As salam.Hari ni dah masuk hari ke-9 kami @Brunei ni berpuasa.1,2 hari ni cuaca panas betul sampaikan belukar2 @Tutong ni banyak yg terbakar...Baru tadi kami nampak keta bomba tgh padamkan api @ area Kg Danau ni.Cabaran berpuasa, mommy yg dah dewasa ni pun rasa dahaga yg amat tapi bersyukur sgt2 sbb Arfa & Anis especially bertahan puasa tanpa byk karenah.Yg kelakarnya last Sunday aje Anis terbabas makan keropok pagi2 buta..Mommy & Daddy pulun tido bangun lambat sikit maklum le hari cuti.Yg bangun awalnya mok,Anis&Ahdia.Bila mommy dah bangun, mok bisik kat mommy jgn marah kat Anis sbb dia makan keropok.Huhuhu!!!mula2 tu bengang gak ingat mok saje2 suruh dia makan (sbb mok selalu dok kesian kat Anis tu suruh puasa half day aje)......Kena le bebel gak kejap,tapi bila dah reda sikit Anis cakap " sorry la mommy,Anis lupa.Ingat bukan puasa.....Sehari je Anis xpuasa"....dengar dia cakap mcm tu kesian gak lagipun dia cakap betul2 lupa (okey la kira on puasanya sbb lps tu dia xmakan@minum apa2 dah).....Sampai le kami berbuka @luar baru dia berbuka gak.Consider puasa la tu.
Haa,nak citer pasal 'sungkai' kami hari ahad lepas.Kami sungkai/berbuka @Restaurant Aminah Harith di Jerudong.1st of al, restoren ni actually serve makanan Malaysia.Jadi citarasa tu kena la jugak.Buffet utk sungkai tu consider okey la dgn bayaran B$8.00/adult & B$4.00/child.Dalam byk2 menu tu ada la tauhu sumbat kuah ala2 sambal rojak.Sedap rasanya sampaikan mok boleh makan 4ketul.Hehe,selera dia makan.
So,mengingatkan mok berselera makan tauhu tu mommy pun teringin la nak try resepi tu.Actually selama ni pun dah terer buat tauhu sumbat tapi cicah dengan sos thai ready made tu.This time rasa teringin nak buat kuah rojak tu sbb rasanya pun sedap (ala2 kuah tauhu bakar tu).
Alhamdulilah harini try buat,menjadi....sedap gak le cuma termasin sikit (tak guna garam,tapi taucu brand yeos tu masin sgt kot).Kalau u al nak try,boleh la.Buat utk tauhu bakar pun ok sgt2.
BAHAN2 UTK TAUHU
- Tauhu (5- keping dibelah dua)
- Timun (di parut/hiris nipis)
- Carrot (diparut/hiris nipis)
- Taugeh (dicelur)
- Minyak utk mengoreng
CARA2 MENYEDIAKAN
- Goreng tauhu hingga garing/kekuningan dan angkat.
- Belah bahagian tengah.
- Sumbatkan tauhu dengan timun parut,carrot parut dan juga taugeh yg telah dicelur. Ketepikan.
- Ketika hendak makan curahkan kuah sambal ke atas tauhu yg siap disumbat tadi.
BAHAN2 UNTUK SAMBAL
- 5 biji cili padi (ikut tahap kepedasan masing2 la yer)
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan taucu masin
- 1 cawan kicap manis ABC @Jalen@kicap apa2 la (mommy guna kicap ABC)
- 2 sudu makan kacang tanah tumbuk(goreng tanpa minyak dulu ye kacang tanah tu)
-Blend cili padi, bwg putih, taucu dan juga kicap. Jika perlu tambahkan air masak sedikit.
-Masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan dengan kacang tanah. Gaul.
No comments:
Post a Comment