بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 25 May 2013

Bebola Roti Goreng

Assalamualaikum & good day.
Resepi untuk menyelamatkan hayat roti yang tidak laku. Sebelum berkulat & dimakan Cik Tong yg comel baik kita make over dia dulu. Melepas le Cik Tong comel dari ngap roti kita gitu. Jumpa resepi ringkas ni kat blog ABM & terus simpan kat draf sebab mmg tahu sooner @ later sure akan try resepi penyelamat ni. 



So, sapa2 yang ada stok roti yg hampir expired tu cepat2 tiru mcm mommy. Boleh modify sesuka hati sebab kita make over, kita sendiri yg akan ngap nanti. 



Happy school holiday guys!!!! Kami kat Brunei blm start cuti sekolah. Esok mommy nak bawak berkenalan dgn 'Bujang Senang'. Jgn miss ye!!!!!

Sumber: ABM

BAHAN BAHAN:
12 keping roti (plain white bread) - potong kecil
2 biji telur - saiz besar
3 biji cili merah - dihiris
sedikit daun sup/bawang - dipotong pendek
1 biji bawang besar - kalau dah pakai daun bawang guna 1/2 je
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
1/2 kiub perasa ikan bilis/perasa ayam
3 sudu besar mayonis - mommy tak letak
2 keping fishcake (dihiris kecil) -mommy tak letak
Minyak untuk mengoreng

CARA CARA:
1. Masukkan roti ke dalam mangkuk besar dan masukkan telur ke dalamnya.
2. Kemudian, masukkan kesemua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk. Ramas2kan sehingga sebati.
3. Bulat2 kan roti sehingga siap. Jangan terlalu besar pula ye. Agak2 lah saiznya.
4. Goreng dalam minyak penuh sehingga keemasan. Toskan dan siap dihidang.

p/s: rasanya kalau letak isi udang pun sedap ni.

14 comments:

Amie said...

Tepat pada masanya! Sampai sini dah lewat 5 petang... masa untuk minum ye Ros... sedapnya dapat seketul 2 bebola roti tu...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sama macam Amie, tepat masanya, kak Ros ada 2 bungkus besar roti, petang tadi siap kerjakan 1 bungkus buat tart. esok nak buat cokodok la pulak.

Marya Yusof said...

As salam Kak Ros,

Tgk pun dah tau sedap! Garingnyee... saya suka yg mcm ni... minum dgn air teh sejuk2 ni, perghhhh... ;))

Terima kasih kak atas ingatan & ucapan takziah... xoxoxoxo

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum,

salam ziarah dari bunda

Unaizah said...

Blh keep in mind resepi ni, thanks dear. Selalunya roti yg dkt nak expired saya buat puding roti/puding roti marble.

nurbijen said...

kena simpan resepi ni.. penyelamat roti2 yang tak habis.... best best :)

ummuaidan said...

nampak mcm cekodok lak jdnya rupa roti nie kan ros,..apapun resepi yg mesti dicuba..mmg menggoda..tp selalu roti habes sekali hadap jer anak branak...heheh

mama sara nur said...

Assalam Ros
kreatif lah, yg penting x membazir kan
nmpk sedap bebola ni
sure roti nk expired akk try jg tqqqq ros

aTieYusof Family said...

wah...sedapnya...
lepas ni bolehlah menyelamatkan roti2 yg selalu tak habis..tak baik membazir kan..hehe:)

tun_telani said...

salam kak ros.. seronok anak2 dh cuti sekolah. selamat berholiday kak :)
jd cekodok roti nih. mmg rasa2 kalu tambah udang lagi laju mkn nih.

sitiezahim said...

bebola roti ni kalau saya buat, mesti jadi tak berapa bolat...hehehe

izan mama mia said...

baguslah...tak membazir//..:D

rostina76 said...

AMie:k.amie smp saya xsmpt nak sambut.hehe

Puan Ros: menarik juga tart k.ros buat dgn lefover bread tu

Marya: hehe, kros pun suka yg garing2. for sure klu bt cekodok & seangkatannya mesti layan dgn air teh o

BUNDA: wmslm bunda. tq sudi singgah

Unaizah: itule, selalu buat puding juga tapi resepi ni lagi sesuai utk org malas. senang & cepat. hehehh

Nurbijen: itule, klu dulu cik tonggg je yg makin comel asyik makan roti kulat

Ummuaidan: mmg adik beradik cekodok le ni UA. rumah ros ni klu time tak cukup, berebut2 & time tak laku gini le 2 bungkus xsampai separuh pun abis

mama sara nur: silakan kak. heheh pakat2 selamatkan roti kita

atie Yusof: itule atie….xbaik membazir

tun_telani: kat brunei blm cuti. kami start cuti 14/6…

sitiezahim: xpe tak bulat pun janji senang masuk mulut & sedap. hehe!!!

izan mama mia: mmg bagusss sekali ;)

hainom OKje said...

Selalu ada roti lebih...kdang tu dah expired pun haha Bagus jugak idea ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...