بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 25 April 2013

Wantan Cuttlefish Balls a.k.a wantan bodo

Assalamualaikum & good day.
Terus buat N3 auto-publish takut nanti xde internet plak. Walau mommy sekarang ni xkisah sgt kalau lapar waktu petang sebab dlm fridge berkepok homemade chocolate (ecehhhh!!!tgh lalu nak ngap coklat le katakan, jgn mare ye) tapi kadang2 kena buat jugak juadah minum petang especially utk daddy yg balik kerja kadang2 lapar nak mengunyah sementara tunggu dinner (kami dinner lambat around 8++pm). 

Tapi tule, bila dah mood malas ni bersepoi-sepoi bahasa kadang2 tak tahu nak buat apa. Kalau asyik hari2 buat goreng pisang ka, goreng keledek ka boring le jugak. 

So, mommy teringat yg dalam freezer ada lagi balance wantan skin (last few weeks bt wantan ayam & udang). Nak buat lagi filling ayam@udang tak berbaloi sebab sikit je lagi tinggal wantan skin tu, so mommy pun sumbatkan aje dgn cuttlefish ball (beli sebab nak buat sayur air + sawi). Bila dah siap sumbat & goreng, rasanya sedap jugak. Yeay!!!!resepi baru utk ORG MALAS. Sapa yg malas2 tu tiru le ;)

Bahan2:
Wantan skin
Fishball/cuttlefish ball
Minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Mula2 rebus dulu fishball/cuttlefish ball & tos.
2. Belah dua fishball/cuttlefish ball tadi (sebab mommy guna yg Figo besar sizenya).
3. Ambil sehelai wantan skin & letakkan fishball/cuttlefish ball tadi di tengah2 (bahagian yg dipotong di bawah).
4. Bunjutkan wantan skin tadi.
5. Ulang sehingga selesai.
6. Goreng wantan tadi sehingga garing.
7. Sedia dihidang dengan sos pilihan.



p/s: Nak luah perasaan sikit ni.....dengar jelah ekk. Kdg2 rasa mcm kecik je hati ini bila org2 especially yg hebat2 dok pandang sipi2 je kat kita yg tak hebat ni. Bukan la nak kata kita ni bagus @ pandai tapi dorg yg hebat2 ni selalu dok gebang ttg etika berblogging bahawasanya (betul ke bahasa aku ni) kalau kita tiru idea @ apa2 la especially resepi just courtesy bg la link kan supaya sama2 dpt pekdah (bg mommy bkn nak kejar traffic ke apa tapi lebih kpd nak berkenalan, biasanya kita dok kenal kwn2 di alam maya ni pun melalui kawan2 follower kita jugak kan). 

U ALL X FAHAM EKK MOMMY GOMEN APA?


Xyah le nak mentioned sapa yg mommy terasa hati tu tapi pandai2 le sendiri terasa kalau buat. Contohnya mcm ni la, dia dtg blog kita, intai2 apa yg kita dok buat pastu balik blog dia p tup tap 2x buat le jugak apa yg kita buat tapi xde sikit pun mentioned nama kita. Bukan kata bg link, mentioned nama mommy yg glamer ni pun xdak. Heheh!!!xde la kisah sbb mommy pun klau bt resepi ka, buat eksperimen ka, bkn resepi sdn bhd pun tapi kadang2 olahan kita tu dah membuatkan resepi kita jadi special & ada nilai2 tersendiri. Btw yg mommy lagi pilu tu, dia p buat ikut resepi original yg sama kita follow tapi cilok idea kita jugak. 


APA-APA LA LABU SAYUNG!!!!!






13 comments:

ummuaidan said...

Salam ros..
mmg kreatif lah ros nie..sedap nampak wantan cuttlefish tuh...

manusia tuh kdg camtuh lah ros..main ikut suka dorang jer amek resepi orng lain buat cam hak milik dia.tak pikir perasan orng lain..takper ros..takkan pegi kemana jgk org camtuh sbb berapa lama dia leh ciplak orng kan...be happy..:)

Eza Boom Boom :) said...

hanya mampu menelan air liur je eza ni... hihi. siyes dah jatuh cinta kt blog ni, sambil2 tu leh blaja masak sekali.. hihi :)

Tihara said...

makan petang2 ni kenyang juga, pastu hirup teh panas or milo best nya..

Ogy Nordin said...

Sedap nampak tu bole cuba nanti.. cicah ngan cili cuka perghh!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ros the very good ideaa ni...nanti Kak ros nak cuba buat.Mesti anak2 Kak Ros suka.Anthing yang ala2 cina dia orang suka je tau..

nurbijen said...

mmg simple yet yummy.. tapi tak pernah lagi jumpa kulit wantan kat sini..

psst kak ros, jangan sedih2... nak buat macam mana, dah dia mmg mcm tu.. ingat jer balasan pahala menanti kita sbb kita dah berkongsi ilmu (ayat yg saya selalu guna utk pujuk diri sendiri).. senyum sikit :)

Lisa Tjut Ali said...

senang berkunjung ke blog ini, banyak resep yang sedap2, makasih ya atas sharing ilmunya

Nastyna said...

Akak, wantan ni rebus boleh tak? (hoho gedik kan, orang dah bagi resepi sikit punya senang, nak lebeh pulak).

And sorry to hear something like that happen. Tapi orang "hebat" ni mmg selalu lagu tu kak ros, depa rasa macam tak pijak bumi la kot tu. takper, ada ubi ada batas.

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

salam perkenalan..
waa good idea la.. mesti nak cuba.. dan akan datang lagi kesini..
psst .. nak ngintai jugak.. hehehe

http://girlynicknack-twins.blogspot.com

ishamizu said...

Sy mmg tabik ktkak Ros, menu2 akk sume best2.. Tp sy ni plak mmg suka tgk org pandai masak je..nak try reaepi yg sng2 je klu bley hihi

Ala kesian kak Ros..sabar jela ye kak :)

tun_telani said...

Salam kak ros.. huhu.. dugaan berblog kak.. biasa laa tu. tun pun selalu gak terkena mcm tu. dulu2 selalu gak makan hati, skrg dah lali. alhamdulillah, kawan2 bloggers yg baik lagi ramai yg yg selalu buat kerje yg xbetul tu..

nk tumpang makan wantan. smlm tun pon wat wantan menghabiskan wantan skin. sedih je makan sorang2. pastu ntah apa2 bungkus segala bentuk pon ada. malu nk amik gmbr tayang kt blog. hihi

mama sara nur said...

Assalam Ros
rajin mommy ni, tambh sayang la daddy kan he hee

akak x pasti lak putu kacang kalu guna yg siap mcm tepung tu tp rasanya blh try dulu
kalau blend pun sebenarnya tak berapa ok terlalu debu kering, akak ni dah biasa cara mak dulu2 tumbuk
jdnya lembab2 senang nk tekan acuannya

hainom OKje said...

Memang sedak dan suka hehe....Ros ..sabar ye Ros....kecikkan hati tu sangat sangat2 ( eh bako ke apa ni? hehe ) ok serious.... idak mengapalah Ros...tak pe allah tu maha mengetahuikan...siap yg empunya resepi tu...akan adalah ganjarannya tu! shhhh...dah ..dah... besarkan hati tu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...