بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 8 May 2014

Musim Kemarau @ Panas Melampau di Brunei

Assalamualaikum & salam sayang.
Harini nak share kejadian alam kat Brunei especially area kami ni di Tutong.


For your info, cuaca di Brunei sekarang ni tersangatlaaaaaa panasnya. MasyaALLAH!!!!!kalau u al perasan carta cuaca @Wind of Change tu lately ni mmg tak pernahnya turun dari suhu 30'C (di siang harinya). Kalau noon between 12 to 4:30pm tu cuaca climax panasnya. Kalau duduk dalam rumah yg fully aircond ni pun boleh terasa bahangnya bayangkan kalau terpacak kat tgh2 open space (kesian daddy kalau time dia kena turun site, mesti berasap kepala).


Disebabkan cuaca yg tersangat panas sekarang ni, percaya @tidak setiap hari sure ada kebakaran hutan/belukar. Di Kampung Danau itself setiap hari ada je kebakaran hutan/belukar yang berlaku (dah jadi pemandangan biasa semenjak dua menjak ni). Kekadang tu, bara api@asap mmg tak terpadam berhari2. Bomba biasanya akan datang padamkan api kalau dah hampir sangat dgn rumah penduduk (kalau ada org buat aduan dorg datangla). 


Tengahari tadi masa mommy otw nak amik 3A dari sekolah tgk kawasan baru plak yg terbakar (semalam 2 tempat lain yg berdekatan). Balik sekolah tu dah nampak ada truk bomba tgh pantau. Harap2 takde melarat ke rumah berdekatan. 


Ya ALLAH!!!!!kadang2 tu bila rasa bahang sangat sampaikan muka pun rasa tegang terbakar, dalam hati selalu berkata2 "dah hampir sgt ke kiamat ni Ya ALLAH"..Betapa hebatnya ciptaanMU Ya ALLAH!!!!! Takuttttttttt.
Semoga aku, keluargaku, saudara maraku & semua kenalanku tergolong dalam golongan yg Engkau redhai. Selamatkan kami dari fitnah akhir zaman & fitnah dajjal. Amin……..




16 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Ros,

Semalam akak dengar berita di radio kita akan mengalami monsun El-nino iaitu cuaca panas selam enam bulan.. kata akan bermula dua minggu lagi lebih kurang awal bulan Jun...

Bila panas ni kebakaran mudah berlaku kan Ros..

GREENJADE said...

betul tu sis now perubahan cuaca coz of El-nino...kat KL ni lg le membahang..kalu outdoor memang tak tahan berpeluh2 basah macam mandi sauna gitu.

Tihara said...

Teringat masa singgah di Brunei dulu sempat baca nama tempat ni Tutong di signboard..kat Malaysia pun panas kalau malam2 nampak kebakaran di hutan bila lalu dijalanraya..

Amie said...

Kami di Lahad Datu pun sama terasa bahang kepanasan yang melampau. Tidur malam pakai air cond pun boleh berpeluh... siangnya pula bermandi keringat, si bongsu tak selera makan, asyik nak minum air kosong je... Kita rasa muka kita ni rentunglah kalau berada di bawah terik matahari walau hanya 5 minit pun... masya Allah!

Bicara Kak Noor said...

salam Ros, biasa nya maktok selalu bawa Iman kuar ambik waktu tenghari kat koridor tunggu umi Iman balik tapi lately buka pintu je dah bahang panas masuk tak jadi, trus tutup pintu haha, memang terasa sangat panassssss kan

nasa mulia said...

perasan 2 3 hari ini waktu siang panas terik yg panas lain macam...lepas tu peatang hujan lebat sangat dengan kilat petir semua cukup menakutkan..

Acik Erna said...

Aamiin...
Acik harap cuaca panas akan cepat berakhir..
disini..berbulan2 juga Ros..baru sekarang ada hujan

nurbijen said...

kat sini pula, walau dah nak masuk summer tapi masih terasa mcm winter... kadang2 masih lagi pakai coat tebal di waktu pagi... cuaca pula turun naik secara mendadak....

Gerun tgk gambar2 tu... tapi tu baru api atas dunia, mcm mana la bahang api neraka nanti... Insaf!

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

Samala Ros..kat lumut ni pun panas terik..

@na said...

alor setar 3 bln lps suhu cecah 38 deg tegolek2 kami kepanasan...lately ni mula ujan doh sikit..

Tengku Damia said...
This comment has been removed by the author.
Tengku Damia said...
This comment has been removed by the author.
Tengku Damia said...

Salam Kak Ros,
Moga sentiasa sehat.Di sini di australia kalau musim panas dia lagi ekstrem.Kadang2 cecah suhu 40 darjah celcius.Sama la jgk sini.Hutan terbakar.Panas dia start october sampai Mac kot.tp lain state lain pulak perubahan cuaca dia.ini yg kat queensland la.

sudipVSsenduk said...

banyakkan minum air suam. Kalau dapat ABC best jugak kan.. hihihi

Jari Manis said...

D msia ni pun panas sgt tido mlm pun perlu pakai baju nipis dan x perlu nk selimut

Mia Kassim said...

Samalah kat KK ni.....panas melekit, tengahari suhu boleh capai 35'c ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...