بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 14 December 2013

Lambaian Kaabah 4A+R

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum dan salam sayang dari mommy.



Labbaikallah.. Humma labbaik..
Labbaikallah..Syarikalakalabbaik..
Innal Hamdah.. Wa ni'matah..
lakawalmuk..La syarikalak..

Bila anda baca n3 ni, kami otw menuju ke rumah ALLAH & bakal menjadi tetamuNYA sehingga 25/12/2013.
Dikesempatan ini mommy ingin memohon ampun & maaf kepada semua kawan2 & reader Wind of Change andai ada setiap butir perkataan di dalam blog ini yang menyinggung perasaan kalian. Halalkan juga semua ilmu, nasihat, pandangan, teguran & resepi2 yg mommy guna. 
Akhir menaip, doakan 4A+R selamat sampai & dapat menyempurnakan segala ibadah dengan sempurna. InshaALLAH doakan juga perjalanan balik kami semoga selamat sampai ke destinasi, Amin3x.

(Entry auto publish)

Thursday, 12 December 2013

Kacang buncis goreng kunyit bersama udang

Assalamualaikum & good day.
Lama tak tepek resepi lauk pauk maka mommy jotdown juga la yg ni. Jgn ada yg gelak sbb ini 1st time mommy masak lauk ni. Selalunya mommy guna daging @ isi ayam, tapi aritu ada ternampak blogger tayang dia masak ni (without resepi). Mommy pun try le jugak, alhamdulilah sedap juga la.


Bahan2: 
200g udang (kopek kulit)
1 ikat kacang buncis (potong serong)
2 ulas bawang putih (kisar)
2 biji cili merah (hiris nipis)
1 biji bawang merah besar (hiris nipis)
1 sudu kecil kunyit
Garam
Minyak

Caranya:
1. Gaulkan udang dengan garam & kunyit. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih sehingga garing, kemudian masukkan udang. Goreng sehingga udang masak.
3. Masukkan kacang buncis, bawang besar & cili merah. Gaul sebati sehingga kacang buncis sedikit layu.
4. Siap.

Wednesday, 11 December 2013

Sifat2 Mahmudah vs Sifat2 Mazmumah

Assalamualaikum & good day.
Harini kita check diri kita & muhasabah belah mana yg berat.


Ya ALLAH rasanya mcm tak layak diri ini ke syurgaMU tetapi takutnya diri ini dijilat api neraka. Ampunkan kami Ya ALLAH!!!!!Jauhi kami dari sifat2 mazmumah. 

Tuesday, 10 December 2013

Chicken Pie

Assalamualaikum & good day.
(Auto publish)
Daripada biarkan Wind of Change sepi & ditiup2 angin monsoon, biarlah mommy jotdown juga resepi2 mommy. Ini rupa yg hodoh tapi rasa yang sedap Chicken Pie mommy. 
Resepi ala2 Chicken Mushroom Quiche ni.
Bahan2 Pastri:
*250g tepung gandum
*100g mentega
*90ml air
*1/2 sudu kecil garam

Bahan2 Inti:
*200g isi ayam - cincang 
*100ml susu segar
*2 biji telur
*2 helai daun bay
*1 labu bawang besar
*Garam & serbuk lada sulah secukup rasa
*Sedikit mentega
*Sedikit parutan keju
*Daun parsli - cincang untuk hiasan

Cara menyediakan:
1. Satukan bahan2 pastri & uli sehingga adunan lembut.
2. Ambil sedikit doh & alas di tepi & dasar acuan pai. Ketepikan.
3. Untuk inti: Panaskan mentega, tumis bawang & daun bay sehingga wangi.
4. Masukkan isi ayam, garam & serbuk lada sulah.
5. Isikan inti yang telah masak ke dalam acuan pai, curahkan campuran susu+telur+garam.
6. Taburkan keju & bakar pada suhu 180'C selama 25-30 minit (panaskan dulu oven).
7. Sedia untuk dihidang.

