Entry ini mommy terus la ye dengan resepi tomyam kung...Tak boleh gomel byk2 sgt bulan puasa ni,nanti kurang pahala ;)
RESEPI TOMYAM KUNG
Bahan2:
- Udang (size besar baru sedap)
- Cendawan butang (mommy guna yg dalam tin aje)
- Lengkuas (seketul dalam 2 inci ))
- Serai (3 batang)
- Daun limau purut (5 helai)
- Bawang merah kecil (3-4 biji)
- Cili padi (5 biji)
- Paste tomyam
- Air
- Garam
- Air perahan limau (3-4 sudu besar)
- Susu cair/santan cair (10 sudu besar)
Cara2 menyediakan:
- Bersihkan udang & toskan.
- Lengkuas,cili padi,serai & bawang di hiris @ diketuk aje.
- Didihkan air & masukkan semua bahan hiris.Masukkan juga daun limau purut.
- Setelah mendidih,masukkan udang & cendawan butang.
- Masukkan 2 sudu besar pes tomyam & jika suka paste cili.Tambah garam jika kurang masin.
- Kacau sehingga pes rata.
- Setelah udang masak & kuah mendidih, padamkan api.
- Setelah api dipadamkan, masukkan air perahan limau & santan cair.
- Kacau seketika & sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment