بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 4 July 2012

Nasi Dagang Gulai Udang

Kalau pagi Ahad lepas kami breakfast ala2 arab kan, tengahari tu plak pulun lagi dengan nasi dagang ala 'kelate' plok. Hehe!!!hari2 dok terpandang beras special nasi dagang yang mommy beli masa balik KL aritu membuatkan terbayang2 kesedapannya. At 1st ingat nak buat gulai ikan tongkol cam biasa buat tapi masa g Pasar Ikan @Jerudong cari satu pasar xde plak ikan tongkol. Haish!!!alih2 borong lobster & ikan kembung fresh.
Kalau ikutkan badan mmg xlarat rasanya nak masak nasi dagang bagai tapi kalau tak buat nasi dagang pun mommy kena masak jugak lauk pauk since mmg 4A+R tak outing Ahad tu. Selalunya mmg kami outing during Sunday tapi last weekend tak keluar sebab hari Sabtu tu mommy dah kuar dating dengan daddy (3A sekolah, so dating le daddy & mommy). Kami p 'Consumer Fair' @BRIDEX dan borong sparkling juice berbotol2 (hehe, sbb dapat harga runtuh & dapat banyak free gifts antaranya bakul picnic yg cun melecun, payung besor & yang paling excited dapat cooking book). Memang berbaloi2 by just paying BND20 dpt semua benda alah tu.
 Eh, berbalik kepada resepi terus le, kalau melalut mmg xleh berhenti jari jemari montok ku ini.
Untuk resepi nasi dagang ni, u all boleh refer N3 lama mommy kat SINI. Cuma mommy nak jotdown kat sini resepi gulai udang special sebab resepi ni mommy follow style 'Ganu Kite' plok guna rempah gulai 'Cap Bunga Rose'.

Bahan2:
*10 ulas bawang merah (kisar)
*5 ulas bawang putih (kisar)
*1 inci halia (kisar)
*1/2 inci lengkuas (kisar)
*1/2 inci kunyit hidup (kisar)
*2 sudu besar rempah gulai cap bunga Rose
*3 sudu besar serbuk cili/cili boh
*1 sudu besar kerisik
*1 liter santan cair 
*1/2 keping gula melaka/nise
*Garam
*1 keping asam gelugur
*1 kilo udang 
*2 biji cili hijau (hiasan)

Caranya:
1. Gaulkan bahan2 kisar bersama serbuk cili, rempah gulai & kerisik. Ketepikan.
2. Didihkan santan bersama asam gelugur, gula melaka & garam secukup rasa. 
3. Setelah mendidih, masukkan bahan2 yang digaul tadi.
4. Biarkan seketika, kemudian masukkan udang & cili hijau.
5. Biarkan sehingga kelihatan minyak dipermukaan kuah & padamkan api.
6. Hidangkan bersama2 nasi dagang.

12 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kempunanya kak ros tengok nasi dagang ni.Dah kama tak makan dan malas nak buat..sedap ni!

tun_telani said...

slm kak ros... uwaaaaaaaaaaaaa...... dah lama x makan nasi dagang.. balik kg aritu x sempat nk cari nasi dagang. terliurnyerr!

PatinPasta said...

OHHHH TIDAAAAK!
Kenapa la saya klik tengok entry nasi dagang time malam2 gini. Terliur sudah! Berkerut perut lapor (nafsu sungguh tak terkawal). Isk tak buleh jadi ni. Saya gerenti akan buat jugak minggu depan, tak kira tak kira!

Soklan.
Beras nasi dagang tu kalo tak de, buleh campur basmathi/jasmin dengan pulut biasa tak?

Norzie hany said...

Sedapnya....dah lama tak makan nasi dagang.

rostina76 said...

Kros kalau malas nak masak p cari kat gerai SS19 subang jaya. port saya dulu . Marvelous !!!!!hari2 ada kot tapi kami dulu weekend pagi p makan. jgn lambat nanti abis...Area rumah lama kami tu ;)

rostina76 said...

salam tun.....hahaha!!!padan muke mung. sapa suruh makang duriang banyok2, sampai lupa nasi dagang. Dok rok cetong org ganu blk ganu dok cari nasi dagang weh

rostina76 said...

Hehe!!!sorang lagi sdh tergudaaa. xpe aida, awok blh je guna beras biasa+beras pulut. follow resepi lama kros tu mmg guna beras biasa...beras coklat ni special nasi dagang kelantan. kalau kami org ganu suka yg putih lagi....jgn guna basmathi nanti lembik. Yang plg penting nasi dagang ni gulai dia tu kena KAWWW!

rostina76 said...

Cedapppp!!!

myda_ahmad said...

bilalah saya nk cuba wt nasi dagang nie.....asyik kempunan je...

rostina76 said...

jgn kempunan lama2 myda nanti buncit perut ;)

obat jerawat herbal said...

thanks,,,

obat jerawat herbal said...

mg sukses gan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...