Sunday, 8 December 2013

Result final Exam 2013

Ok, ini n3 bagi nak tunjuk results 3A. Yang kelakarnya untuk sekolah pagi (kebangsaan) semua dapat no 6……….
Sehati sejiwa sungguh!!!!!! Ala2 nama group; we are the 6th gitu.

EmmmpHHH!!!! ok kita mulakan dgn Ahdia.
2nd Sem dapat no 3, so final drop 3 anak tangga ke no 6. Bila view result dia, cikgu ckp 1% je membezakan no 1 dgn no 6. Kalau diteliti Ahdia ketinggalan markah bab oral/lisan (mmg berat mulut pun dia ni kalau dgn crowd). ICT paling teruk (bila mommy tgk paper, dia salah labelkan mouse dgn monitor). Kat situ markah byk hilang……means budak2 lain yg no atas tu mmg semua betul bab labelling & fasih tok tek 2x bercakap masa cikgu tanya soalan. Nak salahkan sapa klu bab membisu ni sbb mommy mmg 'parrot' :P
Sekolah ugama Ahdia blm attend.


2nd kita tgk result Anis. Dari no 4 2nd sem jatuh 2 lagi anak tangga ke no 6. Markah ugama paling rendah. Bila tanya ustazah apa masalah Anis sedangkan sebelum ni dia score ugama, rupanya again silly mistake terjadi. Fyi, soalan ugama kat sini dwi bahasa (maksudnya ada perkataan jawi & perkataan rumi, so murid juga boleh menjawab dlm jawi @ rumi)……soalan yg dia hilang 10 marks tu ialah rearrange the sentences. Ada 5 kotak perlu diisi dengan 'doa masuk tandas' = Sesungguhnya aku, berlindung dari, syaitan, jantan, dan betina…………Anis jawab dgn rumi dari kotak kiri ke kanan (logik la utk perkataan rumi kita mula dr kiri ke kanan kan?)……….sedangkan jawapan kotak ada numbering dr kanan ke kiri (follow jawi punya style menulis). So, Anis tak perasan no tu (mmg budak lurus bendul mcm ni la). Jadinya semua cikgu pangkah, 0 marks (padahal klu mommy nak complaint blh je sepatutnya dpt juga 2marks sbb ko jawab rumi ke jawi ke kotak no 2 = berlindung dari……..Anis betul. Hampeh!!!!!10 marks kat situ. Kalau ANis dpt 90% sure dpt shot no atleast 3. Takpela……yg penting mommy tau Anis blh jawab.


Results sekolah Ugama Anis alhamdulilah dia dpt no 2. Congrats kakak.


Ok, skrg results Arfa….hero daddy yg sorang ni. Semua subject utama dia dapat 4A, 1B (B tak lain ialah Mathematic). Mommy tak ralat sangat result sekolah pagi dia sebab semua dapat A, kecuali mathematic B & Bahasa Cina C (50%-atas pagar).


Yang mommy tak puashati (tapi xde la nak salahkan sapa2 kan) pasal result sekolah ugama Arfa sebab tak pernah dalam sejarah (kecuali subject Bahasa Cina) dia gagal. Alih2 final exam ni dia fail subject 'tasawuf'……Tapi mommy tgk dia pun betul2 terkejut & menyesal (siap menangis dalam kereta otw balik tu). Mommy harap Arfa dapat pengajaran bahawasanya walau pandai mcmana pun seseorang tu tapi tanpa usaha, mana mungkin ada kejayaan.



Overall, kedudukan dalam kelas untuk sekolah ugama juga drop 1 anak tangga, dari no 6 ke no 7.













Edisi sentap mommy.

Assalamualaikum.
(Auto publish.. masa ni kami dah fly to Malaysia for long holiday. Sesiapa yang nak sokong @ yang nak hentam bg mommy sentap lagi pun dialu-alukan tinggalkan komen anda. InshaALLAH next year balik Brunei plak mommy reply. Tq).


