بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 8 April 2013

Belebat Ubi Stello

Assalamualaikum & good day.
Last Saturday mommy buat pertama kali dok Brunei ni jumpa org jual daun pisang fresh @supermarket. Hehe!!!ibarat pucuk dicita ulam mendatang terus beli sebab ada satu resepi ni dah lama mommy teringin nak buat & makan (oh mungkin ada yg tanya xbyk pokok pisang ke kat Brunei? Banyak!!!!! masalahnya takde le senang2 nak g tebang org punya kan, so bila ada yg jual senang le sikit).
Jom tengok resepi apa mommy nak buat........
'Belebat Ubi Stello'. 

 Heheh!!!kalu org Kelate & Ganu sure tahu ubi stello (org US pun kenal kot Stello sapo :P) tapi org2 luar dr tempat tu sure 'clueless' apa dia stello ni. Fyi, ubi stello ni gak translate dia = Ubi keledek@sweet potato le. 


Resepi ni pun rasanya origin from Kelate&Ganu kot tapi kalau lepat ke bingka ke ramai le claim dr tempat deme masing2. Takpela dr mana pun yg penting dah lama mommy tak jumpa kuih tradisional ni. So, rasa terpanggil jugak untuk diwar2 kan bukan sahaja kpd rakan2 yg suka masak & makan tetapi yang paling utama untuk anak2 menantu ambe nanti.


Bila mommy cuba google resepi ni dlm internet , Alhamdulilah ada org buat & semestinya mek kelate. So ni le hasilnya. Sekali sekala buat kerja mengukus ni harus le banyak dapat hasilnya. Siap bagi2 kat jiran tetangga lagi (sebabnya daddy & the geng ; Ahdia & Arfa tak suka kuih2 yg berlipat daun pisang & kukus ni. Anis je geng mommy). 




Mommy buat 2 kali ganda dari resepi asal (dapat dalam 20biji yg kecik2 size kuih koci). 

Bahan2nya:
3/4 cawan tepung beras (mommy bt 2 cawan)
2 biji ubi keledek kaler purple dan oren (potong dadu)
2 - 3 biji pisang emas di lecek (jika ada -mommy tak letak)
pati santan @ 1/2 - 3/4 cawan (mommy guna 1 cawan)
1 - 2 cawan air masak
1/2 cawan gula (bergantung kesesuaian)
sedikit garam
daun pisang untuk bungkus belebat



Cara nak buat:
1. Rebus ubi keledek hingga empuk. Angkat, tos dan ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan (selain dari keledek dan pisang) lalu dimasak dengan menggunakan api yang kecil. Mesti di kacau2 agar tidak berketul dan hangit. Masaklah hingga agak pekat gitu... 
3. Bila dah tutup api baru dimasukkan ubi serta pisang yang dillecek *jika ada* ... Kacau biar rata.
4. Sudukan ke dalam daun pisang yang dipotong sama besar. 
5. Bungkuslah macam kita bungkus pulut berinti (biar bahagian
atas terbuka sedikit).
6. Susun dalam loyang pengukus dan kukuslah lebih kurang dalam
10 minit.
7. Siap untuk dihidangkan bt minum petang.


11 comments:

hainom OKje said...

Ayu je bentuknya Ros.... kalau dah nampak pun menarik pasti sedap ni... selalunya lepat pisang, labu atau ubi...yang ni lain dari yg lain ni...kalau 'rajin' boleh cuba ni!

Mixed-family in da house.... said...

kak!

lamonyoh sayo tok jupo kuih ni, nanti 2 minggu lagi nok kelik kg sayo nok cari lah.....hehhehehe

Amie said...

Menariklah kuih ni Ros... kak Amie kalau kuih kukus ni memang cukup suka! Ni kena bawa larik 3 bungkus ni dari Brunei ke Sabah ha ha ahhh.

tun_telani said...

sedapnyerr!!! tun pun susah nk dpt daun pisang.. pokok pisang bersepah je tepi jalan, tp xkn nk berenti kereta gi cantas daun pisang kan. ntah2 yg org tanam.. huhu..

zana fahmi said...

Wah...cantik kaler tu buat kakpb telan air lior je. Lps ni ada keledek nk cuba la. Bookmark dulu. Tq Ros.

izan mama mia said...

hihi..pestime tgk nie... leh ler tunjuk kat mr hubby...nnt leh dia buat,..tangan dia lebih menjadi bab masak nie... hihiih

lady lavender said...

Kagum sungguh dgn ros ni sbb rajin buat kuih muih tradisional. Saya pun suka segala kuih dr ubi stele ni (pronounciation lain skit hihii..). Tapi tak cukup rajin lg nak bungkus2 daun pisang ni.

P/s: kombinasi warna yg menarik :D

yan's cottage said...

nampak menarik....mesti sedap kan....tq kongsi resepi nie nanti nak cuba he heee....

ummuaidan said...

salam ros.
sedap nya..feveret nie..nampak senang jer bhn2 nyer ..cuma tunggu ade keledek nanti leh buat jgk..:)

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...cantik kejadiannya..ada kaler2 semulajadi lagi

Rezwatisman said...

okje:hehe!!!ayu mcm tuannya le (uwekkk!!!!perasan)

dini: tulahhhh. kros pun tiba2 teringat kuih ni. tu yg buat. bestnyooo blk kapung

Amie: K.Amie mana blh makan, dalam pantang tuuuu. ubi2 ni sejukkk (mak kita kata le)...heheh, pasni buat ye

tun_telani: itule pasaiiii. kalau pisang hutan blh le ko nak rembat mcm tu je kan

zana fahmi: welcome kakpb....

izan mama mia: umhhp!!! jeles tol dgn izan. asyik c.abe je masak. sedap plak tu

LL: uhk alohhh. mende gok kagum. bkn canggih mana pun, pastu resepi mek google carikan. heheh!!!eh, ade ke daun pisang denun?

yan's cottage: welcome yan

ummuaidan: salam. awok sana blh aar wat ni. pokok pisang doh tanam ke? btw stello ada tanam kan. bestnye klu dekat, blh g tolong tuai.kik3x..

sue@nenie: wslm......cantikkan color2 semulajadi tu. ros mmg suke keledek purple ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...