بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 20 February 2017

Florence, Italy

Assalamualaikum & salam sayang. 
Hehe, bagi mommy chance utk teruskan niat berblogging ye. Mommy kena siapkan travelog europe kami last year sebelum segala kenangan & ingatan hilang terus dari ingatan mommy. Daddy pun dok bising juga kenapa dah stop blogging especially cerita cuti2 kami. Sayang kalau tak teruskan sebab kenangan tu blh hilang. Kalau setakat post dekat fb mmg takpuas sebab tak leh bebel pjg2 :D

Homestay kami kat Florence. Area Piazza del Tiratoio

Ok, sebenarnya perjalanan kami ke europe tempohari 22/3/2016 - 31/3/2016 tanpa perancangan awal (kira last minit decision jugak).
Actually masa tu daddy cam biasa ada yearly course @ Florence office. Kebetulan time tu cuti sekolah. Disebabkan daddy kena pegi course lagi & kami pulak cuti sekolah, so perancangan awal kami plan nak balik kampung je….tapi sebenarnya jauh di sudut hati mmg mommy teringin sangattttttt cam selalu utk pegi jugak. Tapi tak berani la nak menggelupur mitak belas ehsan lagi. Hehe……

Rumah walau kecik tapi 2 tingkat & jadi luas. Kagum dgn design minimalise durg

Nak dijadikan rezeki, daddy tertengok ada tiket murah (Emirates) ke Florence, terus dia offer kami nak pegi tak. Huhu!!! time tu dah berbelah bagi nak terima offer sebab otak dah set nak blk jmp mok. Tapi dah tau dah peel daddy. Kalau dia offer apa2 tu kena ON je sb kalau reject tak sure la bila lagi nak dpt offer tu. So confirm beli tiket Emirates & kami 3 beranak (powerpuff girls je) yg fly sb abg Affan sekolah. Kesian dia kena tinggal tapi nak buat camna, kalau ikutkan mommy nak je biar dia ponteng tapi daddy xkasi. Daddy pegi 2 hari awal dr kami sb dia kena attended course dulu (lgpun tiket dia dah lama company arranged).

Tu main door & stair ke elevated floor.

Dalam dok seronok2 nak gi Italy kononnya, mommy sebenarnya berdebar2 jgk sb nak fly jauh tanpa daddy. Last mommy fly jauh2 tanpa daddy ni time pegi Qatar tahun 2005. Masa tu berdua dgn abg Affan je (Anis dlm perut 7 bln).
Hari nak berlepas tu, flight kami mlm…..masa nak check in petang tu,  sekali staf Emirates ckp nama kami xde dlm record durg…Alamak!!!!!!giler cuak. Nak nangis/ blur/panic semua ada. Pastu ke hulu ke hilir check dgn ticketing apasal jadi camni. Sb daddy ckp semua dah byr. Call daddy gedebak gedebuk sekali daddy ckp payment thru cc tu durg tak proceed. Huhu!!!! time tu mmg redha la xdpt utk sekian kalinya nak gi Italy.
Pastu kami 3 beranak duduk tersebek @KLIA tg confirmation daddy camna. Ingat nak call cik su dtg amik kami dah, tapi daddy call ckp dia dah beli tiket lain naik KLM… flight midnite hari yg sama… aduyai!!!! tak tau nak feeling camna tapi mmg pasrah dah time tu.

Aerial view The Alps

Dipendekkan cerita ada pro & con a.k.a hikmah jugak kami tak jd naik Emirates tapi KLM. Both flights ke Bologna, Italy cuma kalau Emirates transit @ Dubai tapi dgn KLM kami transit @Amsterdam. Yang rasa bersyukur jugak walau terpaksa bayar tiket double dari asal ialah masa pernerbangan kami dr Amsterdam ke Bologna. Mujur sangat mommy tak tidur sb kami betul2 melalui The Alps. Viewnya mmg clear & sangat dekat. Stewardess siap wish " Just relax & enjoy your moment mem". 

Confuse!!! awan ke salji ni 
Sampai aje Bologna airport, kena naik train ke Florence (dah hafal nama station ; Santa Maria Novella Train Station) plak. Huhu!!! Semua kami powerpuff girls yg buat dgn arahan 'professor daddy'. Mujur tak sesat, walau melilau2 jgk mcm kucing hilang anak. Last2 bila nampak kelibat daddy, rasa nak buat drama hindustan lari2 peluk melayang. Wakakaka!!!!! sib baik berpijak di bumi yg nyata.

Building depan Santa Maria Novella Train Station
Pastu menapak lagi blk ke homestay kami…Penat jgn ckp. 
Bila smp je kat homestay, wahhhhhh lega.

mommy bwk chef terhebat. hehe menu memanjang spagetti

So u al enjoy ajela view Florence ye. Oh btw org Italy panggil Florence = Firenze. Antara tempat2 menarik sekitar Florence/Firenze:

Arno River

Ponte Vecchio (day)


Ponte Vecchio (night)


Gallerie Degli Uffizi





Piazza della Repubblica

Florence Cathedral


Gerai kebab. Tapau bekalan di hari muka 

Cantik giler masa matahari terbenam ni. Durg lepak2 tepi terusan sungai. Kira santai2 la. Yelah depa xde keja lain, bukan nak kena kejar maghrib pun. Haha
Kami ralat sb xsempat panjat taman atas bukit nun

sooooo nice




Mlm2 layan Gelato mmg syokkkk. Pastu gigil2 balik homestay

Sedapnyeee. Aisshh esok kena buat sendiri ni. kecur mulut

Santa Maria Novella cathedral

Mercato vecchio.
Mercato Centrale




 Tunggu sambungan kami ke PIsa & tempat2 lain ye. Tq sudi layan kenangan kami bersama2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...