بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday 30 August 2011

BISKUT BANGKIT NYONYA ros......hehe!


Macam tak percaya!!!!Hehe ayat citer kartun 'Little Eistein'

Mommy mmg excited nak try buat kuih bangkit ni sbb ni kira biskut tradisional turun temurun.Kalau mat salleh dok kecoh2 buat macaron la,german cookies la etc.......kita sepatutnya bangga dgn biskut tradisi kita mcm bangkit ni.Dah le rasanya sedap,cantik plak,gebu etc jugak le....
Based kpd resepi dr My Resepi hasil ciptaan lily&diana.....mommy pun bereksperimen le tghari semalam.Suspen gak kot2 xjadi.....Tapi alhamdulilah mmg bangga siot sbb kuih bangkit mommy ranggup & gebus.Yang paling seronoknya semalam juga le baru beli acuan kuih bangkit ni exactly sama dgn yg lily guna.CANTIK bunga bangkit tu....So, u al kena try buat kuih bangkit ni sbb senang je.Lagi satu bangkit ni xmuak sbb guna tepung ubi.

Bahan-bahan ( 70 biji )

  • 350 gm tepung ubi
  • 150gm gula icing
  • 20 gm mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 130 gm santan pekat
  • 1/8 sudu teh baking powder

Cara-cara

  1. Sanggar tepung ubi di dalam oven
  2. Gaul sebati gula acing, mentega & kuning telur.
  3. Masukkan santan dan gaul sebati lagi
  4. Gaul sebati baking powder kedalam tepung ubi.
  5. Masukkan tepung kedalam adunan santan tadi & uli hingga menjadi doh.
  6. Canai doh dan terap mengikut bentuk yg disukai.
  7. Bakar pada suhu 150'C hingga masak.

*Just reminder
Masa mommy buat tu take time juga le kan nak tekap acuan,so tepung tu terdedah di udara.U al akan dapati tepungnya makin keras.....So,bila u al nak canai aduan tu ia akan pecah.Utk mengatasi masalah ni,u al tambah 1 sudu kecil santan setiap kali nak canai (uli le sikit bagi sebati)....Selamat mencuba!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...