بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 30 May 2014

Pulut Kuning Berhias

Assalamualaikum & salam sayang.
Amboi syoknye org Malaysia dah cuti sekolah..Mesti ramai yg bawak anak2 cuti2 Malaysia @ cuti2 obersea. Kami kat Brunei belum start lagi. Inshaallah 13/6/2014 ni baru start cuti.


Kalau dah musim cuti sekolah, kenduri kahwin pun banyak le jugak ekk? Kat Brunei ni plak takyah tunggu cuti sekolah, tiap2 weekends pun ada org buat kenduri kahwin. Yelah..negara dorg kecik, anak beranak pun duk dekat2 je, buat apa nak tunggu cuti sekolah sebab jemputan seluruh negara pun blh datang balik hari je (siap 2,3 majlis lagi boleh pergi).


Ehem!!!!sebenarnya mommy nak citer ni pasal majlis jemputan pertunangan anak jiran kami (anak k.Maria a.k.a kakak kpd Areesya). Bakal pengantin ni dah lama berkenalan sebab ada pertalian saudara & duduk pun sekampung ni haaa (dari kecil dah kenal). Walau sekampung & sanak saudara yg sama tapi ramai juga jemputan. Biasanya dorg ni buat kenduri apa2 pun mmg tak kacau dalam rumah, mesti buka canapoy & cater je makanan. Suasana jemputan tu lebih kurang sama cam kenduri kahwin yg mommy pergi dulu. Walau rapat juga dgn keluarga beliau tapi mommy segan nak menempek dalam rumah (anak beranak terdekat dorg je yg berkeliaran dalam rumah) & join semua jiran2 lain kat luar (melepas le tgk live & snap upacara pertunangan tu kat dalam rumah).


Cumanya, lebih meaningful majlis Teekah ni sebab k.Maria requested mommy buatkan Pulut Kuning Berhias untuk majlis ni. Ya ALLAH!!!!! serius seriau bila k.Maria requested tu tapi sebab fikir ada periuk magic & mommy pun cam minat nak deco2 tu so sahut je cabaran k.Maria.

Heheh!!!!hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Mula2 tu, cam ni rupanya. Selapis je sebab nak kena layer lagi satu yg berlubang (utk letak rendang daging).


Selepas berhempas pulas memikir camna nak buat kolam tu (phewww!!!!seksa gak). Jadile camni rupanya.


Kedian, mulala mendeco, selit sana selit sini. susun sana susun sini. Jadile semak samun camni plak.


Lastly!!!!!!!!!!aku lupa snap gambar. Sepatutnya ada 2 ekor burung duk bertenggek tepi kolam rendang tu. 

Huhu!!!!!bila dah kalut nak g hantar tu, terlupa nak snap gambar pulut kuning berhias yg sempurna (mintak k.Maria snap kat rumah dia tapi dia cakap dok busy dia pun terlupa, tgk2 org dah tutup dgn net pulut kuning tu). Alahai!!!!!depa xsuka terdedah camtu kot sebab benda nak makan (mommy tgk pun kek & semua kuih muih etc dorg bubuh dalam kotak transparent). 
Takpela..kot2 ada org nak request lagi mommy tayang besor2 burung bertenggek tu (ahaks!!!!ada ke org nak request lagi mommy ooooi)

9 comments:

Bicara Kak Noor said...

amboiii ros dah pandai mendeco pulut lagi tu, boleh lah suruh nanti mana tau anak kak noor nak bertunang ke hehehee

NEKCIK said...

Ros...cantek weii...nekcik pun tak sabo nak buat satu untuk anak sedara merisik sebab haritu tngok gambar hasil tangan Azita. ..trruja betol..tengok ada sepasang burung lagii...tunggu nnti nekcik tayang kih..kih..riak ke..laa share share takpe kan...asyik deko kek yg banyak ada..kita go tradisional kan

Saadet Yamak said...

Masha'allah very nice blog! sisters and the meals were great :) I got to follow you .. Greetings from Turkey ...

Tihara said...

alhamdulillah selamat bertunang
comel pulut kuning tu :)

@na said...

comei nyo pulut kunin tu...ni baru tahu ada pulut kuning berhias... kalu dok dekat2 buleh tempah ni...hehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pandai sudah Ros mendeco tu.. cantik.. kalau ada gambar dua ekor burung tu lagi cantik kan :)

BUNDA a.k.a KN said...

Jarang orang nak buat pulut2 hiasan dimajlis2 camni...kek dah biasa sangat...
Tapi tahniahlah dari bunda..berjaya menarik perhatian...

~Mami Little Hero~ said...

Pergh terer kak ros mendeco. Nampak sedap pulut kuning tu.

Siti Fatimah said...

hahaha..sempoi..semangkuk lepak kat tengah tengah tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...