بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 6 May 2013

Sweet Sour Grill Chicken Salad

Assalamualaikum & good day.
xde citer GE13 nak share, cuma kisah biasa2 mommy kat dapur. Simple life with no gossip is a bless. Alhamdulilah!!!



Resepi sihat & sedap lagi. Style ikut suka Fusion kot (hahaha!!!konon olahan Western + Asian gitu). Tapi serius sedap. Mommy memang hadap satu pinggan penuh & kenyang. 



So, yg berangan nak diet tu blh je cuba. Untuk org2 yg tak diet lain pun dorg boleh mix & match dgn nasi BUT not for yg nak diet la. Kira fair le tu. 



Lagi senang kerja tau sebab di samping kita diet kita juga dah sediakan menu lengkap for the rest of the family, ayam grill dah jadi main course protein, vege yg lengkap lagi sedap sebagai fiber & nasi for carbo. If my superhero aka daddy tu mesti nak berkuah, so mommy just add on additional dish "sup suun + fucuk with telur". Jom sama2 kita layan menu sihat.


1. For Pan Grill Chicken

Bahan2:
2 ketul ayam (bahagian dada & paha)
5 biji bawang putih (kisar)
3 cm halia(kisar)
1 sudu besar Ketumbar (kisar kering) -mommy guna powder
1 sudu kecil Jintan (kisar kering) -mommy guna powder
1 sudu besar lada hitam (kisar)
Garam
Minyak zaiton

Caranya:
1. Perap ayam dengan semua bahan2 selama 1 jam.
2. Bakar atas gril sehingga masak.


2. Sweet & Sour Salad


Bahan2:

Lettuce (potong ikut size sesuai) 
Carrot (parut memanjang mcm kita buang kulit)
Cheery Tomatoes (belah 2)
Capsicum (potong dadu)
Raisins (mommy guna buah kurma yg dihiris nipis)
Kekacang (mommy guna hazelnuts)
Garam 
Gula
Perahan 1 biji lemon
2-3 sudu besar Minyak Zaiton
Serbuk Lada Hitam

Caranya:
1. Mula2 sediakan sos ; Campurkan perahan lemon bersama2 garam, gula, serbuk lada hitam & olive oil. Kacau sebati.
2. Dalam mangkuk besar satukan lettuce, carrot, tomato, capsicum, raisins/kurma & kekacang.
3. Tuangkan sos ke atas campuran no 2 & gaul sebati.
4. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (atleast 15 minit) sebelum dihidang.
5. Semasa menghidang, letakkan hirisan grill chicken di dalam salad. 


p/s: klau tambah olive jeruk sedap lagi ni.

8 comments:

NEKCIK said...

Salam Ros..sempoi dan berkhasiat..

lady lavender said...

Complete set yg sedaaapp!
P/s: I luv your quote : .simple life with no gossip is a bless...itu le life kita. Hanya rumah, dapur, suami & anak2 kan? Bila kurang 'bercampur' dgn dunia luar, inshaallah kurang terdedah dgn perkara munkar.

ummuaidan said...

salam ros,
sedap sedaplah semuanya..kalaulah dok berjiran mau tension dok bau jiran yg msk sedap2 gini hari2...heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap tu tina.. kalau akak dpt sepinggan pun kira dah ok tu.... tp anak2 kalau takde makanan berat nnt masing2 sibuk ckp lapar.. lapar.. hehe...

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

sedap2..nak buat juga nanti =)

Ayu said...

Assalam Ros,
menu yang sihat dan berkhasiat..
kalau anak akaklah dia orang terkam ayamnya aje..part sayur tu..mak dia yng tukang kutip..hehe

ishamizu said...

Hmmm sedapnya...terliur tengok! Sedap dan healthy ;)

rostina76 said...

Nekcik: salam nekcik….ye nek sempoi je

LL: mmg serabut la ros bila baca komen2 FB….blh byg klu g keje @Msia skrg ni. mesti perang politik sana sini. bersyukur sgt ALLAH bagi rasa ketenangan kehidupan yg simple bersama keluarga mcm ni. Ya ALLAH!!!!!tak ternilai

UA: salam UA. hehe kesian jiran jauh

Madiha: utk husb & anak2 ros mmg dah stanby nasi putih kak. perut melayu tu mmg cari nasi gok.

kak Nah: silakan k.nah…..makin slim k.nah makin mcm ni selalu.hehe

Ayu: Wmslm k.ayu….. sama le kat sini. mak dia le jadi kambing makan daun2

ishamizu: kena tiru gaya mat salleh sekali sekala. bosan juga makan ulam cicah budu aje.kik3x….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...