بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 7 November 2013

APAM BERAS GULA MERAH


Yang ni plak aktiviti no 2 cuti Awal Muharam tu. Dah byk kali buat apam jenis lain tapi belum pernah try yg jenis Apam Beras (tak tau nape). Minggu lepas mommy tgk mama saranur buat Apam Beras Warna Warni terus jatuh cinta (kebetulan hari Isnin tu mommy puasa, heheh terliur lebih sikit). Terus plan dlm otak nak buat gak tapi malas nak main dengan colors so mommy godek semula draf untuk buat Apam Beras Gula Merah. So, hasilnya…………………

Sumber: MyResepi (oleh cha)
(terhilang plak linknya..dah lama sgt simpan draf ni)

Bahan-bahan ( 30 biji saiz kecil ) 
2 cwn nasi 
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras 
1 cwn brown sugar 
3/4 cwn gula 
2 1/2 cwn air 
1 sudu kecil yis (mauripan) 
kelapa parut digaul dgn sedikit garam 

Cara-cara: 
1. Blend nasi dan air sehingga hancur.  Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 
2. Dlm bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. 
3. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. 
4. Perap adunan selama 3 jam. 
5. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 
6. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

7 comments:

tun_telani said...

Salam kak ros.. tun dh lamaaa sgt x buat apam beras. td ingatkan apam beras campur gula hangus, rupa2nya gula merah ye. sedap tu, tun suka letak kelapa parut byk2.

azieazah said...

Macm senang jer kan? Kena la cuba...

❤Kamsiah❤ said...

akak letak eno...rasa masam2 sikit,sedap...

aTieYusof Family said...

sedap je tgk apam tu kak..
sllu nya skrg sy main beli je tapi teringin gak nak buat sndiri..:)

hainom OKje said...

I loike apam very much tau Ros.....hehe tapi pernah try apam ni....senang ke naik adunan tu Ros macam sikit je yis tu...
boleh try gak ni....

ummuaidan said...

Laa cepatnya dia buat..orang baru dok rancang2 dlm kepala, baru beli pewarna ngan tepung beras dia dah jadi apam daa..potong queue btullah ros nie..heheh..tepung ape buat doh ko dok lagi nie..heheh

rostina76 said...

tun: salam…. klu gula hangus, cam rasa pahit2 sikit kot. btw ye klau kelapa muda lg sedap palutkan byk2

aziezah: senang je k.azie

kamsiah: ooo, klu letak eno jadi apam eno plak dah. heheh

atie: dulu kros pun beli je sbb berlambak2 gerai org jual. kat sini jarang ada

okje: alhamdulilah 1 sudu kecik will do. ada tgk resepi lain guna 1 sudu besar. gebu sgt jadi apam gebus plak

UA: heheh!!!!minda bwh sedar blh terbang ke fiji ni. btw dok tahu bila la plok nak bt t[g ape/apam bakar tu. nanti la, layan apam beras dulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...