بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 12 April 2013

SAMBAL TOTOK JAWA

Assalamualaikum & good day.

Sapa2 yang hantu sambal belacan tu jom layan sambal ni. Enak banget bab kata org Jawa. Untuk org2 Jawa di luar sana mesti dah terer bt sambal totok ni kan tapi org2 yg terkecuali tu mesti tak berapa sure. Mommy jotdown kat sini sebab rugi rasanya tak share especially kat anak2 khazanah org Jawa yg enak banget ni.


Penyediaan yang sedikit rumit compare dgn sambal belacan asli but no regret to try. Resepi ni mommy c&p dari blog Epal Hijau. Rasanya dia mmg org Jawa kot. Cuma ada sedikit perubahan dari segi kuantiti bahan2 je mommy adjust.




Sumber: EPAL HIJAU 
(Resepi asal: Resepi.mesra.net/)



Bahan-bahannya:

Segenggam ikan bilis 

10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2) 
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2) 
1 biji bawang merah (hiris) 
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan 
Minyak utk menggoreng 
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka 

Caranya: 
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat. 
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.



14 comments:

lady lavender said...

Alamak! Saya menantu jawa tp mcm tak pernah mkn je sambal ni. Nama pun first time dengar. Anyway nampak tempting sgt! Lagi tak tahan tengok ulam raja tu. Plus prensentation nya sekali. Cam buffet kat hotel :D

mawar merah said...

akk pun biasa dgn sambal totok ni...sbb ada ktrunan jowo...

myda_ahmad said...

alamak teringinnya....nk je singgah mintak sikit,heheheh....
selain digoreng dulu bhnnya,tok saya dulu2 letakkan bhn sambal nie kt dlm periuk nasi..letak atas nasi..tutup rapat2..alah lebih kurang mcm kukus...lepas tu tumbuk.

Kuazue Mohd said...

mbah...ya benar...ya ampun..memang enak bangat...hihihi..bak sikit...sbb ai malas ler nak goreng2 ni...
Rosti..mu terai yg guna tomato goreng ..hak tu pun...sodap hingga menjilat jari..!!!

Mixed-family in da house.... said...

Pernah buat jugak sekal dulu.....sedap kan. Tp tak tahu nama dia sambal totok...mkn ngn nasi panas2, peegh sedak wehhhh

yan's cottage said...

orang melayu panggil sambal bilis ketuk....memang sedap....

tun_telani said...

perghhh.. mau 3 pinggan nasik ni... wat kobis masak lemak, pastu ikan goreng panas2.. mmg heaven.

ummuaidan said...

salam ros
ade taruk ikan bilis yer dlm tuh..tak pernah makan lg so far tp kalau ade orng nak bg nak jgk mencubanya..heheh

rostina76 said...

LL: heheh!!!!!buffet hotel 1 bintang je tu :P

mawar merah: cayooola jowo. ros pun rindu dgn ckp2 jawa sbb b4 kami pindah brunei mmg dikelilingi oleh kawan2 jawa pun.

myda_ahmad:ooooo, gitu ekk. tq ye for sharing

kuazue: akan ku try tak lama lg.tq2

dini: kira letak nama sendiri la tu dini ;)

yan's cottage: ooo, rupenya org melayu pun letak nama sendiri gak la ni. pepela yg penting ENAKKKK

tun_telani: weh, mana blh 3 pinggan. kata nak diet. makan dgn ulam je tau, no rice :P

ummuaidan: salam UA.......kena cuba, mmg terbaekk!!!

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

nampak sedap..walau xajawa, teringin juga nak merasa..boleh cuba buat nie..=)

Tihara said...

uii sedap ni sambal orang jawa..kak ipar saya orang jawa,saya suka masak kicap ayam dia ada suhun dan fucuk :)

ishamizu said...

Hmm sedapnya kak Ros! Terliur ni..sy bkn org Jawa tp dok kt Muar mmg ramai org Jawa so mmg sll dgr sambal totok ni. Nti nak try buatlah! Sll buat sambal belacan je tp sambal totok ni ltk ikan bilis ek..mst lg terangkat! Hehe..

hainom OKje said...

Oh yg ni okje panggil sambal raden Ros... tak yah lauk banyak, telur goreng pun dah cukup.....barulah terasa nikmatnya!

Izyaniera Kamaruddin said...

waaa..sdpnye...sape2 org jawa mesti tau ni sambal ape.. pd kite kan kak, smbl ni lg sdp dr smbl belacan. sbb rangup, pedas. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...