بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 20 April 2013

Crispy Spinach (Tempura Style)

 Assalamualaikum & good day.
Today recipe really recommended. Me myself give 5/5 marks. Heheh!!!resepi yg dah lama nak buat tapi boleh terlupa nak buat sampai le last week tgk Sonia buat dgn daun kaduk. Since xdak daun kaduk maka mommy guna daun bayam. 




Dulu pernah tgk my friend buat (resepi dr maid dia katanya), tapi lupa nak try. So many thanks to Sonia ignite my memory about this simple recipe. Memang kena buat selalu sebab senang & menyihatkan (cuma kena consider the oily part which i think kalau guna vegetable oil will turns everything perfectly healthy)


Ohw, btw i really surprise with this crispy texture ( i just simply put the leftover on the plate, in the fridge overnight .......the next day, afternoon i just took out & rest for a while & yet the crispness was still there).  Infact the pictures here i snap the day after 1 fried them. Amazing!!!!




Resepi asal: Crispy batter for deep frying

Bahan2:
100g air sejuk (mommy guna air dari peti ais)
50g self-raising flour (mommy guna tepung gorengan Bestari/KFC)
10g tepung beras

Caranya:
1. Campurkan tepung beras & tepung naik sendiri di dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil mengaul.
3. Rehatkan bancuhan tepung selama 10 minit.
4. Celup daun bayam/kaduk etc ke dalam bancuhan tepung & terus digoreng sehingga garing. Toskan minyak.
5. Sedia dihidang sebagai kudap-kudapan @ hidangan sampingan bersama sos kegemaran.

p/s: Kalau u all xde tepung gorengan KFC tu, boleh je gaul sedikit stok ayam@pasti sedap bersama2 dengan tepung SRF & tepung beras sebelum tambah air sejuk.

13 comments:

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

Assalamualaikum ros. knah pernah dengar cerita bayam goreng tepung ni..tp xpernah dengar pula pucuk kadok pun boleh..tp knah belum pernah buat..nak cuba juga nie =)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Ros pu tengok sonia buat hari tu...tak terpikir pulak boleh juga guna bayam Nak kena buat ni sebab hubby Kak.Ros banyak tanam pokok bayam tepi rumah.

nurbijen said...

kak ros, respi ni sesuai tak kalau ganti bayam dengan cendawan? tapi harus cuba juga ni, nampak simple dan sedap :)

Nastyna said...

should try la, nampak sedap rangup krup krup kaap. hahhaa

ummuaidan said...

Salam mamaros..
wah nampak sedap & rangup sangat masak camtuh kan..nie mesti cuba nie..nak letak daun kobis boleh? hhehe

yan's cottage said...

sedapnya....krup krap2 je kan...?

izan mama mia said...

sedap,..saya tambah rempah masak hitam ..lagi sedap..hihihi..promot jap

NEKCIK said...

kudapan yang amat enak...mau sebalang licin!!

m.u.l.a.n said...

wowwww.... yummeeh ni... nak buat malas tapi makan sangat rajin..

ishamizu said...

Wah good idea kak ros! Tq for sharing! Sy mmg sll mkn spinach my iron source tp boring asek2 masak air. Hehe so nti boleh try resepi kak ros ni..:)

rostina76 said...

k.nah: wmslm....resepi sonia tu daun kaduk sbb dia mmg tanam daun kaduk. ros tukar jadi bayam. segala jenis daun hijau boleh kot. try kangkung plak

Puan Ros: elok bebenor le tu kros. dah tanam sendiri sure lagi fresh ;)

nurbijen: kalau cendawan tu kros mmg selalu buat deep fry gini, guna tpg KFC jugok. anak2 yg xsuka taste mushroom pun suka makan sbb ala2 ayam KFC

nastyna: mmg krup krap 2x

ummuaidan: salam UA. blh kot daun kobis but make sure keringkan (jgn terlalu banyak air nanti dia lembik)

yan's cottage: sedap yan & mmg krup krap2x

izan mama mia: hihi, promot blh je. nanti next time blh try rempah izan plak ;)

nekcik: xsempat masuk balang nekcik, lps goreng trus ngap.heheh

m.u.l.a.n: xdapet nak nolong org malas ni (heheh cam kita rajin sangat. skrg ni pun malasssss je nak masak)

ishamizu: welcome, heheh snek sihat ni. cuba la

sitiezahim said...

menarik la..hehehhe

hainom OKje said...

Ohhh Ros... nampak tu pun dah tau sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...