1st of all nak diingatkan n3 ni ada unsur2 drama bersiri (sedih, kuciwa, geram, marah, sakit hati & insaf).

















Kalau ikutkan mommy takde la emo sangat dgn keputusan periksa 3A ni. Syukur alhamdulilah anak2 mommy walau tak excellent mcm anak org lain tapi mommy bangga sebab 3A semua berperangai baik, mendengar kata (walau kekadang kena guna pembesar suara juga br jalan, tapi yg paling penting senang nak bentuk especially bab solat). Ahdia yg belum cukup 6thn tu pun alhamdulilah dah rasa dia senang utk jaga solat. Arfa plak walau mommy marah, bantai dia mcmana pun mmg tak melawan (sedih plak kalau ingat mommy pernah bantai dia KAW2 dulu (sampai berbirat badan) @Malaysia zaman mommy meroyan kena tinggal dgn daddy lama2 out station sbb kacau adik, tak bergerak dia tahan kena bantai tu). Lagi satu bab2 mengaji ni pun Arfa lagi advance dari mommy sbb ustazah pun puji dia jenis cepat pickup (cuma selalu berlagak terer smp nak cepat je baca). 




Mommy mmg BANGGA!!!!!!tapi ada org tu (daddy la), masih tak puashati (setakat terkilan takpe la kan, ni mmg salahkan mommy sebab 3A result teruk). Mommy tak tahu yg daddy mmg salahkan mommy 100% sebab Arfa dapat B mathematics (dia ckp mommy tak push Arfa bt latih tubi). Ya ALLAH!!!!!sedih betul hati ini bila dipersalahkan (walau mommy akui salah mommy juga) tapi jgnla meletakkan semua tanggungjawab tu kat mommy. 


Btw mommy mmg sengaja taknak push dorg sangat ttg study ni sbb mommy taknak dorg stress & tak enjoy their childhood life mcm budak2 @Malaysia tu. Sekarang ni pun kehidupan dorg bukan seronok sangat……bangun pagi g sekolah, mommy amik dorg dr sekolah & balik rumah dah pukul 1245-1pm……kadang2 makan nasi pun tergesa2 sebab pukul 130 dah masuk sekolah ugama. Kalau si Arfa 530 baru balik, 2 kali seminggu after blk sekolah ugama terus g mengaji till 6pm…..630 dah masuk maghrib, 3 kali seminggu 730pm ada mandarin tuition till 930. Haaaaaaaaaa!!!!korang cakap letih ke tak letih budak tu? 



EmmmpHHH!!!mommy sebenarnya mmg sentap & stress bila daddy salahkan mommy. Terasa hati sangat bila daddy samakan mommy dgn 'bibik' kalau just masak & kemas rumah je tanpa dpt tolong 3A untuk achieve excellent results. Terasa time tu jugak nak isi borang further study amik master & PhD (haaaaa……sentap giler weh). Dah le tahun dpn rancang mmg nak berhenti keje & focus jadi surirumah yg kononnya tip top (actually daddy yg suruh berhenti sbb byk songeh sgt kalu nak kena kerja semula next year), skrg ni hati dah berbelah bahagi plak (setan mmg suka kacau kalau time kita marah ni). Ya ALLAH!!!!!! berila aku petunjuk yg benar.


 Tapi takpelah, mommy dah deal dgn Arfa untuk sama2 berganding bahu FIGHT for next year BIG EXAM. Kat sini ada PSR (Penilaian Sekolah Rendah……mcm UPSR la). InshaALLAH, next year will be our 'Battle of War'………Will fight till death do us part (boleh gitu????? geram tahap gaban dah ni). Kalau dah struggle tapi ALLAH tak bagi juga dapat excellent results rasanya masa tu mommy surrender. Mommy nak mitak keja jadi 'bibik' je. So, sapa2 ada nak guna khidmat 'bibik' yg tip top tu blh email@PM mommy ye. Huwaaaaaaaaa!!!!!mmg tgh sedih ni (bukan sebab 3A tak pandai tapi sbb daddy tak nampak pengorbanan mommy).


