapa.masak lemak kuning pun sedap..

ummuaidan said...

Salam ros..
bad news...tidak berjaya menitikkan liur mak buyung kali nie..hehehh..agaknyer baru lps makan nasi kot..hehehe..ingat2 umbut nyiur nie jrg makan cuma ms kenduri2 jer kan orng masak ngan daging (dah sebut nie tertelan liur lak.)hehehe..rsnya kena tebang nyiuq dl lah br dpt umbutnya nie kalau terliuq sgt..heheh

Tihara said...

memang menitik la air liur tengok gambo ni..
gambo pun beso,
ape lagi..adess
thanks for sharing the recipe :)

hainom OKje said...

OKje pun tak pernah bersahabat ngan Umbut ni....tak teringin pun nk masak tp kalau org bagi nak jugaklah hehe

hainom OKje said...

OKje pun tak pernah bersahabat ngan Umbut ni....tak teringin pun nk masak tp kalau org bagi nak jugaklah hehe

rostina76 said...

nisah: hang xminat xpaa la yg penting mak hang minat. heheh, nanti tanya kat dia sedap tak resepi ni

kakyon: tule kyon, pasni ros nak try masak lemak kuning plak

ummuaidan: mmg time2 kenduri je dpt merasa umbut nyiur ni klu dulu2.

tihara: maap le ye…mmg sengaja bg org terliur pun.hahaha!!!jahat ekk mommy

hainom okje: alahhh, klau dah tak teringin mommy pun xteringin nak kasi :P

amin ismail said...

akak..mohon share ya..tringin nk try resipi ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...