بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 1 November 2013

Roti mini pizza

Assalamualaikum & good day.

Salam Jumaat untuk semua. Hari ini merupakan Jumaat terakhir di tahun 1434H. Mungkin Jumaat yg terakhir buat kita. Allahhuakbar!!!!! 

(Peringatan dari fb Fantastic Brunei Issues)



Memandangkan 3A tak sekolah & ptg sure kena hidang snack before dinner maka mommy yg 'terlebih rajin' ni nak buat something yg senang & cepat tetapi digilai oleh mereka. Hahaha!!!!tak lain tak bukan iaitu pizza. Cumanya lagi senang sebab bt versi 'pizza malas'. 


Dah ramai juga org2 malas yg buat style ni, so mommy rasa tak salah le kalau mommy ikut jejak langkah mereka. So sapa2 yg nak ikut jejak langkah mommy pun jom la. Tak salah tau malah disayangi lagi oleh anak2 (Ahdia suruh buat lagi esuk).


Mommy buat ni 2 versi, versi bulat & versi 4 segi. Dua2 versi pun marvelous kata 3A.


Bahan2:
Roti keping
Sos bolognese/sos lada hitam
Sosej/crabstick
Keju (mozarella+cheddar+parmesan)
Vege (terpulang la nak letak apa2 vege)

Caranya:
1. Sapukan sos bolognese ke atas roti & ratakan.
2. Isikan topping seperti sosej/crabstick/isi ayam.
3. Letakkan juga sayur-sayuran jika suka.
4. Tabur keju di atas inti.
5. Bakar selama 10 - 15 minit pada suhu 160'C (oven dipanaskan terlebih dahulu).



12 comments:

nurbijen said...

favourite anak-anak saya juga ni... bila roti byk tapi dah nak expired, selalu la buat gini... baru bdk2 makan :)

Nastyna said...

Ini maskaan kebanggaan papa JJ ni, sellau kalau dia kat umah rajin ler dia buat benda ni hehehe. Kak Ros yang versi bulat tu buat lagu mana? CAntik la.

ummuaidan said...

Nie versi pizza yg dok terbayang dalam kepala baru2 nie..ringkas jer kan..prblmnyer cuma tak der sosej jer..tak gerenti halal ker tak..kalu ado mmg den nak buat ari nie jgk..heheh

MulutPayau said...

Bukan anak2 jer terliur tengok...mak budak pun terliur tengok ni...ringkas tapi mnyelerakan ..
Kena cari bahan utk buat ...Thnks berkongsi...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

mudahkan kerja... hehehe.. sy suka pizza!!

❤Kamsiah❤ said...

kalau saya,versi malas adalah beli yg dingin beku..kemudian panaskan hehe

Gee® said...

Dah lama tak buat piza... terlior pulak... k.gee punya versi malas guna roti pita tp tetap jd fav anak2...

NEKCIK said...

asalam..Rajin lah tu..kalau idak...buat kuih lingkar je lah..he..he

NEKCIK said...

asalam..Rajin lah tu..kalau idak...buat kuih lingkar je lah..he..he

rostina76 said...

nurbijen: btul tu, kdg2 dorg boring asyik suruh makan roti dgn jem/peanut butter

nastyna: hok bulat tu, tekan roti dlm muffin tray & bubuh la filling & topping pizza. bakar cam biasa

UA: xdok hotdog blh je guna vege @ isi ayam/daging kisar. kreatif maaa

mulutpayau: itule, kita pun pulun makan ni. heheh

SKTJ: mmg mudah, tapi nak lagi mudah call je pizzahut delivery. heheh

kamsiah: terbaek k.kamsiah….takpun p je pizzahut & order.

Gee: yup roti pita pun lagi mirip pizza doh tu tapi kalau versi nak clear stok roti slices ni guna jela kan

nekcik: waalaikumusalam nekcik…..kalau memanjang kuih lingkar mau kena bakar hangus dlm oven. huhu!!!kira rajin le jugak nekcik oo amik ati bosses yg ramai ni

hainom OKje said...

Wah....menarik ni Ros....boleh cuba ni....lebih sos bolognese ni nak buat apa pulak Ros...

hainom OKje said...

Mmg suka kalau resepi resepi yg malas malas ni....hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...