بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 2 May 2013

Pisang Goreng Berkeju (Fried cheezy Banana)

Assalamualaikum & good day.
Phew!!!!penat tunggu internet line. Harap2 mood nak jotdown tak hilang. Banyak juga nak menyalin ni tapi kita istiqamah la, buat slow2 tapi jgn putus menyalin, InshaALLAH. Memandangkan mommy dah naik risau mikior penimbang ni asyik rosak je (hahaha!!!cover line le ni) maka mommy kena korbankan sikit eksperimen2 mommy yg bombastic kedebum tu sbb risau bila dah buat mommy juga yg ngap. Tapi tule, nak diet giler2 mcm org lain mmg payah le sebab ada 4 makhluk ALLAH yang perlu di bela secara ekslusif. Secara sederhana ajela mommy cuba kurangkan nafsu bereksperimen & postmortem tentang resepi2 yg heavy. Pasni rasa nak buat eksperimen menjahit le plak (hahaha!!!berangan sbb dah nak raya. Jimat sikit upah jahit baju).


Harini mommy start rotate menu minum petang yg easy peasy ni. Memandangkan haritu mommy dah buat & Ahdia suka sangat makan maka harusla mommy jotdown resepinya kat sini. 


Jangan gelak ye mana2 tukang masak hebat di luar sana. Mommy buat 'Pisang Goreng' jeeeeeeeee. TAPI kan, nak kongsi satu rahsia (rahsia la sangat, org dah ke bulan weh). Kalau u all boring asyik hidang pisang goreng klasik warisan turun temurun mok nenek kita tu apa kata kita modenkan sikit. Ala2 mix jawa + jerman la gitu (jgn mare ye mana2 warga jawa + jerman tu, mommy bagi contoh je......blh je klau org perok + paris pun). 


Kita tabur cheddar cheese atas pisang tu, huyoooo mmg best. 1st time mommy try rasanya masa kat Bandung, Indonesia tahun 2010. Tapi pisang tu dia goreng mcm tu je without coating tepung. Yang mommy buat ni adalah pisang goreng biasa & topping with cheddar cheese yg diparut halus.  

Try la!!!!

17 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

agagaaggaa..terliur nyer!!!

wawa syaida said...

sedapnye tengok...nak try jugak nanti! :)

ummuaidan said...

salam ros..
sedapnya goreng pisang tuh ros...
Maknanya kita tetap goreng pisang tuh macam biasa kan..cuma tabur sikit cheese yer untuk tambahkan rasa...

m.u.l.a.n said...

yummeeehhh..

Mixed-family in da house.... said...

uh uh..harus dicoba ni suatu hari yg rajin nanti....kihkhihkhihk

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waa sedapnyer! baru kelmarin mkn goreng pisang berkeju ni.. tp versi pisang salai yg rangup2 nak kata kerepek tak juga... ole2 dari Bandung pemberian kazen yg baru blk dari sana... sale pisang keju... memang sedap sgt2 wehhhhh... nnt lehla try buat pisang goreng biasa mcm ni & tabur keju pula..

Nisah Idham said...

Salam kak Ros.
pisang goreng ni kalau nisah taburkan ke pisang. tak sampai kat mulut hubby, habis kat mulut nisah dulu hehehhee.

sedap nampak pisang kak Ros tu..

>> done hishop

hainom OKje said...

Sedap ke? Mesti lagi lemak gitu ek Ros....tp jarang beli cheeselah pulak Ros....acane tu

nurbijen said...

gorong pisang pun kita boleh kacuk juga rupanya... stok cheese ada lagi dalam fridge, nanti boleh la buat... tapi kan, guna pisang apa2 pun boleh ke?

aziahmk said...

mmg akan try....tq

Amie said...

He he ehh... jawa & german dh datang ni nak rasa pisang goreng keju... ooo bubuh keju cheddar ye, nanti nak cuba sebab ada sikit cheddar...dah mengeras dalam peti sejuk tu!

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye....
Lily pernah sekali makan pisang goreng cheese masa balik sabah tempohari..memang sedap...tapi buat sendiri belum pernah try lagi...


p/s : mengenai tiket tu kan..lily pun tak sure macamana boleh dapat..tapi rasanye hari tu lily ada Like Page Parenthots kat FB..diorang ada minta email & link blog untuk mommies blogger...hari tu pun diorang ada suruh buat review tentang huggies...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Oppss..jawapan lily kat atas tu mengenai Invitation untuk tayangan perdana Sofia the First:Once Upon a Princess movie yang akak tanya tu...hehe...

Tiket free one tu plak sebab hubby beli guna debit card CT bank.. pembelian untuk hari jumaat jer dapat buy 1 free 1...

lady lavender said...

Gabungan mantap ni ros...kompem sedaaaap!

NEKCIK said...

jawa jawa omputih gitu!!.biru mata ni Ros...

rostina76 said...

Mrs Eady: hehehe menendang2 baby nak makan cheese

wawa syaida: jgn makan byk2 wawa nanti xmuat baju pengantin.hehe

Ummuaidan: salam UA.....ye, goreng pisang mcm biasa, pastu masa panas2 tu tabur cheddar cheese parut

mulan: meh le coba

mixed family in da house: aikk, klu dah terhidang kuah kacang hazel tu takkan malas lagi setakat pisang goreng. hehe!!!

madiha: mmg kalau @Indo mmg terkenal pisang salee ni kak. ros pun dulu try masa g indo la. btw mcm2 perasa ada; coklat, keju, manis, masin etc...

Nisah Idham: salam nisah......hehe, tak baik ko tau. suap abg dulu!!!

hainamokje: yup, lemak2 manis.....kena beli le pasni ;)

nurbijen: apa2 pisang yg boleh digoreng semua ON nur.....

aziahmk: try la my frenz. nanti update aku ;)

Amie: phergggh!!!tak tau k.Amie mix jawa jeman gak. hahaha

Lily@Mamaqistina: oh, ada ekk kat Sabah. tak jmp plak time pegi dulu. btw rezeki qis ni mmg murah...ada je dpt offer. muahhh utk qis

LL: org jawa say 'MANTOPPPP'

NEKCIK: hehe, pakai contact lens brand apa nekcik color biru tuuu. heheh

ishamizu said...

Ni nmpk senanh sket..haha . Def will try it. Tq kak Ros for sharing it! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...