Semoga n3 ni bakal menjadi pedoman juga buat 3A betapa mommy struggle (walau mommy tahu daddy selalu ckp mommy tak cukup struggle) nak bg the best utk 4A……… (Rasanya kalau tak cukup struggle, dah lama lemas makan taik dalam perut mommy 3A ni). Akhir menaip "Hargai lah Wanita"
(Mohon ampun maaf kalau my readers terpaksa baca n3 ni…..no choice i have to let it go inside me, takut meroyan susah)

Saturday, 7 December 2013

KUIH BOM

Assalamualaikum & good day.
Dalam usaha utk melupuskan stock bhn2 masakan, harini mommy berjaya juga menghabiskan tepung pulut yg berbaki, inti kacang merah & juga bijan yg hampir tengit/berbubuk.

Resepi dari Along ni mommy dah peram since 6/8/2011 lagi. Baru harini terlaksana eksperimennya. Actually sedikit fobia dengan kuih bom ni sebab takut MELETUP KEBABOM!!!!!
Tapi yang seronoknya pagi tadi masa mommy buat & sewaktu menggoreng tiada langsung letupan yang kedengaran. Bom Kuih Bom pun elok je bentuknya tanpa kecacatan bisul2 @ rekahan. Memang terbaekk la resepi Along ni. Tq Along, muahh!!!


Bilangan: 12 biji 
(mommy dpt 8 biji je mungkin sbb xguna keledek)

Bahan2:
80g Keledek - kukus & lecek (mommy skip sbb xde stok)
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut
Inti Kelapa /Kacang Merah/Hijau

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut.
2. Bahagikan kpd 12 ketul.
3. Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
4. Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih. Ulang sehingga habis.
5. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.



Thursday, 5 December 2013

Kiwi Jelly

Assalamualaikum. 
(Maaf u al tak sempat BW dah 2,3 hari since my BIL passed away. N3 kat bawah ni pun bt auto publish seblm tu lagi)

Masih ingat mommy buat Chocolate Pavlova? Topping guna fresh kiwi kan? Hehe, beli 6 biji……..Guna utk pavlova 3 biji je sebab balance ingat nak makan fresh gitu je (mmg favourite kami ni). Alih2 simpan dalam peti ais sampai jadi ais (lebam). Hahaha!!!!kes semua terlupa & frost peti sejuk tu plak mcm winter season. Ngok ngek betul la. 


Tapi mujur juga sbb dgn  insiden tu maka tercipta la dessert yg nyaman & menggoda kalbu ni. Tak caya? Cuba buat sendiri. 

Bila dah siap buat tu mommy teringat plak dgn Panna Cotta Kiwi yg mommy pernah buat. Rupa paras & rasa lebih kurang sama tapi i tell u yg ni lagi jimat & berbaloi buat. Untuk yg diet pun rasanya sesuai lagi yg ni. Adusssss!!!!terasa lagi masam-masam manis ditambah lemak2 berkrim. Nyum!!!nyum!!!!


Bahan2:
1 paket agar2 serbuk
1.5 liter air (sukatan dlm paket tu 1L tapi mommy nak biar lembut)
200g gula kastor
3 biji buah kiwi (kisar)
Sedikit pewarna hijau (optional)
Susu cair

Caranya:
1. Mula2 didihkan 1 liter air bersama serbuk agar2 & gula. Kacau sehingga agar2 & gula larut.
2. Kisar buah kiwi dengan balance air tadi. 
3. Masukkan buah kiwi yg telah dikisar ke dalam sebatian agar2. Kacau rata.
4. Untuk mencantikkan warna boleh masukkan 2 titik pewarna hijau. Kacau & angkat dari api.
5. Tuangkan sebatian agar2 ke dalam acuan @ gelas dessert. 
6. Sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 30 minit.
7. Semasa menghidang, curahkan susu cair. Enak dinikmati ketika sejuk/dingin.



