بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, July 17, 2014

Taman Pertanian Sabah, Tenom

Pagi 1 Jun 2014…….sebelum menghadiri majlis perkahwinan, kami mmg dah plan nak jalan2 sekitar Tenom. Fyi, Tenom mmg terkenal dgn kopinya yang wangi & sedap (mmg sedap leeee kopi Tenom ni, serius).



Seawal 8 pagi kami dah siap2 untuk JJCM dulu. Pusing 2 round pekan Tenom ni akhirnya kami pilih restoren ni : Asiarasa 3 (sbb nampak bersih, besar & ramai org, yang paling penting halal milik org Islam). Btw jgn confuse ye sbb ada restoren lain juga Asiarasa, Asianrasa etc (make sure tgk AsiaRasa 3). 






Duduk aje mommy terus order Kopi O ais (harus le try kopi Terbaek Tenom). Serius sedapppp!!!! Masa tu mmg dah aim nak beli yg serbuk kopinya tapi frust sbb mak ngah bgt kedai yg jual tu tutup. Huhu!!!



Ok, makan plak banyak gak la pilihan. Walau biasa2 je hidangan tapi sedap. Nasi lemak kuning sedap (Arfa siap hadap 2 bungkus + roti bom lagi). Ahdia makan pau kacang sedap juga, Anis makan nasi goreng cina juga sedap & daddy order roti canai xtau sedap ke dak……opsss pastu hadap juga nasi lemak kuning sedap (senang citer kami la yg sapu bersih nasi lemak kuning pagi tu). 

Nun di atas puncak bukit kelihatan Hotel Perkasa yg kami stay. 

Dah kenyang tu, kami gerak ke Taman Pertanian Sabah. Tak jauh pun dari pekan Tenom, lebih kurang 10km. Di Tenom ni tempat yang terkenal selain Taman Pertanian Sabah ialah Murut Cultural Centre. Untuk yang suka aktiviti lasak plak boleh cuba water rafting kat Sungai Padas. Satu lagi yang menarik kat sini ialah kita boleh nampak Banjaran Kroker (banjaran terpanjang di Malaysia) dengan jelas. 


Di Taman Pertanian ni macam biasala pelawat di bawa menaiki train mengelilingi kawasan seluas 200 hektar. 




Ia dilengkapi dengan taman hiasan, taman evolusi, taman hoya, pusat lebah, koleksi germplasm, orkid asli, muzium hidup tanaman dan lain-lain lagi.


As a summary, 3A enjoyed je jalan2 walau panas pagi memancor2 & tergaru2 dek nyamuk yg kelaparan menunggu hidangan breakfast (make sure nak pegi bawak insect repellant ye). 


Paling dorg seronok masa masuk ke Taman evolusi di mana terdapat statue dinasour & pokok teratai gergasi. 


Di samping tu mommy pun terkezut bila nampak kacang gergasi (tak tau le kacang apa tapi besor buah dari pokoknya). 


Oh ye….ada satu lagi benda pelik. Masa kat Taman orkid tu ada deretan pokok2 besar yg mempunyai gugusan buah. Masa tengok tu rasa cam tgk buah rambai gergasi plak. Hehe!!!
Bila kami melintas dengan train tu bau wangi semerbak betul2 menusuk hidung (adeh!!!!kalau malam2 ni mau seriau takut bau wangi langsuir. eeeeeeiii).


Bila dah 2,3 pohon dok tgk gugusan buah gergasi tu, ada la plak pokok yang sama tapi dah berbunga. Subhanallah!!!!! rupa bunga tu cantik sangat mcm bunga orkid. Rasa mommy mesti spesis orkid juga ni sebabnya dorg tanam pokok ni pun kat area Taman orkid hibrid (satu je spoil lawatan sambil belajar ni sebab xde guide yg bagi penerangan….bukan tak ramai org penuh juga train tu). Mmg tak puas tgk bunga pokok tu walau banyak lagi spesis orkid2 yg lawa tapi mommy tertarik dgn yg gergasi ni jugak.

Abis je lawatan kami tgk jam dah hampir pukul 12 tengahari. Alahai!!!!!ingat nak pegi Murut Cultural Centre nampak gaya terpaksa cancel. Almaklum majlis buat kat dewan mana boleh lambat2. 


So kami bergegas balik hotel, tukar baju & check out.
Usai makan2 & bertemu mata dengan tuan rumah, kami bergerak balik ke Brunei.

