بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 7 November 2013

♥Aiskrim Coklat (Homemade)♥

Assalamualaikum & good day.
2 hari tak merapu @Wind of Change rasa jiwa ini 0-0-0000000 (lagu Najwa Latif tu). Hari Selasa lepas masa cuti Awal Muharam tu, mommy & 3A je cuti. Daddy sebab dia buruh makanya kena le keje (heheh!!!!). So, nak memenuhi masa yg terluang tu mommy buat le aktiviti merajinkan diri sikit (tu pun buat aktiviti2 simple & paling cepat je). 


 1st mommy buat eksperimen Aiskrim Coklat Homemade yg tersenang. Walau dah lama sesangat simpan draf ni & ada lg a few resepi homemade icecream yg lain especially dr blog oversea tapi mommy tergerak nak guna yg ni jugak. Ada antaranya yg senang juga tapi guna creamer coffemate, yg ni mommy rasa lagi okey kot sebab guna ovallete. Pepepun terpulang la ye.


Masa tengah buat tu mommy tak bgt kat 3A nak buat aiskrim ni sebabnya 1. karang buat 10 minit tanya dah siap ke, dah blh makan ke mommy? Haaaaaa, yg ni la paling rimas……2. Mommy takut tak menjadi & buat 3A frust plak, so kiranya mommy try dlu & ala2 buat surprise kat dorg. Heheh!!! Yang bestnye mmg dorg terkezut le tgk aiskrim ni & tak percaya mommy buat sendiri. Arfa siap cakap "Huyoooo!!!! sedap sangat mommy. Boleh jual ni". Adoiiii kelakar (banggo pun ado eh sebenarnyo). 


Copy & Paste from Buku Resepi 
Resepi Ais krim chocolate enak disukai ramai, siapa yang nak buat bisnes aiskrim sangat sesuai cuba resepi nie. SIMPLE TAPI SEDAP hehehe..



Dikongsikan oleh kak Noor Azlinda Ibrahim

Bahan-bahan:
1 tin susu cair*
¼ tin susu pekat* 
2 sudu besar milo *
2 sudu besar ovalette*
Coklat rice

Cara Buat:
1. Blender semua bahan bertanda * hingga gebu (mommy guna mixer, lagi gebu kot).
2. Usai blender, tuangkan ke dalam bekas.
3. Masukkan ke dalam peti sejuk beku. Selepas sejam, taburkan coklat rice atas aiskrim. Kemudian, biarkan beku seharian (kami tabur coklat rice masa nak makan).
4. Siap. Sangat simple

10 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sedap plakkkk ais krim!

ummuaidan said...

nok keno carik ovalette jugok nie.. sedak weeyyyhh

aTieYusof Family said...

wahhhh! sedappnya Kak....nak cuba juga lah...:)

Rapunzel Cikilolo said...

simple je...

anak-anak mesti melonjak kan?

hainom OKje said...

Best betul jadi 3A......asyik terkejut terkejut dgn makanan yg best best je hehe....

rostina76 said...

mrs eady: heheh!!aiskrim mana ada yg xsedap

UA: klu terjmp ovalette tu beli stok byk selalu. seronok bt aiskrim ni

atie: cuba la atie, senang je

Rapunzel: terlonjak2 dorg tu klu bagi aiskrim

hainom okje: ye la okje, nak bg terkejut2 hadiah gempak2 xdak. bagi makanan dah leee

sewcookiecrumble said...

Kalau letak milo...kena make sure dipanaskan dlu x? milo x berketel ke kalo cmpo sejuk2? thank in advance :)

rostina76 said...

sewcookiecrumble: xpayah panaskan yang sebab kita blend semua, dia hancur sebati. no worry ;)

Anonymous said...

Mudah,ringkas dan jimat..boleh makan banyak2.

Unknown said...

Tq kak bg share resepi.. Saya da try buat.jd n sgt sedap.. Aiskrim x sejuk lg anak saya da siap merasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...