بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 10 June 2015

SELF DRIVE CAMPERVAN - Sydney

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Menyambung cerita cuti2 Aussie kami. 

Episod last harini mommy cover pengalaman kami di Sydney.
Kami sampai ke Sydney dari Darlington Beach Holiday Park pada waktu malam, rasanya masa tu sekitar pkl 8pm. 


Masuk sahaja pusat bandaraya kami terus menuju ke Darling Harbour (kami fikir jarak campsite pada malam itu tak jauh dari pusat bandaraya), mata terus sahaja terpukau dengan lampu2 di sepanjang Sydney Harbour Bridge. 


Berhenti sahaja di Sydney Opera House, mommy set perjalanan untuk ke campsite. Rupa2nya jarak perjalanan ke campsite masih jauh (sekitar hampir sejam perjalanan dari Sydney Opera House). Phewww!!!! pengalaman yg cukup mahal jika terpaksa berdepan dgn situasi begini (bukan tidak study (tak cukup study je, heheh)  maka tidak perasan yang rupa2nya campsite kami di Sydney terletak di bahagian Manly (jauh lagi tu dari bandaraya Sydney). 



The next morning kami tak buang masa, siap breakfast terus aja bergerak ke Sydney. Tapi kami bukan drive campervan tetapi menggunakan ferry dari Manly terus ke Circular Quay. Fyi, tersangat susah nak cari parking especially untuk campervan di dalam bandaraya Sydney, so idea untuk menginap di Manly & bergerak menggunakan ferry tersangat2 effisien. 


Kami park campervan di parking awam sekitar Manly (blh aje tinggalkan campervan dlm campsite & naik bas ke Manly Wharf). 
Mengambil ferry dua hala pergi balik (lupa dah price tapi kami amik yg family return ticket). 




Pengalaman lucu dalam ferry, mula2 kami decided duduk open deck tapi sekali dah otw angin bukan main kuat siap ada splash.. huuuuuhu!!!! betapa kuatnya ombak time tu. Rasa cam nak terbang badan mommy yg montel ni, hahaha!!! 

Apabila hampir smp, nun dari jauh dah nampak Sydney Opera House (masa smp semalam tu gelap tak nampak clear). Sedari dulu mmg admire rekabentuknya. Cantik dipandang dari kejauhan, tapi bila dah tengok dekat2; biasa2 aja cuma bumbungnya yg menjadikan ianya unik. Pepepun, bersyukur juga mommy sebab berpeluang sampai & melihat depan mata mercu tanda bumi Aussie ni. 

Sampai aje @Circular Quay, kami terus set google maps untuk cari tempat2 menarik sekitar bandaraya Sydney. Yang paling utama of course Paddy's Market, Queen Victoria Building, Sydney Observatory Hill & Hyde Park.

So, apalagi menapak le melilau2 jalan. Ada sesat, keluh kesah dek penat berjalan, perut berkeroncong, peluh menitik & at the end seronok sebab tercapai misi @Sydney. 

















Bila hari dah gelap (dalam pukul 8 lebih kot), kami bergerak balik ke Manly menggunakan ferry. Time ni dah penat & tak excited dah nak dok open deck, hik3x……

The next morning, hari terakhir kami di Australia misinya adalah ke Blue Mountain & shopping Corelle @World Kitchen Sydney.

Slp settle checkout kami terus menuju ke Blue Mountain. Perjalanan dari Sydney ke Katoomba (where the mountain situated) mengambil masa lebih kurang 90 minit. 

Alhamdulilah very nice weather & kami boleh nampak the 3 sisters clearly. Masa tu tengahari, walau berpinau2 mata silau tapi mmg superb viewnya!!!!!

Satu je yg tak best masa kat sini sbb terlampau banyak lalat/langau. Seriously, mula tu ingat apa ni kami busuk ke sampai hurung kami anak beranak satu badan. Rupa-rupanya semua org pun dok rimas sbb dorg semua yg ada kat situ pun kena hurung. PELIK!!!! tak tau apa reason @ adakah sepanjang masa ada lalat/langau ni kat sini atau cuma time summer ni je.

Banyak attraction yg disediakan kat sini termasuk hop on hop off bus, steep train ride, cable car, sky cable, railcar etc malangnya kami mmg tak dapat merasai semua tu. Kenkangan masa & fulus adalah penyebabnya. Rasanya kalau kami cover semua attraction tu mau tertinggal flight balik KL.

Bermulalaaaaa cerita suspen & seram……

Kami bergerak keluar dari Katoomba around 3pm. Straight to rental car office untuk return 'banglo bergerak' kami. Masa tu dah remind daddy yg mommy nak g beli corelle, pastu daddy ckp apa2 hal return campervan dulu, pastu amik cab g tempat shopping corelle (lagi safe sbb mmg tak tahu mana tempatnya cuma base on GPS je). Masa kami masuk semula Sydney adalah peak hour (org balik dari kerja). Jalan jgn cakap jamnya, huhu masa tu cuak dah sbb kena return campervan before 5pm. Masa kami dok ding dong 2x dalam traffic jam tu kami dah telefon dorg bgt lambat, blh dorg suruh kami htr the next morning sbb cara kerja dorg after 5pm, no more office hour. Xde org yg buat overtime pun. HARU!!!!
Dalam dok panic lambat tu, ngam2 skit lagi nak pkl 5pm kami dah nampak signboard rental car office tu. Masuk2 aje gate, ada guard tahan bgt bukan situ tempatnya. HAAAA!!!!!terkejut monkey la kami. Masa mommy dok bengong2 tu, pergi next office (car rental office gak tapi brand lain) ada la sorang mamat hensem keluar bgt yg neighbour dorg tu dah pindah office. Dia bgt u kena htr ke sana & tempat tu 15km lagi dr tempat yg kami ada skrg. Ya ALLAH!!!!! rasa cam biru dah time tu. Marah & bengang jgn cakap la sbb company tu takde update kami tempat baru (dorg assume kami amik campervan tu dr Sydney, tempat sama sedangkan kami amik campervan kami di Brisbane & return sahaja kat SYdney). 
Masa tu kami call ckp mmg dah sesat & no way kami return ontime. Kami mitak dorg bagi solution sbb kami kena return harini since ticket balik kami malam tu jugak.
Sib baik dorg ckp park je tepi jalan depan office dorg & simpan kunci dalam tempat yg diorg mentioned.
At last……..jumpa jugak office baru dorg. Settle satu hal, 2nd hal plak timbul……call cab punya la lama kami tunggu (2jam kot tunggu cab). Giler lambat….sib baik la ngam2 sui org kata smp airport. Aikk, camna dgn corelle mommy?
Punah ranah impian nak shopping corelle. Sib baik corelle tu blh lagi cari kat Malaya walau mahal skit. Cuba kalu aim nak beli koala bear, mau haru kempunan. Oh btw mmg kami kempunan pun sbb walau semua misi ke Aussie telah tercapai tapi misi berdepan face to face dgn menatang tu tak kesampaian. Huhu!!!!!repeat Aussie pleaseeee daddy.
Abis sudah citer Aussie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...