بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 15 May 2014

KUIH ROPA TERENGGANU

Assalamualaikum & salam sayang.
1st of all nak minta maaf kalau mommy dah lama tak melawat blog kawan2 & tak reply komen u al. Kenkangan masa & aktiviti2 yg diluar jadual kebiasaan. Harap u al tak majuk2 ye.
Harini, mommy nak tayang kuih Ganu Kite lagi. Nanananana.Ganu Kite!!!!!!


Adehhhh!!!!kontroversi sungguh Ganu ambe lately ni. Kejap org tu, kejap org ni..kejap kuor, kejap masuk...mana sea hok nelang dok tau. Yang pasti sema giler kuase belake (hahaha!!!!hok pahang, pahang la deh..hok dok pahang tu diang2 sudoh la).


Fyi, dulo2 kala mommy pernah post pasal KUIH ROPA aka KUIH LIPAT & antara popular post juga la. Harini mommy nak post sekali lagi ttg KUIH ROPA sebab yang versi Ganu Kite ni dia kena goreng. Kalau yg betul2 original Ganu Kite tu intinya pun guna inti ikan (ada yang campur dgn keledek/kentang). Tapi disebabkan 4A ni kureng 'gen' Ganu Kite makanya dorg ni tak berapa suka inti ikan. Haruslah mommy follow taste dorg jugak guna inti kentang berkari (ala2 karipap). Nak lagi sedap campur dgn daging/ayam (ni skip sbb malaih nak cincang ayam).


Resepi lebih kurang sama dgn yg dulu cuma ada sikit on off je.

Bahan utk Inti
500g daging cincang (optional)
3 biji ubi kentang (dadu kecil)
1 labu bawang holland (dadu kecil)
2 s/b serbuk kari (kalau xnak letak serbuk kari pun ok) 
2 s/b serbuk lada hitam (ikut kepedasan)
Sedikit kicap
Garam 
Gula
Air secukupnya

Caranya
1.Tumis bwg hingga naik layu.
2. Masukkan daging cincang & ubi kentang. Gaul sebati.
3. Masukkan bancuhan serbuk kari & masak sehingga daging & ubi kentang empuk (jika perlu tambahkan air). 
4. Masukkan kicap dan lada hitam. Sebatikan rasa dengan garam & gula.
5. Siap. Sejukkan.

Bahan utk Kulit
1/2 kg gandum
1 biji telur
Air secukupnya
Secubit garam

Caranya
1. Masukkan telur, garam, gandum dan air ke dalam pengisar. Kisar semua sehingga sebati.
2. Keluarkan dan kacau adunan. Pastikan tidak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Sekiranya perlu tambah air sedikit demi sedikit.
3. Sapu sedikit minyak pada kuali (kalau guna non stick pan xperlu).
4. Panaskan kuali, tuang 1 senduk adunan dan ratakan, buat cam telur dadar.
5. Bila permukaan mengelembung, angkat tak perlu masak kedua2 belah). 
6. Isikan inti dan lipat.
7. Ulang langkah 4-6 hingga adunan habis.
8. Goreng menggunakan sedikit minyak sehingga garing (guna kuali yg leper lagi bagus & tak perlu tenggelam semuanya).
9. Siap.

13 comments:

nurbijen said...

saya mula kenal kuih ni masa keje kat terengganu... Then terus jadi kuih kegemaran.... Thanks kak ros kongsi resepi... harapnya ada masa utk cuba nanti :)

tun_telani said...

Salam kak ros.. nmpk je perkataan 'terengganu' kt n3 tu, cepat2 singgah.. rindunyerrr kat kuihhh niiii.. tun xtau name dia mende. hahaha.. baru tau nama dia kuih ropa. kt kg mmg biasa jupe inti kentang camni, dok penoh lagi jupe hok inti ikan..

Bicara Kak Noor said...

macam sedap je Ros cer bawa kat sg liang sikik nk rase guano baru leh buak hehe ambo tk reti royak ganu ni

Nastyna said...

then ghase dia ada ala2 samosa ikang la ni yer.. dok nelang awang. hehehehe

Izzati Amira said...

amboi.. kontroversi plak tgok kuih ngn resipi dia.. hhee.. (:

Syafinaz Ali said...

Ala sedaknya.kalau kat bandar KT ni ada 2,3 tmpt yg jual hok forzen.sedak juger.yummm!

Mmg panas la trg sehari dua ni.kami ni just eat popcorns and watch the drama jer la sbb tahu doh ending dia macam mana.hihihi

Siti Fatimah said...

Bestnyer kamu pandai buat ni. Masa sekolah rendah je pernah mkn kuih ni. Sekarang klu cari memang non hado dah...waaaaa jekesnya saya

tifaanvar said...

jadi mcm duta kuih tradisional Ganu kito ya

rostina76 said...

nurbijen: tula, rasanya mmg org ganu & sekitarnya je tahu kewujudan kuih ni. welcome

tun: klu hok piorrrr (kate org ganu) mmg gune ikang. lagi sedak sbb mmg tekok ganu, dok leh nak kate apeee doh.

knoor: inshaallah knoor karang klau buat lagi ada delivery to arah liang

nastyna: samosa kulit ye keras mek. hok ni kulit ala2 ketayap tapi ada rangup2 gitu…dap nyeeee. dok nelang gok dak yoh bising arr. senyap2 doh :P

izzati: sekali sekla dik kita create kontroversi, glamer skit. hehe

syafinaz: klu beli hok frozen wat balik aussie berbaloi dok eh?

siti fatimah: nanhado…..buetla sondiri

miya said...

Nseb baek ade resepi nie.. gop kite nie hok duk blajo jauh.. nok tunggu balik ganu pesengang mmg lmbat agyy ahh.. maseh bnyokkk..

mohd bukhori mukhtar said...

Dok tau guane pasal...nyer buat kemaruk nok kueh ropa time2 first day pose nie wehhh! Nok beli rasa malas pasal rasa2nyer kalu wat sediri lagi sdak kot? Hehe heh..tenkiu kak ros ��

aminropackt said...

assalamualaikum....

saya Amin full time menjual ROPA ni bermula di bazar ramadan usj 4.sambutan sangat menggalakkan. 100 ++ biji setiap hari

area lembah kelang saya menerima tempahan ROPA
sekarang menjual di usj 4 setiap hari

jika berminat sila email aminropackt@gmail atau FB : amin char kuew tiaw ropa

rasa ropa resepi ibu.
kalau tak sedap money back guarantee!hehe

Arina Husin said...

Sy suka sgt kuih ni & anak2 pon suka...esok nk try buatlh...insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...