بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 10 May 2013

Bihun Sup Utara

Assalamualaikum & good day.
Adusss!!!hari2 yg tenang & mendamaikan sedikit tercalar harini gara2 sikap sesetengah manusia yg tak puas hati. Mommy sehabis boleh nak menggelak dari tempias GE13 yg penuh kontroversi alih2 terkena jugak percikannya. Ya ALLAH!!!!!
Emmph!!!malas nak layan la. Layan eksperimen & hidang makanan@ org2 tersayang lagi bagus. Besar lagi pahala aku dapat……Nak tahu juga ke nape mommy emo harini? (nanti la esok lusa mommy citer).


Semalam mommy puasa, kalau ikut nafsu & kebiasaan mesti nak makan mcm2 kan time berbuka tetapi disebabkan mommy dah set nak lose weight ni (haaaaa, jgn gelak ekk korang), maka mommy pun buat2 malas. Pagi lepas htr semua org mommy tidur (dari pukul 9am till 11am.amekaw!!!tak pernah2 sambung tidur tau). Bangun je hadap mr Mac jap pastu amik 3A dr sekolah. Ptg plak masih bermalas2 sampai le pukul 4pm baru merancang apa nak buat. End upnya, mommy panaskan sup tulang (mommy buat frozen since last week) then celur bihun utk buat Bihun Sup Utara. Ohw!!!!cheq mmg sukooooo na bihun sup utara ni maklum le hero cheq mai tang utara nun. Seronok betui cheq semalam sbb senang sgt prepared juadah berbuka. 


Heheh!!!!harini lunch pun masih layan bihun sup utara lagi nooo. 
Resepinya anak2 mommy (untuk sekali hadap 5 org).

Bahan2 bihun:
1 peket bihun
1sudu serbuk kunyit
Air untuk mencelur

Caranya:
1. Mula2 rendam bihun dalam air yang dicampur serbuk kunyit selama 1 jam (lebih kurang la janji nampak dah kuning tu blh la proceed).
2. Celur sekejap (dalam 5 minit bihun tadi dalam air panas). Bilas & tos.

Bahan2 sup:
500g tulang lembu (pastikan ada banyak daging le jugak ye)
1 bunjut sup tulang
3 biji bawang putih (ketuk/hiris)
2 cm halia (ketuk/hiris)
1 labu bawang besar (belah 4)
Batang daun ketumbar/daun sup
Garam
Perisa
Air secukupnya

Caranya:
1. Mula2 rebus tulang sehingga empuk ( pastikan daging betul2 empuk).
2. Dalam kuali asing, tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga & bunga lawang). Juga masukkan bawang putih & halia. Tumis sehingga garing.
3. Curahkan tumisan tadi ke dalam kuah sup yang mendidih.
4. Masukkan bunjut sup, akar daun ketumbar & bawang besar.
5. Perisakan dengan garam & stok sedap rasa.

Bahan2 tabur/sampingan
Daun sup (hiris halus)
Daun bawang (hiris halus)
Bawang goreng
Tumis Cili 

Cara membuat Tumis Cili:
1. Tumiskan cili giling, bawang putih & bawang merah sehingga garing.
2. Masukkan air asam jawa & kacau sebati.
3. Perisakan dengan garam & gula. Sedia.



Semasa menghidang, masukkan bihun ke dalam mangkuk, disertai dengan hirisan daging & bahan2 tabur. Tambah tumis cili & curahkan kuah. Phergghh!!!!

9 comments:

nurbijen said...

terima kasih atas resepi ni.. rasa nak terus balik pejabat dan beli tulang utk buat sup... nyum2, harapnya dapat makan hujung minggu ni :)

ishamizu said...

Sedapnya! Sy pon mcm kak Nur terasa terus nk buat kebetulan stok mee kuning ada lg hehe

mama sara nur said...

assalam
hirup kuah sup + meehon sedapnya

lady lavender said...

Dulu first time tengok mee hoon sup utara ni pelik sbb kaler kuning. Tapi rasa mmg yummy!

P/s: sup dah kompem sedaapp...tengok bowl pun lawooo :D

Mixed-family in da house.... said...

Kak roz!!!! Awatnyer tension tuhhhh? Toksoh laye kak, wat pening palo jahhhhh....

Harini pon sy sdg buat sup tu..plan nk mkn ngn mihun gak nanti...kebetulan entry akak pon psl bihunsup. .hihihi

ummuaidan said...

dah menelan air liur dah plak tengok beehon sup sedap nie...takmoa baca resepi sampai abess...kalau sy gie brunei mmg umah ros nak terjah jgk cari beehon sup wpun tak ajak..heheh

yan's cottage said...

nyam2...sedapnya...mai nak sikit....

rostina76 said...

nurbijen: hehe!!!senang ko dpt stok tulang denun? btw bt ke weekend lepas tu?

ishamizu: wah, kebetulan tu tapi kena tukar tittle mee sup utara

mama sara nur: assalam. tak cukup kuah kak. husb siap tanya lagi after 2nd day. heheh

LL: ros pun dulu mcm pelik, dia letak coloring ke? hahaha bila tau baru le layan. btw mangkuk special utk daddy & mommy jah tu ;)

Mixed-family in da house: biasole manusia, kadang2 tergeram jugok. hehe sehati 2 jiwa la gitu gak

ummuaidan: blh2. bgt setahun awal blh ros bt lsit juadah.haha

yan's cottage: silakan yan.

hainom OKje said...

Sodap jugak tu kalau sok pekena meehoon sup...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...