بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 30 November 2013

Chocolate Pavlova

Assalamualaikum & happy weekend.
Masih dalam mood birthday daddy. Since birthday mommy dulu mommy buat PAVLOVA, so kena la seia sekata dengan daddy jugak (heheh!!!actually masa bt pavlova birthday mommy tu mmg dah plan utk bt yg versi coklat utk daddy).


Resepi ni mommy simpan dalam draf dah lama tapi mmg tunggu birthday daddy juga baru nak buat. Kalau dulu pavlova manis meleting, so this time mommy dah dpt counter problem tu. Mmg tak syak lagi yg versi daddy punya a.k.a CHOCOLATE PAVLOVA ni lagi sedap & berbaloi2 buat. Semua setuju yg ni lagi hebat dari yg dulu walaupun deco this time mommy sengaja buat simple je (nak kena le dgn tema lelaki tua matang, kik3x).



Bila disimpan dalam peti ais & makan sejuk2, MasyaALLAH!!!!lagi nikmat. Apa yg mommy boleh rumuskan; Love @the 2nd sight (sbb yg 1st sight dulu xberapa nak berkenan). No regret, pasni mmg nak buat lagi & lagi.


TQVM to fzmenu atas perkongsian resepi cuma mcm yg mommy bgt mmg mommy ubah sukatan utk gula.

Bahan2:
6 biji (180 grams)putih telur (saiz besar)
1/4 sudu kecil cream of tartar
1 1/4 cawan (250 grams) gula (mommy guna 150grams)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil vanilla
1 sudu kecil tepung jagung
3 sudu besar serbuk koko

Cara buat Pavlova Coklat: 
1. Pukul putih telur sampai kembang dan jadi kental.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi. 
3. Masukkan tepung jagung, serbuk koko dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je. 
4. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata. 
5. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik. 
6. Sendukkan adunan memenuhi bulatan yang ditandakan. 
7. Bakar pada suhu 140' C selama sejam. 
8. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. baru dikeluarkan. 
9. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream, parutan coklat masakan dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba...:))

Topping:
1 cawan (240 ml) heavy whipping cream
1 sudu besar (14 grams) granulated white sugar (mommy guna
icing sugar)
Fresh Fruit - raspberries, blackberries, strawberries, and kiwi fruit
are some good choices
55 gram semi-sweet or bittersweet chocolate, chopped (mommy
sagat)

Cara buat topping:
1. Pukul whipping cream sehingga kembang & masukkan icing sugar.
2. Pukul lagi sehingga kental.
3. Sedia dihias di atas pavlova.

5 comments:

myda_ahmad said...

whipping cream tu guna yg non dairy ke?...tingin nk wt ,takut x jd,sblm nie wt kek span pun ,x brpa nk mjd,bhgian bwhnya mampat,tp bhgian atas gebu..give up terus nk wt..

Aku Seorang Pengembara said...

Assalam Ros

Elok ler tu kurangkan gule, jgn jadi cam Yong ni ha...dah terlebih manis...hahaha

ummuaidan said...

wah ros dahjd pakar paloa nie..jeles lerr..blom pernahsekali pun wat sbb cream of tartar tak halal kat sini

nurbijen said...

tak pernah lagi cuba pavlova jenis coklat ni... kena try juga bila ada masa ni.. dah lama tak buat pavlova.... terliur pulak :)

ishamizu said...

Aduh mengancam sguh choc pavlova kak ros ni. Izu smpi skrg tak pnh mkn lg pavlova, nak try buat tp cam tak confident :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...