Disebabkan masa mommy buat dulu2 blm baligh lagi jadi resepinya mmg tak ingat langsung le cuma ingat makan sedap,ada daun2.Hehe,sebab tule mommy mitak tlg cik google carikan resepi dgn sukatan yg betul.Jmp le blog ni yg mommy rasa paling senang caranya.Jom mommy share resepi ni..Kalau nak tgk yg original resepi tu u all g le ke blog ni http://lifeiswuthappens.blogspot.com
Bahan2:
- 4 cawan tepung gandum
- 6 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
- 1 cawan udang kering dikisar jadi serbuk(kalau xde udang kering,blh guna ikan bilis)
- 1 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
- 1 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
- 1 sudu kecil garam
- 4 sudu besar minyak masak
- 250ml air (tuang pelan2)
- Sedikit daun kari untuk gorengan (mommy letak sikit masa blend udang kering,lagi best sbb terasa daun karinya)
- Minyak masak untuk menggoreng.
Cara-cara:
- Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
- Masukan bahan kisar ke dalam tepung.
- Masukkan garam, minyak dan gaulkan.
- Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
- Bulatkan doh supaya mudah dicanai. Kemudian canai nipis2 & panjang.
- Taburkan tepung agar permukaan tidak berminyak dan mudah melekat.
- Potong nipis menggunakan gunting.
- Ulang proses di step 5
- Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
- Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (bagi ada aroma).
- Bila dah berubah color angkat.
Hehe!!ini tukang ulinya (si kenit yg bergaya mcm org tua2,btw tepung tu dia le makan sorang)
Yang 2 org ni plak tukang gunting....Hehe mmg seronok le dorg ni.2 kali buat dohnya.Sekali masa tghari,skali lagi mommy uli doh belah malam.
No comments:
Post a Comment