بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 27 May 2013

Miri Crocodile Farm cum Mini Zoo

 Assalamualaikum & good day.
As promised mommy nak bawa u all g tgk ' Bujang Senang' @Miri. Kami pergi last Sunday, 19/5/2013. Bertolak dari rumah dah around 10++am. It takes almost 2 hours driving from Kg, Danau, Brunei to this place, Miri Crocodile Farm & Mini Zoo. Terletak di Kuala Baram iaitu 24km dari bandaraya Miri, Sarawak. 


Fyi, dah lama we alert about this place tapi tak terasa nak pergi sangat sebab ingatkan ada Si Bujang Senang aja kat sini (eeei, geli & gerun la mommy nak tgk dia).  Sampai le mommy come across ada seorang blogger tu pergi melawat ke sini & she did mention about others animals. 


Oh!!!barule mommy mentioned kat daddy rupa-rupanya ada la jugak binatang lain mcm mini zoo gitu. Bila dengar my explanation, daddy pun agreed nak bawak kami semua ke sana. As usual, Arfa le yg paling excited kalau tempat2 mcm ni. We supposed to visit last month but due to time constraint, 19/5/2013 baru2 ni baru le sampai. Seronok le sangat 3A nak g melawat zoo.


Sampai2 aje terus nampak tempat horse riding, tapi kami terus aje proceed ke dalam zoo (tak sabar nak jumpa Bujang Senang). Sebelum lupa, utk yg nak pergi berikut bayaran tiket & masa operasi;
Waktu operasi: 9am -6pm (everyday)
Tiket: Adult (Malaysian) RM16
Child (Malaysian) RM8

1st sekali after the entrance ada galeri jualan barang2 dari kulit buaya & ada juga di pamerkan rangka & anggota badan buaya yang telah diawet. Oh!!!mcmana mommy nak tgk yg life ni, tgk yg dah mampuih pun seriau dah bulu roma. Serius, dalam hati mmg berdebar2 & seriau tapi tak cakap je sbb takut 3A pun takut & yg paling tak suka kena kutuk dek daddy. So, mommy ala2 selamba je jalan (jalan last sekali plak tu sbb apa2 info dpt dari 3A dulu, hehe). Bila dorg jalan ke depan, jap2 jerit "mommy, buaya"."mommy, crocodile"."mommy, tgk ni".."eeei, besar"..huhuhu!!!!mahu gugur jantung dengar.


Buaya pertama yang kami tengok (selain yg mampuih tule) was Albino Crocodile. Dia sekor2 dok dalam kandang (mcm tembok batu gitu). Ingatkan putih melepak kan dah Albino tapi xde le melepak cuma putih le compare dgn species biasa yg lain (gambar ke-3 dari atas yg ada gambar Arfa dgn tengkorak buaya putih tu. Yang Si Albino tu hujung atas belah kanan). 

Sepanjang 22 ekar kawasan taman ini mmg dipenuhi sangkar2 buaya yg pelbagai di samping mini zoo & kandang2 haiwan yang lain. Dianggarkan sebanyak 1000 ekor buaya terdapat di sini (mak aihhhh, banyak rupanya. Eeeiiii, ngeri lagi ni). Kalau u all tgk gambar ke-4 dari atas, tempat tu actually mcm menara tinjau untuk pegunjung melihat secara lebih dekat habitat buaya2 ni. Memang bagi mommy dekat le sesangat sampaikan boleh nampak giginya yg kemerahan oleh darah2 mangsa yg dingap. Masa ni Arfa & Anis mmg selamba je berlari ke sana sini atas menara tu sambil dok cari buaya mana yg bergerak & mengeluarkan bunyi tapi  Ahdia takut betul dia dengar buaya2 tu dok berdengus & melibaskan ekor mereka. Selalunya dia tak kisah berjalan atas titi @ jambatan kayu tapi this time dia pegang kuat kaki mommy. TAKUT!!!!!

U al tgk up close tau gambar2 buaya yg mommy upload ni walaupun collage images (byk sgt kalau nak post satu2), betapa besarnya mereka2 ini dibela & dijaga dengan penuh ekslusif.

Okey, selain buaya ada juga haiwan2 eksotik spt Southern Cassowary, Phython, Binturong, Sun Bears, Gibbon, Porcupines, a band of cheerful Monkeys, Anak Buaya and the like. Pengunjung boleh bermesra & memberi makan haiwan2 tersebut dgn pisang @ makanan khas (kena beli RM1/sebungkus). Untuk memberi makan buaya pula kena beli makanannya RM10 (rasanya dorg bg makan ayam @ daging kot sebab kami tak beri makan pun bujang senang ni walau Arfa dok memujuk). Mommy bukan apa, seriau sebab kena bagi dgn kayu mcm btg pancing tu (takut disentap dgn kita2 sekali dia ngap, nauzubillah).