Wednesday, 4 December 2013

Doa ketika haid

Assalamualaikum & good day.
Mommy nak share something yg ramai ladies tak tahu (mommy pun baru tahu ni). During our menstrual period, kita kan takleh beramal ibadat termasuk solat & baca al-quran. 

So, kadang2 kita rasa kosong je & tak tahu nak beramal mcmana selain berzikir & berselawat. So, ada satu doa yg kita boleh amalkan semasa kita datang haid tu. InshaALLAH semoga diterima amalan kita ni. 

Tuesday, 3 December 2013

Perginya ayah long kami

Abang ipar sulong merangkap ayah kpd mommy telah kembali ke rahmatullah semalam 2/12/2013 @Hospital Besut kerana sesak nafas akibat penyakit jantung. 
Arwah sgt istimewa di hati kami semua kerana sedari mommy kecil hingusan sehingga ke dewasa dah beranak pinak tapi Masih mengambil berat bukan sahaja semua adik2 ipar yg dibelanya (ter masuk mommy), malah semua anak2 saudara. Jasa & pengorbanan arwah sangat besar buat kami sekeluarga. Perasaan kasih kpd arwah mengatasi perasaan kasih kepada ayah kandung sendiri (mok & Tok ayah dah bercerai sedari umur csu blm genap setahun).


Al-fatihah buat arwah ayah long....Semoga Allah tempatkan arwah abang ipar kesayangan keluarga kami ini bersama org2 yg beriman. Amin3x Ya Rabb!!!!

Monday, 2 December 2013

Trip to Wonderland

Assalamualaikum & good day.
Nothing special about today N3 just a memory of 'Trip to Wonderland'.


Last 17th November, otw back from our one night stay at The Empire Hotel, we dropby at a Carnival & Charity Run event by Sekolah Perdaganan & MOE. The event was held at the Hassanal Bolkiah Stadium, Berakas.


The 2 days carnival was fun-filled with many activities such as food bazar, haunted house, car show, zombie nerd house, tournament, horse riding, flying fox, zumba dance, fairy tales land & many more.


Since we already full (we had late lunch) & a bit tired, not all the activities we could participate. After all, the purpose of dropped by just to give the 2 princesses (Anis & Ahdia le) a chance to meet up with their favorite all time 7 princesses. Heheh!!!! with $3/person entrance fee, we had chance to experience Funtasia Trip to wonderland (alaaaaa, biasa2 aje they decorate the room with all the fairy tales stuffs). Nevertheless, Princess Ahdia & Princess Anis were really happy to meet their idol (walau posing malu2 gitu).

For abang, daddy give chance to do flying fox & also allowed him to meet boys idol; star wars heroes (serious mommy tak tahu siapa nama hero2 stars wars walau minat gak tgk movienya). 

Walked off from the event, again we meet the star wars fellows (but this one proudly present representative from Brunei weh, nampak tak bendera Brunei kat lengan tu). Malaysia pun xde hantar wakil lagi ni sertai stars wars, kira advance gak Bruneian ni, hehe.




Sunday, 1 December 2013

Easy Banana Cake

Assalamualaikum. 
Yeay!!!dah masuk December. Means dah tak lama kami nak bercuti panjang. Semoga everything yg dirancang dipermudahkan ALLAH, amin3x……
Sebagai pembuka bulan baru ni mommy nak jotdown juga resepi mudah lagi cepat ni. Sesuai utk minum petang @ juadah ringan menjamu tetamu yg datang bertandang.

Mommy buat ni dalam misi melupuskan seikat pisang yg tak laku (3A ni kadang2 geram juga, time byk xnak makan, tapi bila dah sikit mula la tak cukup. Aishhh!!!). Sebelum tu separuh mommy dah guna buat cekodok pisang utk breakfast hari Khamis lepas. 


