بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 19 November 2013

Apam Beras Warna Warni

Assalamualaikum & good day.


Lately ni kerap plak rasanya buat apam beras ni (senang kekdahnya). Kalau aritu dek malas nak main dgn colors mommy bt Apam Beras Gula Merah, so kali ni kena gak main dgn colors. Hakikatnya yg colors ni mmg cun melecun tapi personally mommy lebih suka rasa yg gula merah (3A plak prefer yg colors). Pepepun kalau lain kali boleh je buat dua2 rasa & bertambah le lagi colors jadi brown dlm kelompok warna warni ni.


Jemput tgk ye, heheh. 


Resepi mommy guna sukatan yg sama dengan Apam Beras Gula Merah cuma tukarkan gula merah dgn gula pasir biasa & add on colors. Kalau nak refer cam mamasaranur buat blh gak (yg ni dapat separuh dari yg mommy buat).


Bahan-bahan ( 30 biji saiz kecil ) 
2 cwn nasi 
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras 
3/4 cwn gula 
2 1/2 cwn air 
1 sudu kecil yis (mauripan) 
Pewarna makanan
Kelapa parut digaul dgn sedikit garam 

Cara-cara: 
1. Blend nasi dan air sehingga hancur.  Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 
2. Dlm bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. 
3. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Titikkan pewarna makanan & kacau sebati.
4. Perap adunan selama 3 jam. 
5. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 
6. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

12 comments:

ummuaidan said...

Oloh buat apae lagi demo..warno warni pulok tuh...kawe weekend lps buat jugok apae gini hok kala ija..sedak weyyhh..make tok leh breti..nok try wak ape gulo anguh lah plok deh..:)

@na said...

salam rostina;
lamo nyo tk make apae beras ni...comei kala warna warni...hehehe buleh try wat seniri ni...tq

mama sara nur said...

Assalam
Nk sikit he hee
Akak pun kerap buat apam ni sb ank2 suka
Termsk Mak abahnya he he
Sedapp

hainom OKje said...

Bila org asyik tayang apam je.....naik syeh pulak okje nak buat hehe.... ..
budak budak biasalah Ros .....mesti suka yg kalerful hehe
jap nak salin resepi...

yan's cottage said...

cantik....warna2 macam nie...anak pasti suka.....

mala said...

kalau resepi guna tepung beras ni ada sikit susah nak membuatnya sbb tepung beras kat sini kasar. tak ingat nak usung tepung beras dari malaysia :-(

Amie said...

Dari kecik lagi memang minat sangat makan apam beras, bonda selalu buatkan kami untuk sarapan pagi (gunakan tapai), tapi kita buat sama style macam Ros gak... guna nasi blend.

huda said...

hai..

blogwalking,
nice blog..

visiting me back
hudakassim.blogspot.com

Nastyna said...

ni rasa dia macam puteri ayu eh kak, saya rindu puteri ayu yu katanya. tapi saya belum yakin la nak buat apam apam ni semua. cantik sangat pulak tu.

myda_ahmad said...

wah!meriah betul apam kaler2 nie...

MulutPayau said...

comelnya..macam2 kaler ada..
Jemput tengok jer..alaaaaaa meleleh laaa air liur..heheh

rostina76 said...

UA: musim apam kot loni mugo hujan2 ni sedap makan kuih2 cicoh nyo ni

@na: salam @na. laaa demo ore kelate ko? molek la try sendiri tu

mama saranur: terliur dgn apam akak le ni

okje: harap ko dah try la ye okje

yan: tq puji, heheh

mala:looo, yeke. mitak org malaya pos le gitu

Amie: ooo, ada gak ekk kak guna tapai. ros ikut resepi moden la kot

huda: tq huda & inshaALLAH nanti smp blog u

nastyna: adik beradik puteri ayu la ni tapi klu apam beras ni dio kenyal2 sikit.

myda: sekali sekala meriah

mulut payau: heheh!!!xdapet nak nolong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...