بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 25 February 2014

NASI KERABU ULAM & kenapa kita perlu kedekut.

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Mood terkejut sebab semalam mommy dapat news pasal my X-student yg kena diabetes. Sebaya Arfa & dulu tinggal dalam kejiranan kami. Mommy kenal dgn ayah & ibunya. Huhu!!!!sedihnya sbb masih di usia muda & this year plak she's going to seat for the UPSR. Budaknya pandai (dulu pun 1st class), sulong 2 beradik je. Oh btw (bukan mommy nak mengata ke apa, sebab semua kejadian adalah atas kehendakNYA) tapi coincidence ibunya mmg berniaga masak2 online (jual kuih, cake, dessert & any tempahan makanan). Hari2 pun tgk ibunya post pasal makanan @FB. Selain yg dijual, of course memenuhi permintaan selera anak2. Ya ALLAH!!!!!takut jadinya mommy. 

Berbalik kpd kehidupan 4A+R (bukan mommy nak show off tetapi nak share kebaikan), family kami ni consider moderate je dalam segala segi. Compare to my other siblings (mommy's side la ni, daddy punya side mmg moderate je life dorg), dorg ni cukup mewah dalam berbelanja makan & minum. Kalau dulu mommy mmg terasa sedih juga la kalau bab2 makan minum & berbelanja sakan ni, daddy mmg byk songeh sikit (bukan tak cukup makan tapi xde nak berlebih2 & bermewah2). Tapi bila dah lama2 mommy hidup dgn daddy baru mommy faham banyak PRO dari CON nya kalau kita terlalu berlebih2 a.k.a membazir ni. 

Kehidupan daddy yg susah semasa kecil banyak mempengaruhi cara daddy membesar & membentuk family kami. Walau sesetengah orang blh judge 'kedekut' (mok pun dulu mmg pernah juga sound kami ni kedekut bila bab2 makan, 3A kalau makan lauk cubit sikit2 compare tu cucu2 dia yg lain……kalau makan ayam tu amekau 2,3 ketul masuk dlm pinggan). Hakikatnya cara kami tu taknak ajar anak2 membazir & boros & terlalu senang dgn kehidupan. Itu pun mommy rasa 3A ni dah alhamdulilah cukup serba serbi, taknak nanti dorg rasa bermegah diri & terlalu selesa dgn kesenangan. 

Bercakap ttg megah diri ni, Ya ALLAH!!!!ada juga la kes di mana family members yg salah anggap dgn kehidupan kami, kononnya mommy ni sombong & cakap tak fikir perasaan org lain. Adussssss!!!kadang2 bila kita dah senang sikit (bukan kaya raya pun), salah cakap bergurau pun org amik serius padahal zaman kita mula2 nak membina kehidupan @time sesak la kan, cakap bergurau mengata apa pun xde hal nak terasa (mommy ni plak style yg lurus bendul, aku dulu & aku sekarang xde beza. Cakap tu main straight forwards je xde nak selindung2). Ini la asam garam lumrah kehidupan………That's why skrg ni mommy ambil pendekatan apa2 hal susah senang pun kita anak beranak je yg simpan. Adik beradik ke, saudara mara ke even emak sendiri pun (yelah kdg2 kita citer kat mak kita, pastu mak kita plak dok compare2 dgn sedara yg lain. Org dengar lain plak citernya) xyah la nak berkongsi2 rasa (pengalaman yg mengajar jadi serik). Selain suami, ALLAH la tempat ultimate kita bergantung, no more seronok2 nak layan perasaan dgn org. 

Laaaaaaaa, n3 apa ni?????????? Mula2 citer budak kena diabetes, pastu kenapa kena kedekut, kedian terasa hati plak. Abislaaaaa pening org baca……sebenarnya nak show off NASI KERABU ULAM lagend mommy ni. Nostalgia sbb mok selalu prepared utk arwah tok ayah kami sebab dia dah xde selera & xde gigi nak makan lauk pauk. End upnya almost everyday mok buat nasi kerabu ulam @ lebih dikenali sebagai NASI KERABU DARAT especially time bulan puasa. 


Nasi ni basically sama cam nasi kerabu original (hahaha!!!nape mommy ckp original sbb byk sgt FAKE nasi kerabu kat pasaran skrg ni. Really surprise me sbb ada versi nasi kerabu guna tumis semata & tak letak budu which i think offend us org Pantai Timur. Geram je tgk makanan asli kami dicarca marbakan. Bab kata budok2 kelate, xdok power la weh mung tokboh budu gak). Nasi kerabu ulam ni lebih sempoi sbb guna nasi putih je, ikan bakar pulak ditumbuk sekaligus dengan bawang merah & halia muda. Matching plak dgn ulam2 yg available time tu. No lauk2 lain dah. Oh!!!!don't forget BUDU sebagai bahan utama. Hahaha!!!This is really healthy!!!!!tapi kalau yg dah biasa makan lauk pauk tu blh je matching gak dgn lauk lain.