Btw resepi ni actually mmg senang sangat & ala2 sempoi je but really turn up something yg sangat sedap. As below mommy dah translate to BM.

Sumber: Allrecipes

Bahan2:
125g butter
150g gula kastor
1 sk ekstrak vanilla
1 biji telur (kocok)
2 biji pisang masak ranum (lenyek)
190g tepung naik sendiri (SRF)
60ml susu

Caranya:
1. Griskan & alaskan tin/loyang. 
2. Cairkan butter, gula & vanilla dengan api perlahan sambil mengacau.
3. Angkat campuran no 2 & masukkan pisang yg dilenyek. Gaul sebati.
4. Campurkan telur & kacau lagi hingga sebati.
5. Masukkan tepung & diikuti oleh susu. Gaulkan sebatian hingga sebati.
6. Tuang dalam loyang & bakar pada suhu 160' C- 180'C selama 35minit.
7. Sejukkan atas relai sebelum dihidangkan.

Saturday, 30 November 2013

Chocolate Pavlova

Assalamualaikum & happy weekend.
Masih dalam mood birthday daddy. Since birthday mommy dulu mommy buat PAVLOVA, so kena la seia sekata dengan daddy jugak (heheh!!!actually masa bt pavlova birthday mommy tu mmg dah plan utk bt yg versi coklat utk daddy).


Resepi ni mommy simpan dalam draf dah lama tapi mmg tunggu birthday daddy juga baru nak buat. Kalau dulu pavlova manis meleting, so this time mommy dah dpt counter problem tu. Mmg tak syak lagi yg versi daddy punya a.k.a CHOCOLATE PAVLOVA ni lagi sedap & berbaloi2 buat. Semua setuju yg ni lagi hebat dari yg dulu walaupun deco this time mommy sengaja buat simple je (nak kena le dgn tema lelaki tua matang, kik3x).



Bila disimpan dalam peti ais & makan sejuk2, MasyaALLAH!!!!lagi nikmat. Apa yg mommy boleh rumuskan; Love @the 2nd sight (sbb yg 1st sight dulu xberapa nak berkenan). No regret, pasni mmg nak buat lagi & lagi.


TQVM to fzmenu atas perkongsian resepi cuma mcm yg mommy bgt mmg mommy ubah sukatan utk gula.

Bahan2:
6 biji (180 grams)putih telur (saiz besar)
1/4 sudu kecil cream of tartar
1 1/4 cawan (250 grams) gula (mommy guna 150grams)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil vanilla
1 sudu kecil tepung jagung
3 sudu besar serbuk koko

Cara buat Pavlova Coklat: 
1. Pukul putih telur sampai kembang dan jadi kental.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi. 
3. Masukkan tepung jagung, serbuk koko dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je. 
4. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata. 
5. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik. 
6. Sendukkan adunan memenuhi bulatan yang ditandakan. 
7. Bakar pada suhu 140' C selama sejam. 
8. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. baru dikeluarkan. 
9. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream, parutan coklat masakan dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba...:))

Topping:
1 cawan (240 ml) heavy whipping cream
1 sudu besar (14 grams) granulated white sugar (mommy guna
icing sugar)
Fresh Fruit - raspberries, blackberries, strawberries, and kiwi fruit
are some good choices
55 gram semi-sweet or bittersweet chocolate, chopped (mommy
sagat)

Cara buat topping:
1. Pukul whipping cream sehingga kembang & masukkan icing sugar.
2. Pukul lagi sehingga kental.
3. Sedia dihias di atas pavlova.

