بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 7 August 2011

JERING REBUS



As salam...nak citer pasal jering rebus cicah kelapa parut ni.(semenjak keluar @TV3 pasal jering rebus d ganu kite tu mesti ramai dah tahu kot).....Semalam kami g la bazaar ramadhan @pekan Tutong ni.1st of al mmg lebih kurang sama jelah juadah mereka dgn kita especially kuih talam,air cendol,air2 pelbagai perisa,goreng-gorengan,ikan bakar,ayam golek etc.....Yang berbeza rasanya adalah 1,2 kuih yg kita xbiasa tengok (nak amik gambor segan plok kat org padahal daddy dah standby bwk kamera dia,hehehe)......Benda lucu yg kami lihat semalam kat bazaar ramadhan dorg ialah ada a few peniaga guna bath tub utk buat tempat membakar (wakaka!!!lawak plok tgk).U al blh imaging dak bath tub tu d bubuh arang, kemudian atas tu dorg letak jaring besi utk membakar ikan (dah le ikan besou2......mmg kreatif le dorg ni).

Pusing punya pusing terliur kat kuih cakoi gak last2nya.Pusing kali kedua round, tiba2 mok ternampak org jual jering rebus.HAHHH!!!! biar betoi,rupe2nya org Brunei ni sama taste dgn org ganu kite/kelate.Mmg sama la rupanya jering rebus dorg cuma kecik2 je.Dorg jual dah siap2 bungkus dalam plastik & kelapa parut pun dah siap packing...sepasang jering & kelapa parut tu regenya B$2.00 (klu @ganu kite sebungkus pun RM2.00 jugak)......cumenya bila duit Brunei tu d convert duit kita jadinya jering rebus yg kami beli semalam = RM4.89.Tapi mmg xkira la berapa rege dia sbb mmg dah lama rasanya xmakan jering rebus ni.Dah boleh terbayang rasanya yg lemak2 manis d cicah kelapa parut.EMMM!!!!sedapnya...
So,bila time nak berbuka tu mok dulu la test rasa dia sama ke,sedap ke @sebaliknya.....Huhu!!frust btul bila mok kata,uhhh xsedap setabok(xsedap langsung)....bakpo rasanya pahit,mok tanya.Masa tu mommy xmakan lagi sbb dok makan kuih cakoi inti kaya&kuih apatah tapi rasa mcm cream puff.Lepas siap makan nasi, mommy pun amik le nak try.Eiii, betul la rasanya pahit (huhu sedih sungguh+frust).Lepas try dalam setengah biji jering tu rasa semacam je hingga la tengah dok sembahyang terawih pun dok rasa lagi pahit dia. MORAL OF THE STORY:DON'T JUDGE THE JERING BY ITS LOOK......kik3x....itu omputih cakap.org tua2 cakap plak "lain padang,lain le belalangnya"......u al faham dak peribahasa tu?Hehe, maksudnya lain anak tekak,lain le citarasanya.........Wasalam




2 comments:

noradzlina.kamdani said...

dlu ms arwah tok kite idup, slalu gak dia buat jering rebus tu..tp kite xtau camne nk buat..klu akk pandai buat, share le cara membuatnya..

rostina76 said...

Huhu!!!x dapet akak nak nolong eh. susah sis nak buat ni, rebusnya mau berjam2. mak akak ckp mmg ada tu yg 2 hari rebus. ada yg bubuh mcm2 daun & yg peliknya mak ckp ada yg campur dgn paku sbb xnak bg terkepit kencing (akak pun xfaham maksudnya cuma mak kata xnak bagi kencing xpuas). btw mak akak sendiri pun xpandai buat. kami selalu kat kg beli yg dah siap kat pasar malam/ pasar hari minggu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...