بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 11 May 2013

Wedding - Bruneian Style

Assalamualaikum & good day.
Ahad lepas kami kan ada jemputan kenduri kahwin. Takde special sangat & very simple. Cuma mommy nak share mcmana cara dorg arrange kenduri @Brunei ni. Mungkin ada tempat & org lain aturcara but yg sama for sure susun atur tetamu yg hadir & cara jamuan makan disediakan. 
1. Tetamu lelaki dipisahkan drp tetamu perempuan (so klau kita satu family mmg split dua la). Masing2 ada canopy asing.
2. Kerusi disusun mengelilingi meja yg diletakkan buffet makanan (mmg tuan rumah dah siap2kan lauk cukup2 ikut bilangan kerusi. Begitu juga dgn pinggan & gelas).
3. Tetamu yg datang awal kena tunggu tetamu2 lain yg belum tiba, sehingga tuan rumah bg signal baru blh makan (biasanya lepas doa & kata2 aluan baru jamuan disediakan).
4. Sebelum jamuan dimulakan, biasanya keluarga pengantin (yg perempuan dgn yg tetamu perempuan, manakala yg lelaki dgn tetamu lelaki) akan bersalam dengan setiap tetamu dari seorang ke seorang sambil 'kaut'. Kaut tu istilah salam sambil bagi duit kepada keluarga pengantin. Sehingga selesai semua tetamu.
5. Sebaik saja signal blh makan tu, masing2 terus je amik makanan & makan cepat2 (xde le melengah2 sambil berborak mcm kita kat Malaysia. Rasanya xsampai setengah jam dah settle dorg ni makan).
6. Selesai makan, tetamu blh la minta diri untuk balik @ tunggu sehingga pengantin keluar ke pelamin untuk bersanding.
Okey setakat ini saja dulu yg mommy blh share. Adat2 & aturcara2 lain tu next wedding ceremony mommy citer sbb keluarga K.Maria pun ada coming wedding yg invite korg jugak (my pose with K.Maria, jiran yg mommy citer tu). 
 Posing 3A; Anis, Areesya & Ahdia on that day. Hope they will be forever friends, InshaALLAH. Of course dr jauh @ dekat.

16 comments:

nurbijen said...

kaut tu macam 'ngele' la.. cuma direct bagi kat pengantin, bukan mak pengantin :)
Kalau mcm tu, kena pergi on time la kan?

Amie said...

Sempat posing mosing ye Ros... ooo ada kaut juga ye di Brunei.

NEKCIK said...

Salam Ros..lain tempat lain pulak adatnya kan...satu pengalaman kan

sitiezahim said...

wah macam tu ye tradisi derang? time kasih sbb share..share la lagi banyak2 hehehe...

Nisah Idham said...

oo mcm tu ke cra org brunei ye.. mmg berbeza dgn org malaysia, kalau org malaysia dpt duk semeja bersembang tak ingat org belakang dah hehe.

tp kak, mmg xde meja ye ??

ummuaidan said...

wedding depa tuh ade persamaan ngan kat sini jgk ros..pengasing kaum2 dan jgk ucapan2 sblm makan..cuma rsnya kat sana lagi pendek sket kot atucara, taklah kebulur mana tunggu cam kat sini..heheh

Mamasya said...

Aslmkum Ros
betul sekali Ros citer ttg wedding org Brunei.pengalaman masa pertama kali pergi wedding sana, pergi awal...punyalah lama nunggu sbb rupanya mkn serentak semua..anak2 dah bising lama....lapar nunggu.lepas tu bila pergi wedding pergi lambat dkt majlis nak mula.

lady lavender said...

kena tunggu tetamu dtg semua baru boleh makan, maknanya tetamu kena dtg on time la yea?? Nice sharing ros :-)

rostina76 said...

nurbijen: ngele la klu ore kelate panggil gak. klu bui ko pengantin tu bkn ngenal ko? hehe kros x expert sgt adat pepatih ni.hehe

Amie: sekali sekala melaram kena la posing (hahaha!!!mcm le melaram sakan. saya dah lama tak pakai baju kurung kak amie)

Nekcik: ye nekcik….Malaysia kita pun dah mcm2 adat apatah lagi negara lain2 ni

sitiezahim: inshaALLAH next time share lagi ;)

Nisah Idham: itule Nisah, mmg jakun jugak le 1st time pergi tu. nasib baik ada kawan2 yg mengajar. btw mmg xde meja nisah. style dorg duduk atas kerusi je, yg lagi naya xde yg makan dgn tangan tau. semua pakai sudu+garfu atas riba. huhu!!!awal2 dulu kekok le jugak

ummuaidan: itule UA, aturcara tu lebih kurang mcm @Fiji yg UA citer tapi xle lama sgt klu dtg lewat.heheh

Mamasya: wmslm kak. mmg klu budak2 kesian le lapor sbb style kita @Msia klu ada kenduri tu mmg reserve perut kosong le sbb nak makan kenyang2 lauk kenduri tapi kat sini huhu dah le lambat pastu dpt makan ciput je. ada ros tgk style org sini, blk kenduri singgah lagi restoren p makan (gamaknya tak kenyang kot).

LL: ye miza weh. ada timing mcm kita gok tapi set2 kita pah ke mlm g lagi rumah pengantin. sini mmg ontime kena ikut jadual. lambat gok mmg xde nasi la

yan's cottage said...

salam rostina....

nampak macam pelik pula kan...apapun lain tempat lain tradisinya kan..?

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

your daughters are so cute, macam their mummy... so sweet in pink :)
xoxo

dekdaa said...

Kak ros.. kalu bui duit ko pengantin tu.. tu 'duit mengenal'... otometik duit tu jadi hak pengantin.. mak pak tokleh usik unless pengantin nak bg kat mak pak.

Duit ngele ni terpulang le.. mak pak nak amik ke, pengantin nak amik ke :D

Duit ngele sy aritu semua saya & abam saya amik kekekekek.

Kat kelate ada buat kanopi utk laki 1, pempuan 1 tp saya tak buat camtu... sian kena berpisah2 pulak kalau gi famili huhu.

-best nye gi brueni sob sob-

lizz said...

aah lain sikit budayanyer siap makan sekali lagi tetamu..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

cantik2 gambar kat sini...info yg menarik tentang adat istiadat perkahwinan orang Brunei..

rostina76 said...

yan's cottage: salam yan. pelik sbb kita xbiasa. bila dorg dtg msia ckp cara kita yg pelik sbb dtg2 terus makan.hehe

muna mahdzar-fadaaq: tq k.muna. i look sweet in pink, ahaks!!

dekdaa: wah terer dekdaa, almaklum le masih panas2 ore kata. btw marile honeymoon ke brunei plok

lizz: yup, sedikit lain

bunda: assalam bunda. tq

hainom OKje said...

Macam kurang best je majlis kat sana kan Ros...Pelamin dia pun kurang mengancamkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...