Secara keseluruhan, mommy rasa ok la tempat ni especially utk penduduk sekitar & pelancong dari luar. Tempatnya diselenggara dengan elok & bersih (cuma banyak nyamuk, mungkin sebab byk lopak2 air utk Bujang Senang berendam & juga kolam2 ikan). Bayarannya bagi kami agak mahal tapi untuk pendidikan & pendedahan anak2 kiranya boleh la since tiada tempat lain yg berdekatan boleh memberikan pengalaman secara 'life' sebegini.


Sapa2 yg disekitar Brunei, Sarawak & Sabah should go to this place. Have Fun !!!


10 comments:

Mamasya said...

Aslmkum Ros
masa ke Miri dulu pernah nampak sign board tmn buaya ni tp tak singgah sbb ingatkan ada buaya semata.kalau tahu ada binatang lain boleh bawa mrk dulu.

ummuaidan said...

Salam ros...
Ini cam ala2 mini zoo lah kan..jugak jgk tuh drive 2 jam..kat sini takder zoo tau..jgn haraplah nak tgk binatang2 terkurung gitu..sbb binatang nak masuk zoo pun tak banyak..cam monyet, cik belang n family ..pak gajahsemua tuh mana ade kat pulau nie..agaknya UA kena sembunyi monyet dlm luggage kan buat msk sini..heheh

mama sara nur said...

assalam Ros
seronokkan tgk buaya, akak suka mcm taman buaya kat Melaka jg selain buaya ada jg binatang2 lain

lady lavender said...

View cantik...kalau saya pun mmg tengok jeling2 aje sebab mmg jenis naik segala bulu roma kalau tengok apa aje reptilia. Tengok iguana pun dah takut apa lg tengok crocodile hihii...lagi parah even tengok kat gambar pun dah takut hahaa!

aTieYusof Family said...

Banyak juga haiwan lain yg boleh di tgk kan selain bujang senang..hehe..
belum pernah ke sana..insyaAllah ada rezeki mau juga bawa anak2 ke sana:)

Nadine said...

salam kenal jugak kak ros :)

bestnye! dlm bnyk2 negeri kat m'sia, sarawak je saya blum sampai2 lagi. akak duk brunei eh? kat mana? nenek saya asal sana, ramai sedara mara saya kat sana. sekali dlm 2-3 thn saya blk sana :)

Unaizah said...

Menarik tempat ni! Tp tak tau la bila blh sampai. Saya penah sampai Sarawak tp Kuching ja la. Anak-anak belum penah gi langsung Sabah & Sarawak.

Kami dah penah gi tmn buaya kat Melaka. Tp yg kurang best sikit sebab buaya-buaya semua tak aktif pun, diam berkubang je.

hainom OKje said...

Lama dah tak gi zoo Ros...anak anak dah besau2 ...mesti tak mo punya hehe

izan mama mia said...

zoo..hihii..anak suka lah..saya xmo..takut tgk binatang..tambah2 buaya..ish..seram

rostina76 said...

mamasya: Wmslm….itule kak. kami pun 1st year dok brunei ni dah perasan signboard dia tapi tak lalu nak g sbb ingat mcm kolam buaya gitu je. sib baik ada ternampak dlm blog org g sini. best juga la utk bdk2…..

ummuaidan: wmslm UA…ye mini zoo gitu. hahaha!!!drp nak songlap beruk baik songlap lembu, kambing balik fiji. berbaloi sikit. btw setakat beruk tu UA, rumah ros ni byk ptg2 dok bergayut. mai le sini.heheh

mama sara nur: wmslm. yup mcm zoo melaka tapi better zoo melaka la kot. ros pernah g zoo melaka tu bwk budak2 sekolah lawatan. masa tu Arfa kecik lg.

LL: itule, yg geli gelaman & terkejut bila tgk ular sawa dorg letak atas meja gitu je utk sesapa nak amik gambar. ohw tapi kan kami pernah tgk life & ular sawa bakar @tamu2 di miri ni. ayooo, rasa nak termuntah tgk. iban2 makan berselera tu semua

atieYusof: byk la jugak……seronok budak2 blh feed dorg. btw inshaALLAH klu ada rezeki anak2 kan. nanti singgah brunei, hehe

Nadine: next time klau blk Brunei kena pergi sarawak tu. dah sempadan….btw kros skrg menetap @tutong. tahun ni blk brunei tak? klu blk mai la sini

Unaizah: uish bujang senang ni aktif u. tapi mmg style dorg ni pura2 mcm patung sekali dia gerak……zup zas 2x….yg paling ros gerun bunyi dia. huhu!!!seriau.

hainom okje: yelah zaman okje dah lepas. mana nak lagi dah anak2 bujang & dara tu. x macho & x rugged la g zoo

izan mama mia: klau mia nak tgk animals kena la mama ikut. dorg bebudak seronok le kan kita ni ya ALLAH seram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...