9 comments:

wawa syaida said...

alahai sedapnya akak nasik kerabu....
betol...sekarang ni macam-macam jenis penyakit berpunca dari pengambilan makanan...sama-sama lah kita berhati-hati dan jaga pemakanan

Irfa said...

suka nasi kerabu,tapi x penah buat sdiri,huhu,byk sgt vitamin M
anak2 sy pun x pandai makan lauk penuh meja.sejak kecil di ajar makan
1@2 lauk je

Shamsiah Abdul Rahman said...

I feel you babe..
Hanya yg mengalami akan mengerti..
So lebih baik simpan sendiri..

You take care dik..

Nastyna said...

haha tu la saya duk baca macam cari jugak la kaitan dia, tapi takper saya tetap faham sebab sama la saya pun, susah payah sendiri laki bini simoan jer selagi boleh, nak warwarkan pun tak guna, selain menyesakkan dada mereka yang mendengar, juga buat salah tafsir jer.

Kami dulu pun makan tak mewah, cukup makan tapi sentiasa beringat, tak boleh pelahap. arwah bapak mmg disiplin sangat bab bab makan ni, tu yang syukur la family kami takder yang masalh teruk dari segi kesihatan.saya sendiri pun la ni mmg suka masak, tapi makan ambik rasa jer, lagi pun mmg wajib masak, kalau tak kebulur la kami semua bukan duk malaysia anywhere boleh main order jer. (panjangnyer ulasan)

ZalinZalina said...

Betul la kan Tina...susah senang biarlah kita suami isteri yang tanggung..kalau cerita kat orang pun mungkin akan jadi bahan kutukan dan sindiran... cumanya bila kita dah senang, akan buatkan kita sentiasa bersyukur dan hargai masa susah kita dulu...

BIBIE KARIM said...

Sedapnye!!! Saya paling suka makan kalau bunga kantan tu ada. Letak banyak2 pun xpe.

UmmuAidan-Arissa said...

samo kito weh..che abe kawe mace kalu awal2 tuh tok pehe sangat dio rs mace diokedekut..tp sebenarnya wise spender lah .tok suko bbazir..
weh tok de lg nokbuat nasikabu wpunadobudu doh tuh...hehe

nurbijen said...

Ala, siannya... kecik2 dah kena kencing manis... harapnya masih boleh dirawat...
Kalau saya dgn hubby, mcm terbalik pula... hubby jenis yg mewah dan saya jenis yg moderate.. kalau makan rumah mentua, mmg tak pandai nak ambil lauk byk2 masa makan.... even nak ratah lauk pun tak pandai sbb biasa susah kan.. lauk tu mmg selalu cukup2 jer.. Kalau dulu, hubby selalu kata saya kedekut bila masak... tapi skrang dia dah faham, bukan kedekut, tapi tak nak membazir... masak hanya cukup utk makan jer..
huwaa, sedapnya nasi kerabu tu... tetiba perut rasa lapar ni...

rostina76 said...

wawa: inshaallah sama2 kita beringat & jaga pemakanan

irfa: mmg sedap nasi kerabu tapi tang nak sedia ulam2 tu yg malas especially nak ricik2 halus daun2, makan kejap je licin. hehe

shamsiah: tq k.sham….hanya yg sekapal je yg faham.

nastyna: ulasan dah blh bt n3..heheh gurau2 jah. really appreciate ur ulasan dik. huhu betul la tu kan bt menyesakkan dada & salah tafsir je. kita dok diam2 je la

zalinzalina: inshaallah k.ina, semoga kita sentiasa bersyukur dgn apa yg ada.

BIBIE: yeke? setengah org xsuka bunga kantan fresh. kros moderate ja laaaa. hehe

UAA: wise spender. semoga keturunan kito jgn bazir sgt la atas didikan kito tu. btw ambo lamo doh tg nasi kerabu fiji nih

nurbijen: kata maknya doc nak cucuk insulin jugak, cuma pasni mmg kena monitor la pemakanan dia. btw suami isteri ni kena contras baru serasi rasanya. xleh dua2 sepesen jah. molek la tu salah sorang yg control kearah kebaikan…pepepun alhamdulilah pasangan kena sama2 belajar antara satu sama lain jugok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...