Hakikatnya memang banyak lagi tempat2 menarik yang belum diterokai di Sabah walau kami dah self-drive 1 Sabah. Inshaallah jika diizinkan sementara di Brunei ni boleh Cuti2 Sabah lagi.

Hotel Perkasa Tenom, Sabah

Assalamualaikum & salam 19 Ramadhan.
Sekejap je dah separuh Ramadhan kita tempohi. Dah terasa selesa dgn rutin dalam bulan Ramadhan ni & terasa sayu je memikirkan dah nak abis. Semoga ALLAH terima ibadah puasa kita selama ini. AMin


Ok, mommy sebenarnya mmg dah lemau sesangat dah nak jot down cerita ceriti dalam Wind of Change ni. Mungkin sebab puasa@mungkin sebab kenkangan masa dalam bulan Ramadhan ni terasa begitu cepat bergerak. Tambahan plak mmg mood memasak dah hanyut ke laut le lately ni. Takde la nak menepek resepi beria2. Sib baik banyak cuti @Brunei ni dalam bulan Ramadhan so pantang cuti je 'sungkai' kat luar le kami. Kalau weekdays plak mommy mmg prepared simple2 je. Lagi puashati sbb makan tak banyak mana pun. 3A pun sekali minum air & makan nasi dah kenyang. Si Ahdia tu pelik betul tahan betul dia puasa, berbuka & sahur pun makan sejemput je nasi. Tapi alhamdulilah so far so good……xde 'yang yuk' lagi.

Ok, bagi memeriahkan Wind of Change.. mommy jot down dulu citer masa kami pegi jemputan kahwin adik ipar mak ngah (mak ngah ni adik daddy u al). Majlis kahwin berlangsung di Tenom, Sabah. 


Memandangkan kami saudara terdekat mak ngah area Borneo ni maka pegi la jugak, sambil2 tu kami ni biasa la nak jalan2. Last minit gerak dari Brunei due to menunggu pasport kami yg baru renew permit dipulangkan oleh agent. Pada masa yang sama jugak kami gamble je redah tanpa booking mana2 hotel (segan la kan nak menumpang rumah org, dah le kaum kerabat dorg ramai). Oh sebelum terlupa kami pergi ni pada 31 Mei 2014 (Sabtu). 

At 1st ingat mesti xde masalah nak book hotel rupa-rupanya sangkaan kami meleset. Awal tu kami plan nak stay kat mana2 hotel area Lawas @ Sipitang…….sebelum tu kami singgah juga @Temburong kononnya nak try tanya resort kat sana (ada mommy mentioned dlm N3 Pokok Tin ni). Tapi malangnya mula2 di Temburong full, proceed Lawas……yang kelakarnya sebanyak2 hotel termasuk yg xde bintang pun semua full (dorg siap tanpa kertas signboard siap2 kat kaunter FULL). Masa kami sampai Sipitang hari dah gelap dalam pkl 9 lebih. Sebab dah niat nak makan sate Sipitang maka berhentila kami @Esplaned Sipitang. Hehehe!!!!kelakar campur cemas sbb sederet food court jual sate pun ABIS!!!! Haaaa, pelik tul nape ramai sgt umat kat Msia ni (yelah Brunei ni sunyi sepi je rasa, lps je border tu dia berduyun2 manusia). Rupa2nya baru le perasan kebetulan bertembung kami d Brunei cuti Hari Ulang Tahun Angkatan Bersenjata Diraja & kebetulan masa tu juga Hari Gawai.

Maka dlm dok kalut dah tu mana nak tido (serik dah rasanya teraba2 tgh malam buta ni teringat kereta kena pecah dulu @subang jaya) mommy pun google le kejap cari hotel @Tenom. Nasib baik ada hotel yang vacant. Huhu!!!!

Dipendekkan cerita yang dah pjg ni sampai le kami lebih kurang pukul 11 malam ke Hotel Perkasa Tenom. Bertaraf 2 bintang, terletak di puncak bukit & menyediakan pemandangan yang cukup tenang lebih2 lagi di waktu awal pagi. Heheh!!!!walaupun mcm yg u al tgk sendiri dalam gambar kira mcm out dated skit (haha TV pun style melengkung beb) tapi alhamdulilah bersih. Luas jgn cakap la, nak sumbat 20 org pun muat. Kami amik executive suite. Kot2 ada yg nak pegi Tenom blh la consider hotel ni. I tell u this is the best hotel in town (huyooo promote baek punya).

Ok, itu sj dulu n3 ni. Pasni mommy citer kami g jalan2 sekitar Tenom. 
Info lain pasal Hotel Perkasa ni ada gak dalam cuti.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...