Untuk dessert kuning plak yang paling senang & sedap sudah semestinya Sira Pisang. Hehe!!!nampak je sempoi tau tapi bila sejukkan dalam peti ais pastu makan, YA ALLAH, nikmatnya. Kalau tak sempat sejuk dalam peti ais letak je ketulan ais lagi sedap.
Bahan2:
3 biji pisang nangka/abu etc (belah dua)
500g gula kastor (kalau takut manis sgt blh kurangkan)
4 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 titik pewarna kuning
1/2 cawan air
Caranya:
1. Masakkan air bersama gula sehingga mendidih.
2. Masukkan bunga cengkih, kulit kayu manis & pewarna kuning. Kacau supaya warna kuning sekata.
3. Masukkan pisang & masak sehingga pisang lembut.
4. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.
4 comments:
rozi.....nasib baik la masa kita bujang2 dulu...semangat memasak ko blum datang. kalo tidak mau BOLATTT aku tiap2 hari kenyang ngan resipi2 ko.....hehehehhe
selalu dengar tapi tak pernah makan. Tengok gambar ros terliurlah pulak ehe..
weh, masa bujang mana bleh masak kaw2...nanti bolattt c.abe xjadi masuk meminang....leni dah bolatt xpaaaala dah confirm hak milik. yang penting biar sama2 bolattt (cam aku & asfa)...ko kena kaw2 gak masak tu kasi im bolattt.kik3x
bulan puasa tgk makanan semua terliur kan. hehe!!
Post a Comment