بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 17 April 2013

SOLOK LADA

Assalamualaikum & good day. 
Nak tunjuk je solok lada ni sebab 1st time jumpa lada buat solok @sini. Huhu!!!!walaupun Brunei ni lebih kurang sama mcm Malaysia tapi ada certain2 benda mmg susah nak dapat di sini. Lada solok ni pun import dari Thailand.






Masa terpandang lada ni otak terus tune 'solok lada' match with nasi kerabu. So last Friday until Sunday kami layan Nasi Kerabu Biru + solok lada. Side dishes ikan celup tepung & ayam goreng for the kids. 


Untuk resepi boleh refer kat sini:
Nasi Kerabu Bunga telang
Nasi Kerabu Kuning
Solok Lada

12 comments:

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

knah belum pernah makan n xtau macam mana rasa =)

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

knah belum pernah makan n xtau macam mana rasa =)

ishamizu said...

Fuh terliur dgr nasi kerabu..last mkn masa mak mertua dtg visit raya haritu..dah bguru tapi tak try2 lagi buat, tak yakin pon ye..huhu.tp izu tak reti mkn solok lada ni hihi jakun kan ;D

Nisah Idham said...

Nisah suke solok lada ni kak..

biasa nisah beli je, suami nisah tak berapa gemar. masak mcm byk. beli kat pasar malam rm2 sebijik hehhee

sitiezahim said...

salam kenal dr deutschland..wahh menariknyaaa...dah berapa tahun saya tak makan nasik kerabu ni huhuhu

Mamasya said...

Aslmkum Ros
solok lada mmg ngam sekali dg nasi kerabu....sedap mkn. kalau di Cairo ni senang dpt cili besar utk solok..

zana fahmi said...

besarnya solok Ros tu..

Norizan J said...

sedap ni... tapi sy makan yang dalam je.. lada dia tu saya tk makan hihihi

Nastyna said...

meratap saya tengok solok lado kak ros. huhuhu

tun_telani said...

alahai.. terliurnyerrrrr..... terbayang2 nas kerabu pulak..

hainom OKje said...

Sedapnya...kalau makan nasi kerabu suka byk lauk cuma sekarang ni je kena kawal nafsu hehe..

rostina76 said...

k.nah: kena try k.nah baru tau keistimewaan masakan negeri lain. hehe, ros suke juga kdg2 masakan nogori, kedah, jawa, melaka etc

ishamizu: kadang2 org takut nak makan sbb lada pedas kan? hehe actually gimik je lada tu

Nisah Idham: klau sorang harus berbaloi beli je @pasar malam. btw husb kros org kedah tapi suka solok + nasi kerabu ni. mujur leeee

sitiezahim: salam kenal ct. kesian org jauh susah jumpa solok ye

Mamasya: ohw kat sana mudah ye. kat brunei ni jarang2 jmp lada solok yg special gini. selalu ros bt guna lada hijau biasa je. this time jmp yg betul2. suke bebenor

zana fahmi: itule kak, jmp lada yg besar mmg syok

Norizan J: ooooo, mengelat ye. makan yg isi. mesti takut pedas. heheh

Nastyna: olohhhh sian plok. mintak maaf ye adinda yg nun jauh d mata

tun_telani: abisle diet tun. heheh saje je goda ni

hainom okje: sihat makan nasi kerabu sbb byk ulam dr lauk. tapi tu le masalahnya bila sedap je tambah. aishhhh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...