بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 24 November 2013

Muffin Pandan

Assalamualaikum & good day.
Sunyi je rasa blog community weekend ni (maklum org tengah bercuti semua kan). Kemarin, kami ambil result exam Anis & Ahdia……Adussss, kuciwa!!!!!! Nantila mommy jotdown next N3 pasal exam dorg. 

 Harini bagi laluan kat cik Muffin Pandan yang harum semerbak ni dulu. Mommy buat last Thursday, mmg suka buat muffin sbb adhoc je  siap &  boleh ngap. Cuma tule, selalu dok bt yg style western je rasa cam muak juga. Itu yg mommy try google perisa pandan, alhamdulilah mmg pilihan utk minum petang yg tepat. Walau jenis kek tapi aromanya membuatkan kita mcm makan kuih tradisional jugak. Mommy suka (rasanya semua org pun suka, siap 3A dok bagi2 kat kawan2 dorg yg dtg main kat rumah kami petang2 lagi).

Banyak resepi utk muffin pandan ni tapi mommy pilih resepi dari Ena.













Sumber: E-na 
(mommy adjust sikit je)


Bahan-bahan:
200gm tepung gandum (mommy guna SRF & skip bhn2 bertanda *)
*1 1/2 sudu kecil baking powder (skip)
*1/2 sudu kecil bicarbonate soda (skip)
1/2 sudu kecil garam
120gm gula kastor
200ml santan 
100ml minyak jagung/minyak masak
2 biji telur
1 sk pandan paste (skip)
1/2 sk pandan essence
Sedikit pewarna hijau 
Badam hiris atau apa yg disukai utk topping

Cara cara:
1. Panaskan oven pada Suhu 180 C. Sediakan muffin cups. 
2. Ayak tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan gula dan kacau rata (mommy just kacau tepung SRF + garam+gula)
3. Dalam mangkuk lain, satukan santan, minyak, telur, pandan paste, esen dan pewarna. 
4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati. 
5. Tuangkan adunan ke dalam papercups. Tabur dengan badam. 
6. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba.

12 comments:

Mak Wardah said...

Tqvm for sharing. Nanti akak cuba n nak buat n3 tak berani....

aTieYusof Family said...

Nampak gebu lah Kak muffin nya..mesti sedap..
sy copy resepi ye kak..:)

ZalinZalina said...

Nampak sedap mufin pandan awak ni..kak ina suka tengok bekas muffin tu..comelnye :)

Cheq Sue said...

Aritu ada gak buat muffin pandan tp x jadik la... yg akak buat ni cantik je

Nastyna said...

macam mudah sangat sangat jer u all buat muffin ni kan, gebu semacam pulak tu. I tak pernah lulus lagi bermuffin ni huhu. eh kak ros tau tak pandan ball yg macam jual kat gerai2 kat tesco.

azieazah said...

Kak Azie langsung tak reti nak bake bake nih!

Putri said...

Saya dh byk kali buat muffin pandan guna resipi ni.memang tak pernah gagal.saya x guna pandan paste.saya blendkan 8 helai daun pandan dgn santan.then letak kaya sebagai inti muffin..sedap buat minum petang

nurbijen said...

wah, menarik.... pandan essence pun ada dlm stok, kawan beri... nanti boleh cuba :)

ummuaidan said...

sedak banget nih ros...tele air liurlah kawe..napok sene tgk bhn2...nati kawe buat jgk deh..hehe

mala said...

nmpk gebu!

tun_telani said...

Sure harum semerbak masa bakar nih :)

rostina76 said...

mak wardah: uish kak….klu berjaya buat tu harus le buat n3. heheh

atie: silakan atie….

zalinzalina: heheh!!!bekas muffin kanak2 ribena gitu kak

cheqsue: nape ekk xjadi…sedap i cheqsue, kena try sekali lagi tu

nastyna: klu ikut kros muffin lagi senang dr kek sebab godek2 dgn senduk gitu jah (xleh overbeat klu muffin ni jd bantat)…..btw kaya ball tu xpernah buat tapi rasanya dia guna barter mcm pancake

azieazah: beli je kak klu senang

putri: wow!!!mesti lg sedap sbb ada inti….tq putri share idea

nurbijen: cuba nur, terasa mcm makan kuih bakar jugok gitu

UA: buat la, demo byk daun pandan tu, senang

mala: standard gebu muffin kak. sukeeeee

tun: mmg semerbak bau dalam rumah. heheh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...