بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 20 February 2014

HIGH CHOLESTEROL !!!!!!

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Nak citer seram sikit ni……..Last few weeks, mommy ada simptom2 high cholesterol which my tumit menyucuk2 bagai memijak jarum masa bangun tidur & worst case bila bangun dari duduk yg lama pun dah start sakit. Mula2 tu mommy ignored je sbb ingat kot lenguh ke apa, then i suspected sbb skrg ni mommy dah overweight (i have to 'NYAH' abt 17kg of my weight. Huhuhu!!!)……..FINE!!!! buat dekkkkk je lagi.
Till last week, sakit tu makin kuat & i worried so much. Pastu mommy story kat daddy my situation…..skali daddy cakap sbb darah tak dapat mengalir smoothly most probably due to my high cholesterol (kami dah lama tak check BP&Glucose). Masa tu dah start mengelabah & baru le terhegeh2 google what actually happen to me. SAH!!!!!! symptom high cholesterol.
So, lepas daddy ketuk kepala pasal oats (xdenya dia ketuk cuma yg daddy bgt tu ibarat satu ketukan menyedarkan mommy dari mimpi ngeri. heheh)……baru le mommy start consume semula plain oats (no sugar hokeh) pagi & malam.


Hari Jumaat (weekend) lepas juga mommy ajak 3A & kawan2 dorg buat rombongan di persisir pantai (kononnya nak jogging tapi xleh le dgn bebudak ramai2 ni, last2 strolling je). Tak banyak peluh keluar pun.


Then, last Sunday mommy dengan semangatnya buat military force (mmg kejutkan 3A pepagi buta lepas subuh) kami pergi hiking @Taman Rekreasi Sg Basong. Phew!!!!
Memang betul2 hiking tau sbb no choice u have to redah hutan in order to reach final checkpoint which is jalan keluar dari hutan. Nasib baik 3A ni dah biasa lasak & jalan jauh (walau mulut si Ahdia tak berhenti "lamanya, jauhnya, cakap dekat je, adik penatlaaaaa, rehatlaaaa……pot pet 2x).

Balik dari hiking, Ya ALLAH!!!penat tetapi serius badan rasa ringan sikit & my tumit dah kurang sikit sakitnya. Cuma masalahnya betis plak rasa cam nak cramp. 


Tiba2 bila dah kaki nak cramp tu, baru mommy teringat pasal product PHITEN yg kami beli masa balik Malaysia aritu (we bought @Sunway Piramid outlet). This product mmg superb!!! (Datuk Lee Chong Wei modelnya & mmg diiktiraf oleh BAM), tapi semuanya atas kuasa ALLAH kan, sakit belakang yg mommy alami dulu hilang dengan product ni, so baru mommy teringat nak guna untuk kaki cramp & berdoa moga2 tumit yg menyucuk juga dapat hilang. SubhanALLAH!!!!mommy cakap dgn daddy "betul la daddy, mommy serasi dgn product ni". My sakit tumit dah totally hilang walau baru bangun tidur. Syukur sangat2 sebab i tell u, tumit menyucuk tu mmg seksa. Sakit sangat…….
Hopefully pasni mommy dapat istiqamah juga dalam penjagaan kesihatan keseluruhan especially in reducing my weight. Huhu!!!!mmg perlukan sangat2 untuk NYAH 17kg ni in order to avoid penyakit2 kronik. Mommy takut!!!!!!!
Itule juga membuatkan mommy dah seriau nak bt eksperimen best2 lagi. Pasni rasanya mommy kena stay fokus kalau terpaksa buat & makan pun kena telly semula dgn military force. Mana blh nak stop drastically kan makan best2 ni but inshaallah kena betul2 jaga atleast kalau teringin kena cubit2 je. Huhu!!!!
Wish me luck friends!!!!

10 comments:

UmmuAidan-Arissa said...

Oh my dear fren..hrp2 tiadalah yg HC tuh..inshaallah.
Tuhlah ros..sapo sughruh ghajin sangat masok sedak2 wat orghre teliur..lps nie wat makanan hok tok sedak2 pulok deh...hehehhe..good luck ..you can do it..lps bersalin pun kawe turun 27 kilo jugok tuh dale ms 6 bule, ehemm kawe lo nie maintain dohla..hihih..17 kilo keno amek mso mungkin sebule turunlah 3kg dulu deh..

Umi Nazrah said...

salam singgah. saya dulu pun ada jugak masalah tu. tp sekarang dah takda dah! masalah setel. alhamdulillah. hanya dengan pemecah lemak tepu ^_^

Tengku Damia said...

Salam Kak Ros,

Eh,saya pun kalau bgn pagi sakit tumit mcm mencucuk-cucuk juga.Erk,kolestrol tinggi jugakah?

Ke Brunei tu still dlm plan tp kalau betul jd,in sha allah next year Kak Ros : )

MulutPayau said...

Akak pun risau gak ni..dah lama tak check...
Kalau pasal berat badan..Aduhhh mmng terlebih berat..
Kawan2 akak ada jugk yg mengadu sakit tumit....


Nastyna said...

all the best kak, at least akak sedar sebeölum terlambat and take actions soonest, hiking best kan mmg penat tapi ringan jer badan rasanya, saya ni sejak ada anak mmg tak berhiking langsung dah, duk buat kerja urus anak rumahtangga pun dah mengah ha.

ZalinZalina said...

Kak ina dulu pun selalu sakit kaki dan tumit... tapi sejak 3 tahun minum herbalife, hilang dah rasa sakit tu... tapi kalau tak minum je, kena balik...ahaiiiii...

Aisy Nasiha said...

Wah..semangat betul ni. Tapi mmg sesuai lakukan senaman berterusan.. maklumlah sekarang ni penyakit tak kira umo. Jadi mencegah lebih baik. Semoga berjaya turunkan berat seoerti yang dikehendaki ya...

rostina76 said...

inshaALLAH saya akan kekalkan matlamat nak reduce weight ni, in natural way. exercise + proper diet….tq semua atas cadangan & support

Abdullah Hamzah said...

Akak...apa kata akak buat food revolution..cuma tukar bahan2 je..minyak tukar carotino atau olive atau coconut oil, garam guna celtic sea salt, bamboo salt atau rocksalt, gula putih ganti dengan organic sugar, agave nectar or honey...gandum tukar buckwheat flour atau atta flour...
ha..Quranic Foods pun kena amal...that is superfood for the universe..

rostina76 said...

tq for the advise abdullah hamzah… alhamdulilah mommy dah beransur pulih dgn sakit tumit tu (dah lama tak rasa sakit tu)…..betul kata awak, mommy dah tukar beras (beras brunei ni tinggi kanji & sedap. itu yg bahaya makan byk)….mommy guna basmathi, minyak mommy guna minyak canola campur dgn olive (blm 100% tukar ni). gula mommy sorang dah guna raw sugar (4A masih gula putih), garam mommy guna prod halagel rocksalt. last but not least mommy dah start consume pemakanan sunnah prod QASEH. inshaallah semoga mommy istiqamah. tq again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...