بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 26 July 2012

Nasi Kerabu Kuning

Assalamualaikum.
Iftar ke -5 semalam mommy pilih tema 'Kuning Bersemangat'......Hahaha!!!saje je tu buat slogan sebab masuk hari ke-5 & harini dah ke-6 cuaca rasanya sedikit mencabar terutama buat Arfa & Anis. Apa-apapun alhamdulilah masih bertahan dorg puasa cuma bila mandi tu mmg berendam dalam bath tub lama le sesangat. Mommy biarkan aje sebab kesian jugak dengan cuaca panas terik ni. Kita yang dewasa pun rasa bahangnya.
So, juadah utama kami semalam yang bertemakan kuning sudah semestinya 'nasi kerabu kuning'. Kami (mommy & daddy je) kalau puasa memang tak sah kalau tak pekena nasi kerabu. Daddy pun walau origin bukan dari tmp nasi kerabu tapi mujur dia pun suka. Bagi mommy nasi kerabu ni pembuka selera & tak muak baik masa berbuka mahupun masa bersahur. Kalau dulu @Malaysia kami beli je kat PARAM. Bila dah kat negara orang ni kena le merajinkan diri buat sendiri. Last year mmg berbaloi buat sebab mok ada berpuasa dengan kami. Tahun ni mommy & daddy je layan. Budak2 mommy sediakan spagetti bolognese untuk dorg, cuma Arfa lepas makan spagetti dia makan juga nasi kerabu kuning ni without ulam.
Sebelum digaul.
Nasi kerabu this time kelainannya mommy tukar tema kuning dengan menukarkan daun mengkudu/bunga telang dengan serbuk kunyit. Bahan2 & ramuan2 lain sama macam nasi kerabu hitam @ nasi kerabu biru.
Selepas digaul, nyum2!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...