بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 17 March 2014

Jagung rebus gaul nyiur

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Jumaat lepas bermulanya cuti sekolah penggal pertama bagi negara Brunei Darussalam. 3A bercuti kat rumah je sebab daddy dorg sibuk membanting tulang di bendang plant. Mommy dorg plak mulala pening kepala kat rumah dok dengar perang mulut among 3A. 


Hari Khamis malam ANis & AHdia bermalam di rumah Areesya. Dah lama sesangat dorg ni request nak tido sama2 tapi kami je dok delay2. Since daddy dah bagi greenlight Khamis malam tu maka tersangat leeeee excitednya 3 anak dara pinggitan tu. Pagi Jumaat pindah rumah plak; dari rumah Areesya bergerak ke rumah kami. Main sampai petang baru bersurai 3 dara pinggitan tu. Heheh!!!


Okey ni mommy nak citer menu breakfast hari Sabtu. Arfa request nak makan Chunky Chicken  Bowtie. So lepas buat menu yg Arfa request, mommy proceed lagi dgn keropok lekor goreng (nak abiskan stok) & gaul kelapa dgn jagung rebus. 

Kalau org pantai timur sure kenal snack ni, biasanya banyak dijual pagi2 either @gerai2 makan mahupun kat pasar tani. Jagung rebus gaul nyiur yang dibalut dalam daun pisang mmg sedap dimakan panas2. Bila mommy google rupanya xde imej yg sebenar yg org dok jual tu & yg lagi surprise entry lama mommy yg top search utk topik ni. Takpela alang2 jadi top list, mommy bagi resepi nak buat jagung rebus gaul nyiur ni. Tapi yg pasti versi org malas & xde daun pisang nak balut (next time plak tukar imej).

Bahan2: 
Jagung (mommy guna frozen sweet corns)
Kelapa Parut
Garam
Gula

Caranya:
1. Kukus/rebus jagung sehingga empuk (kalau guna jagung fresh, pastikan leraikan bijinya dari empulur sebelum direbus).
2. Jagung yg telah empuk dimasukkan ke dalam mangkuk.
3. Gaul bersama kelapa parut, sedikit garam & gula sesedap rasa.
4. Biasanya dibungkus dalam daun pisang @ boleh dimasukkan dalam mangkuk. Sedia dihidang.

(minggu lepas, jagung rebus ni mommy gaul dgn butter je jadilah sweet corns in a cup mcm org dok jual tu. Berbaloi makan)



9 comments:

Jari Manis said...

Jgung bergaul kelapa, sedap ni jm suka mskan tp malas nk buat sendiri walhal senang je nk buat kan

lieyalatif said...

ya Allah ..sumpah teliur!!

lieya tak penah makan yg ni...selalu jagung rebus ke jagung panggang ke...tak pun buat jagung susu pekat manis jek....menarik nie...nanti leh la try plak....

UmmuAidan-Arissa said...

Oloh demo buat tayange makenen febret kawe ..tok aci nie..meme suko sgt jagung nie..teliur weyyh nok keno carik jagung jugok ujung minggu nie...
tp hok jagung kat pasar khadijoh tuh dio guno jagung lg mono weyy rs dio lain sket, tok rs kulit jagung tuh..sedap banget..

yan's cottage said...

tengok jagung gaul nyor nie....ingat masa kecil2 dulu....suka sangatttt....dah lama tak membuatnya....

Kakzakie said...

Tetiba buat kakak terkenang masa kakak kanak-kanak dulu. Arwah mak kakak selalu buat macam ini tapi sekarang macam dah jarang org buat. Teringin kakak jadinya..

Kalau dgn butter tu memang biasakan..

Cho Zila said...

ala ini dulu opah akak selalu buat.. sekarangni dah takder maknanyer.. makan jagung rebusjer senang...

@na said...

lamo nyo... tok make jagun rebus gaul nyo ni....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Ros.. teringat akak dulu dulu
arwah nenek akak selalu buat... skrg kat pasar tak ada Gaul kelapa dorang gaul mentega jer ;)

rostina76 said...

JM: itule JM, kalau kat kampung senang je jumpa yg org jual.

lieyalatif:sekali sekala tukar selera sedap kan.

UAA:hok pasar siti khadijah tu mmg guna jagung fresh. pastu demo kukus lamo smp cabut abis kulit ari biji tu. hok ros ni guna frozen jah. mana blh kukus lama2, jadi lembik. tapi senang la sbb sekejap jah kukus tu.

yan's cottage: heheh nostalgia gitu kan. sama la dgn ros

kakzakie: mmg dah jarang skrg ni yg buat kot kak sbb org malas nak rebus/kukus jagung yg lama

cho zila: heheh!!!jagung rebus pun sodap!!!

@na: hahaha!!!!!!supo la ambo pun tu yg tiba2 teringat & buat

nurhayati:huhu!!!itule kak. dok gaul mentega memanjang tapi bdk2 suka la yg mentega tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...