Friday, 29 November 2013

Kelebihan 10 ayat Surah AL-Kahfi


Assalamualaikum & happy Friday yg barakah.
Sedikit nak highlight pasal surah Al-Kahfi; Last usrah naqibah kami brief ttg kebaikan & fungsi membaca Surah Al-Kahfi setiap hari Jumaat (mommy ada record slot usrah tu dlm voice memos tapi tak pandai nak transfer ke blog). 
Secara ringkas & rumusan dr usrah tu ialah kita perlu amalkan membaca surah Al-Kahfi sekurang2nya 8 ayat pertama 10 ayat terakhir kerana IA menjadi pelindung untuk kita menghadapi fitnah akhir zaman especially kemunjulan Dajjal. Semoga dengan amalan kita yang berterusan dengan surah Al-Kahfi akan mengelakkan kita dari tipu muslihat & kejahatan Dajjal, InshaALLAH.
Mommy ada jumpa blog ni yang explain details beserta keratan ayat yang perlu dibaca. Marila kita sama2 amalkan sebab kita pun tak tahu bila & bagaimana akan kemunculan si Dajjal yang dilaknat ALLAH ni. Seperti yg semua sedia maklum mmg matlamat kemunculan dajjal adalah untuk mengkafirkan semua org Islam, nauzubillah semoga kita semua terselamat dari tipu muslihat si Dajjal ni. 

Thursday, 28 November 2013

NASI DAGING

Assalamualaikum & happy Thursday.
(Edisi khas sempena birthday daddy 25th November yg lepas).



Since makan nasi daging rumah member kat sini tahun lepas (parents dia mmg bt catering nasi daging guna rempah homemade). Daddy dok request mommy cuba buat nasi daging ni. Bila dok tanya member2 org utara semua ckp kena guna rempah khas. 


So, mmg xde harapan le mommy nak buat kan? Dalam pada dok pasrah xde rempah tu, mommy try le jugak google resepi nasi daging ni (yelah, sapa tak sayang laki kan. Dah dia mengidam kena le jugak usaha). Sekali terjumpa le jugak resepi nasi daging yg simple & tak yah guna rempah khas. Suka la cheq nak try pastu. 


Percubaan pertama (tak ingat dah date tapi dlm awal tahun ni la) xberapa menjadi sebab terlebih letak tomato puri (rupanya kena guna tomato sup bukan tomato puri). Hasilnya jadi mcm nasi tomato plak. Heheh!!!!!


In conjunction with daddy's birthday ni mommy kiranya dah plan nak buat Nasi Daging again sebab mmg tau daddy suka makan. Alhamdulilah!!!!! this time mmg PERFECTO!!!!
Rasanya resepi dari Cik Min ni mmg antara yg senang & bahan2 semuanya mommy boleh dapat kat sini. Tqvm CikMin, u merealisasikan harapan cheq.


Nasi Daging

Bahan2:
1/2 kilo daging batang pinang – dipotong sebesar kotak mancis
1/2 kilo tulang - rebus sehingga empuk 
1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
3 s/b planta
1 tin tomato sup Kimball – boleh ganti dengan 2,3 s/b sos tomato
3 s/b rempah nasi daging-boleh ganti serbuk kurma
1 s/k rempah sajira – rempah ni boleh cari kat kedai mamak (mommy skip)
sedikit gula batu – (mommy guna gula biasa)
garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan (mommy skip)

Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi 
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar


Cara : 
1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta.
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia.
3. Masukkan bahan yang dikisar.
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air, kacau biar wangi.
5. Masukkan daging & tulang, tomato sup kimball dan air rebusan tulang yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair.
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata.
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam



Cara hidangan: Nasi Daging dimakan bersama Air Asam


Air Asam
Bahan2:
1 biji bawang merah besar (hiris nipis)
2 biji tomato (hiris nipis)
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan (hancurkan)
1 biji cili merah (ricik halus)
2 biji cili padi (ricik halus)
Garam 
Gula
Sedikit kerisik kelapa

Cara:
1. Masukkan semua bahan2 ke dalam mangkuk.
2. Gaul rata dengan meramas2 bawang & tomato supaya keluar airnya.
3. Sedia dihidang dengan nasi daging.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...