بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 14 July 2012

Chocolate Sponge cake


                                      Assalamualaikum. 
2 hari mommy x tunjuk muka (xde N3 dalam blog). Bukan xde resepi nak tayang tapi dok bertapa depan PC & google utk prepare birthday cake Arfa. Dah le customer ni asyik tukar2 je keknya, mommy pun pening nak buat. Last2, mommy decided last Thursday untuk buat 'aeroplane cake' since cita2 Arfa pun nak jadi pilot. Punye le google cari design yang paling simple untuk aeroplane cake ni alih2 rekacipta sendiri hasil ilham Mr. Pilot himself. Mommy tukang welding parts je. Untuk cakenya, mommy follow resepi sponge cake dari FB@Jom Masak (loyang 8x3...adunan dpt 1kg).
The Cake Boss #1
The Cake Boss #2
BAHAN A
2sdb serbuk koko
120ml air suam
(*bancuhkan serbuk koko dengan air suam)
6 biji telur A (asingkan putih & kuning)
190g tepung naik sendiri *
1sdt baking powder *
1sdt soda bikarbonat *
(ayak bahan bertanda*)
150g gula kastor
1sdt esen vanila
90ml minyak masak / jagung

BAHAN B
6 biji putih telur
95g gula kastor
3/4sdt cream of tar tar ( x guna pun x pe, mommy xguna)

Alhamdulilah, naik elok je. Yang 1st cake tu ada crack sikit ontop but not for this 2nd cake.
Bottom up masa cooling.
CARA CARA
1. Pukul bahan B hingga bertanduk (soft peak).
2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula kastor hingga kembang.
3. Masukkan esen vanilla & serbuk koko yg di bancuh dengan air suam...mix lagi.
4. Masukkan minyak...teruskan mix.
5. Masukkan tepung yg diayak....masuk sikit2....mix lagi hingga kembang.
6. Masukkan 1/2 adunan BAHAN B....kaup balik dengan senduk bg serata.
7. Setelah rata...masukkan semua lebihan BAHAN B.....kaup balik bg rata.
8. Tuang adunan dlm loyang "8x3".
9. Dasar loyang dilapik dengan baking paper....dinding loyang tak perlu di gris.
10. Bakar pada suhu 170'C selama 40-45min...atau hingga masak.
11. Bila kek dah masak....terlangkupkan pada redai....tunggu agak sejuk...keluarkan loyang.
12. Jika kek susah nak keluar....lalukan pisau sekeliling loyang.
Mula2 assemble jadi model rocket daaaa. Boleh je ni just guna 1 pc of cake tapi mommy dah siap2 baked 2 cakes, proceed with initial plan.
Parts assembling.
Parts assemble done!!! Very efficient job with minimum debris.


What happen to the aeroplane? 
See our next episode...........................................................................


6 comments:

mama sara nur said...

wah rajinnya mommy ni, tak sabar nk tgk next episode he he
mesti cantik keknya, besday girl pun rajin tolong tu..

rostina76 said...

hehe, jgn terkezut kak tgk yg dah siap nanti. mesti kena gelak pasni....

Mamasya said...

Salam. wah boleh jadi designer kapal terbang ni....nampak elok bentuk nya....tak sabar nunggu hasil kapal terbang di make up...

rostina76 said...

Bab design no hal kak sbb mmg dah kepala engineer (hehe, walau dah berkurun turun title). bab make up tu yg lemahhhhhhh. hehe, sabar ye. jgn terkezut pengsan dah le nengok hasilnya ;)

Lady Rina said...

rajinnye...nampak menarik je design tu...

rostina76 said...

Saje merajinkan diri. hehe, design by Arfa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...