بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 13 February 2014

PEANUT BUTTER CAKE

Assalamualaikum & salam sayang.
Mood RAJIN sudah mariiiii.


Projek membaking pertama bagi tahun 2014 telah bermula dengan hasil yang sungguh TERBAEK ( my own judgement yo, jgn jeles).
Walaupun nampak simple & very dull tapi I tell u rasanya mmg 'the very the delicious'


Yang paling tak tahan tu, rasanya yg kaya dengan kacang tumbuk. Rasa crunchy kacang tu still terasa on the topping & juga dalam tekstur kek itu sendiri. Pastu plak gebu gebas sangatnya kek ni walau guna tepung gandum biasa tanpa ayak pun.


Sapa2 yg tak puas hati dengan pengakuan mommy ni silala try sendiri & bagitau. Ni resepi mommy jumpa dari fb@Rohaimi Ahmad.

Bahan2:
250g butter
200g gula pasir (kisar halus)
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
250g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
100g kacang tanah (goreng tanpa minyak & kisar)
50ml susu cair

Caranya:
1. Pukul telur + esen vanilla hingga kembang. Ketepikan
2. Dalam bekas lain, pukul butter + gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur yg telah dipukul (no 1) ke dalam butter (no2). Putar sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung + baking powder & putar sebati.
5. Akhir sekali masukkan kacang tanah & susu cair. Putar sebati.
6. Sediakan loyang; sapu marjerin, tabur tepung & lapik baking paper.
7. Tuang adunan ke dalam loyang & seterusnya tabur sedikit kacang tumbuk di permukaan adunan.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 50 - 1 jam (ikut kepanasan oven masing2).





10 comments:

Tihara said...

sedapnya kek kacang tumbuk :)

cikla said...

kak ros wehhhhhhhhh tgk sedap doh...tang kacang tu faveret ambe hhehhehe

:: Mrs.Eady :: said...

amboii sedap nyerrrr..

Irfa said...

nampak sedap
mintak sepotong boleh?
hihi

UmmuAidan-Arissa said...

Dapat bayangkan kesedapan kek nih ros...kawe nih dohla peminat kace..kalu kek kace gak mungkin habeh ko kae soghre jah jwbnyoh..:)

mama_saly said...

wah bestnya..tetiba mai teringat,lma tk buat kek..hehe

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kalau kita berjiran kan best..

Cheq Sue said...

wah...resepi menarik ni. saya memang penggemar kacang, sesuai sangatlah kalau nak cuba ni

Nastyna said...

ishhh teh simple like this the most sedap kak.. heishh ada can saya nak baking2 yang ini nnt. hihi

rostina76 said...

u all semua, ros reply ni: mmg sedap sgt (tgk le tuan yg baking…ngeh3x)….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...