بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 26 March 2014

Aktiviti Cuti Mac 2014.


Assalamualaikum & salam sayang semua.

ALLAHUAKBAR!!!!!!kemarin seharian moody. Perasaan sedih bukan sahaja di atas kejadian MH370 tetapi banyak perkara yg berlegar2 di fikiran mommy. Dah rasa mcm pemimpin negara dah memikirkan masa depan Malaysia tercinta & kehidupan anak cucu cicit di kemudian hari. Pepepun harini mommy malas nak emo2 sangat & serahkan kepada ALLAH swt penyelesaian terbaik untuk semua pihak. Semoga ALLAH bagi petunjuk & hikmah disebalik apa yg berlaku.

(Entry tertunda) : Kalau u all di Malaysia sedang sibuk bercuti, kami baru je selesai cuti. Brunei start cuti 14/3/2014 - 23/3/2014 haritu. Since semalam, mommy pun dah start dengan rutin kerja sebagai bibik, supir & chef tersohor. Hahaha!!!! mana ada cuti weh.
Sepanjang cuti tu mommy terasa busy le plak melayan 3A + Areesya. Disebabkan daddy masih sibuk & xde cuti kecuali weekend maka harusla mommy yang kena memenuhi permintaan 3A. 
Hari Isnin cuti tu mommy bawak 3A + Areesya pergi main bouncer @indoor playground dalam salah satu mall kat Pekan Tutong ni..Sakan le dok melompat atas bouncer tu. Mommy bagi chance main sampai 2 jam. Bila dah penat & berpeluh2, baru gerak balik. Kemudian sambung plak kat rumah acara mewarna bag. Bag tu kami beli @Giant Miri yg kami pergi Ahad pertama cuti tu. Menarik sangat craft ni sebab bag2 nya cantik. Anis dapat tote bag, Ahdia handbag manakala Areesya plak dapat purse. Pakej craft tu termasuk bag & marker pens. Seronok tgk gegirls tu dok mewarna bag masing2. Malam baru Areesya balik.
Selasa rehat je kat rumah sambil menyiapkan homeworks & projects (phewww!!!banyak homeworks & project dorg ni especially yg Anis & Ahdia) . Cuma petang je dua org anak dara tu main kat rumah Areesya plak while Arfa main dgn boys @laman rumah (main bola).
Hari Rabu plak Arfa ada training badminton dgn cikgunya @Kompleks Sukan Tutong, so sekaligus dapat le Anis, Ahdia & Areesya swim @Pusat Akuatik Tutong. Yang bestnye kami sampai pepagi lagi & xde org lain (lenggang je). Pukul 10 lebih baru le ada sorang bdk pompuan dgn ayahnya join. 3 dara pinggitan kemudian dgn cepatnya mesra jugak dgn budak pompuan tu. Berdebus 4 org tu sampai la 11:30am. Bila Arfa sms dia dah selesai barula kami bersiap balik. Petang rehat je kat rumah (tido).
Hari Khamis dok rumah & mengaji. Petang main2 sekitar rumah je. At the same time, dorg dok pujuk mommy nak g swimming lagi (alasan haritu abang xjoin). So, mommy janji esok plak swimming.
Hari Jumaat tu dorg ingat nak g Pusat Aquatic Tutong lagi tapi since hari tu Jumaat & daddy balik lunch so mommy decide bawak dorg p Kelab Rekreasi Liang Lumut plak (dekat dgn office daddy). Dapat la half day menghitamkan muka lagi dorg ni (hahaha!!!!berkarat muka masuk sekolah lepas cuti ni).
Sabtu plak since daddy cuti Arfa dok pujuk daddy dia jadi coach badminton. Maka kami 5 beranak jadi keluarga MILO le haritu (hahaha!!!!mommy dpt le peluang hungga aka lari2 anak @trek). Yang mommy seronotnya sbb berjaya buat Anis & Ahdia boring (heheh….. masa mommy lari 10 keliling tu dorg kena la melangut tepi stadium). Dah abis lari 10 keliling, mommy sambung join Arfa & daddy plak menangkis bulu tangkis. Dah berpeluh2 agak2 kurang 10kg tu kami singgah breakfast tambah lemak kat badan plak (layan nasi pusu & roti canai)…….Selamat kekal lemak di badan.
Ahad (last cuti), ingatkan kena jadi keluarga MILO lagi (sbb mlm sebelum tu Arfa dok push daddy sambung main badminton) tapi xjadi sebab daddy dah pancit (ngeh3x!!!! mesti xpuashati dia baca statement ni). Maka selepas solat zohor kami outing JJCM. Bila daddy tanya nak p mana, mommy bg suggestion p Pantai Serasa since dorg baru je upgrade & infact Jumaat lepas Sultan Haji Hassanal Bolkiah bawa 2 anak kecik dia bersiar2 di sana sambil main ATV. 
Sekali bila dah sampai, huhu!!!!betapa frustnya kami sbb walau baru upgrade tapi makin xbest plak rasanya. Jalan makin sempit & parking crowded. Gerai2 jualan org kampung cam dulu dah xde (mmg ada sungutan dari peniaga yg rezeki mereka telah disekat oleh pihak tentu). Perut tengah lapor & cari spots utk makan pun xbyk choice. Last2 kami BLAH!!!!
Memandangkan xpuashati dgn Pantai Serasa, kami bergerak ke Pantai Muara plak (berdekatan je dgn Serasa). Walau agak jem masa nak masuk tu tapi alhamdulilah end up dgn makan sedap & syok sangat dengan keindahan & suasana di Pantai Muara yg luas (nanti mommy citer details pasal Pantai Muara ni since blm ada entry pasalnya). Suasana di Pantai Muara mengingatkan mommy dengan tanah kelahiran ku; TERENGGANU.
Abis citer cuti2 sekolah kami. 



9 comments:

Lynn Hamzah said...

lama x singgah sini...sihat kak? minggu nie malaysia cuti sekolah tapi x berjalan mana pun...

UmmuAidan-Arissa said...

penuh denge aktiviti lah cuti2 demo anok branok nie..:)

Sue Bee said...

padat dengan jadual anak2 hingga tak rasa cuti pon abesss..btw..SB dah lama tak sopingmoping kat giant miri..windu nak gi situ

acik idah said...

Perghhh penuh aktiviti cuti sekolah mommy yer... macam2 adaa... :D seronok swimming kan... huhu...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Anak2 K.Sham baru nak mula cuti sekolah (officially) minggu depan.
Semoga segala yg dirancang minggu hadapan berjalan dengan lancar..

Insya'Allah.. wa bi'iznillah..

P/s;
Seronok tgk jadual cuti anak2 Ros.
Ada saja plan..

wantie said...

samalah kan, bila anak cuti sekolah aktiviti makin bertambah lah...

tengok aktiviti kamu tu, wah penuh..padat.

Cho Zila said...

melayan anak2 memang buat hati kita gembirakan.... cuti sekolah sibuk dia lain tapi akak suka gak kalau budak2 cuti kuranglah sikit kelam kabutnyer...

hainom OKje said...

Dah tertinggal ketapi ni sapa pula Areesya ni Ros...baca cite pun mcm semput dah...byk betul aktivitinya

rostina76 said...

hainom okje: areesya tu anak jiran yg kami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...