Bahan2
- Tepung beras pulut (2 cawan)
- Air pandan (blend 3 helai daun pandan dengan 2 cawan air)
- Santan (terpulang la nak pekat ke cair)
- 1/2 sudu teh halba
- 3 sudu besar gula pasir (ikut le citarasa kalau nak manis)
- Air utk merebus
- 2 helai daun pandan disimpul
- Campurkan air pandan sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut.
- Uli adunan sehingga sebati (jgn terlalu lembik).
- Bulatkan adunan sebesar guli & kemudian gentel memanjang seperti biji nangka.
- Biarkan adunan yg siap digentel di atas kertas/tisu dapur supaya lebihan air diserap.
- Sementara menggentel adunan, didihkan air utk merebus.
- Apabila air telah mendidih,masukkan adunan & rebus sehingga timbul (mcm buat onde2 tu).
- Angkat adunan yg telah masak dengan penapis & terus dimasukkan ke dalam periuk berisi santan.
- Masak santan berisi adunan tadi.Tambahkan halba & gula & daun pandan.
- Masak sehingga mendidih.Sejukkan dahulu sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment