بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 27 April 2013

ROASTED LEMON CHICKEN

Assalamualaikum & good day. 
Hooyeh!!!! Harini Sabtu, esok dah Ahad. Eh, buang tabiat mcm bdk2 sekolah & org keje plak (eh, tapi kalau hari Ahad mommy pun cuti juge jadi chef & supir....seronot le jugak tu).
Okey, ptg ni nak jotdown & tayang sikit juadah org malas semalam. Nampak grand wooooo tapi sebenornye sesuai utk org malas sbb xrenyah nak menumis, menggoreng etc bagai. Perap kejap pastu dok melangut.......tik 3x, SIAP!!!

Jgn ada yg geram mommy cakap ni dah la ye sbb serius mmg sesuai dibuat oleh org2 yg malas (bkn malas yg negatif ni, tapi malas sbb nak jimatkan masa buat keje lain, ye kan? kira malas positif gitu). 

Sikit la ye nak bercerita, kalau dolu2.......mommy ni typical malay lady, ialah org kampung dr east coast plak tu mana nak pandai western2 bagai ni. Paling grand pun ayam goreng je kot. 
So, bila dah masuk U baru le pandai sikit2 KFC ke, McD ke etc (aishh, guna duit JPA gak tu...huhu). 
Bila dah pegang duit gaji sendiri barule kenal western food seadanya. Diajar plak oleh partner I yg selalu keluor & terdedah dgn western ni, maka bertambah pandai le berwestern food. Kiranya 1st western restoren yg taraf mahal I makan dulo2 tak lain tak bukan Victoria Station gitu (xingat bayor sendiri @ org belanja, hehe). Kedian, kenal plak Windmill, TGI, etc........Huish!!!!!kira kagum la mcm nak buat semua menu2 tu. Memang tak pernah terfikir la nak buat ayam ala2 Kenny Rogers ke, Nandos ke etc. 
TAPI ini la nak bgt, bahawasanya jika kita terjebak & ada sedikit ilmu serta keberanian yg jitu maka boleeeeeh je nak tiru (heheh, bukan nak ekk tau tapi nak boast semangat adik, kakak, abg yg lain supaya boleh je tiru mat2 & minah2 salleh golek ayam ni. Dorg rasanya lagi kagum mcm kita boleh buat satay & ayam percik bagai. kan2x?). Sekian mukaddimah di petang Sabtu.

Jom belajar golek ayam plak.
Sebenarnya dah lama juga tak menggolek ayam jadi bila dibuat kitaran sudah tiba masa memberi laluan kepada ayam golek lemon ni. Resepi ni mommy ceduk dari rancangan Kitchen Boss. Senang betul tgk si 'Buddy Valastro' buat, sambil dok gomel baby yeh, baby ohh, campak2, sumbat2 walla!!!!jadi hidangan yang grand gini. After all, mmg suka tgk Buddy masak cuma risau kot badan montel cam dia. Satu lagi yg mommy suka nak try resepi ni sbb xyah nak perap lama2, 1/2 - 1jam mmg dah memadai (mommy kan suka buat keje adhoc ni).

Ganding dengan potato salad. Oh, dah tinggal 1/2 bird baru dpt snap gambor.
Ini resepinya. Tiru la sapa2 yang berkenan. Memang resepi ayam golek yg tersodap pernah mommy buat kot. Suka sebab masam2 manis tu. Anak2 & bapak anak2 pun sukeeee juga.

Bahan2:
Seekor ayam (bersihkan & tos air)
1 biji lemon (kalau tak suka masam blh kurangkan 1/2) - hiris
1 labu bawang putih (tak perlu kupas kulit & ceraikan, terus aje belah dua bawang putih segugus tu)
1 ikat herba rosemary segar (kalau guna dried rosemary pun blh)
2 sudu besar mentega/butter
Garam secukupnya.

Caranya:
1.Lumurkan seluruh badan ayam dengan herba rosemary & garam.
2. Sumbat juga ke dalam badan ayam bahan2 di atas serta lemon & bawang putih.
3. Kemudian, lumurkan butter ke seluruh badan & bahagian dalam ayam.
4. Bakar pada suhu 200'C selama 1 jam (setiap 1/2 jam balikkan ayam & curahkan kuah ke badan ayam).
5. Semasa menghidang, hidangkan sekali dengan kuah/sos dari ayam tadi (jgn buang sebab itu le penambah perisa untuk mencicah).

Kecur plak air liur dok teringat masam2 manis makan semalam. Kalau diet jgn makan nasi, layan je dgn salad.





9 comments:

Nastyna said...

Malas style gini saya suka, tepuk2 ayam campak lam oven, hehehe sihat dan sedap.
Style gini mmg faveret papa JJ, selalu kalau lemon chicken saya pan-grill jer, now boleh try roasted pulak:D thanks Kak Ros.

lady lavender said...

look yummy!Anak2 kita termasuk la ibunya jugak kurang gemar makan ayam kecuali yg bergoreng garing2.

atie @ ejay said...

hmmm sedapnya :)

ishamizu said...

Hmm mmg sedap! Dan sihat juga! Hihi tp agak lama nak roast klu dah lapar sgt tak boleh roast nti ada yg pengsan kelaparan hihi

Tihara said...

lapo lapo..yum yum :)

hainom OKje said...

Tak pernah buatlah Ros teringin nk mencuba juga ni...
Samalah Ros...dulu dulu western restaurant yg paling best haruslah Vic. station...hehe

tun_telani said...

Salam kak ros! sedapnyerrr! tun suka resepi yg simple2 camni, just few ingredients, tp hasil dia mantop..

CeqGu said...

amboiii menggoda dan tergoda mataku

rostina76 said...

nastyna: kros klu buat ayam style gini biasanya sekor terus (malas nak buat sikit2, tak abis blh reheat xyah masak dah. hehe biasale ore malas). klu pan grill sekor lambat tu nak blh ngap. msk oven senang skit masok.

LL: aduhai miza....bagusla family u. jarang2 la ros jumpa org especially bdk2 xsuka ayam (klu arfa buat le masak apa janji ayam....mesti oh, ayam....tq mommy!!!) itule dia, hari2 ayam pun lagi bagus. huhu!!!klu ayam goreng apatah lagi

atie@ejay: hehe

ishamizu: kalau tgh kebulur mmg le xdpt nak nolong. makan le salad aje....hehe

tihara: lapo ke, amik le tang kepak dulu (klu lambat mmg part tu yg ghaib dulu)

hainomokje: heheh!!!!masuk VS kira grand abis la dulu. btw try la okje, senang & sedap.

tun_telani: salam tun. mmg mantoppppp bab kata ustaz zamri

ceqGu: I mmg sukee menggoda.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...