بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday 25 August 2011

MEE UDANG



Malasnya nak masak banyak2 juadah berbuka sekarang ni sbb mood nak buat biskut raya lagi banyak dr mood nak buat juadah berbuka.Hehe, sebenarnya last saturday lagi mommy beli mee kuning sbb teringin nak makan mee (boring hari2 makan nasi je).....tapi tule,weekend lepas 2 hari berturut2 berbuka kat luar (kat sini mostly restoran baik hotel offer buffet package utk berbuka).Mmg kenyang sesangat le tapi puas hati sbb budak 3 orang ni mmg pulun makan termasuk le Ahdia.
Berbalik kepada mee kuning yg dah terperam hampir seminggu tu so harini terjadi le jugak resepi mee.Mula2 rasa nak makan mee bandung tapi cik google bg resepi mostly guna air rebusan daging (huhu,stok daging baru je licin).Masa tercari2 resepi tu tiba2 teringat kat mee udang sbb gambar mee bandung pun dorg bubuh udang gak.
Pusing punya pusing akhirnya berkenan dgn resepi k.dayang gak.So,apalagi bereksperimen le dgn mee kuning harini.Sebagai pelengkap mommy serve roti chappati segera + kuah dal.Tapi buat gak le nasi sbb takut dorg ni tak suka dgn mee udang ni.Goreng ayam je matching dengan balance kuah kari sotong Allagapas.
So,yg nak ubah selera selain makan nasi tu blh le jugak try kan....Resepi ni mommy copy & paste je dr blog k.dayang cuma ada tukar sikit2 je.Tq k.dayang sbb mmg best le mee udang ni,kena dgn selera kami.


Resepi : Che' Iza@Myr

Bahan-bahan: ( 3-5 org )
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *2 sb udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis (mommy xletak pun)
  • 3 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng
Bahan-bahan yg DJ tambah :
  • kiub ayam(mommy tukar kiub ikan bilis)
  • sos ikan
  • kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
  • tauhu goreng(takde stok so ganti dgn fishball)
  • telur rebus
Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....


Ingatkan bebudak tak suka kan tapi semua tak makan nasi sbb makan mee udang mommy yg sedap ni.Hehe,cuma daddy je tanya "ni mee udang ke? bkn mee rebus?"...........sebenarnya favorite daddy mee udang ni (the best dia cakap yg Pak Li Kopitiam punya).Kalau ikutkan mmg yg kat situ kuahnya cair.Resepi k.dayang ni letak ubi kentang,itu yg kuahnya pekat (tapi mommy suka mcm ni)....So,yg tak suka pekat tu tak payah le letak ubi ye.Kuahnya akan jadi cair berminyak.CUBA LE!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...