Assalamualaikum.
Semalam, 3 Ramadhan 1433 bersamaan 23 Julai 2012.....3A dah mula bersekolah di bulan ramadhan selepas 3 days break. Cuma another A je masih offday (ganti cuti last Saturday). Mommy ? emmph, cuti le sehari Ahad lepas (sungkai di luar, so consider cuti le masak). Alhamdulilah Arfa & Anis mampu bertahan walau k.Anis monyok & kejap2 tanya dah pukul 6 ke berulang2 kali. Ahdia pun dapat le jugak berpuasa 'halfday'. Masa mommy jemput dia dari sekolah 1130 pagi dia dah marah2 cakap adik nak bawak bekal, semua kawan2 adik bawak bekal. Hehe!!!masuk aje dalam kereta terus tonggang air milo dia (kesian jugak tengok dia mcm tu, siap terpejam2 mata nikmatnya dapat minum). Bila dah abis sebotol air milo, baru dapat cakap elok2. Pastu mommy pujuk2 esuk puasa lagi & alhamdulilah harini dah okey sikit puasa 'halfday' dia. Cikgu dia bgt Ahdia je puasa (tak bawak bekal). Biarle, mommy nak ajar dia slow2 puasa. Since k.Anis last year masa umur 6 tahun pun dah puasa full. Harap2 Ahdia pun strong jugak.
Okey, berbalik juadah puasa hari ke-3...........fullamak!!!penuh meja dengan SEAFOOD. Sepatutnya nak serve SEAFOOD ni hari Ahad lepas tapi sebab daddy ajak sungkai di luar makanya postponed Isnin baru dapat buat. Mommy masak lobster (dah lama peram, sebelum puasa lagi beli tapi xtau nak masak apa), juga mussel, fillet fish, seafood chowder & etc...... Banyak rasanya benda yang nak kena masak sampai rasa give up & letih. Disebabkan itule jugak bila try buat caramel cake tak jadi elok. Huhu!!!malas nak bersihkan betul2 mixer yang dah diguna buat mix sponge cake menyebabkan meringue tak gebu bertanduk. Nasib baik rasanya sedap walau buruk rupanya. Kalau tak sedap mmg kena humban dalam cik tong purple le jawabnya.
Boleh tahan banyak isinya. |
Untuk resepi pertama, hasil campak2 malas maka jadile 'Creamy Baked Lobster'. Atas imaginasi masa makan lobster mewah @ restaurant dulu2 maka mommy bt le eksperimen sendiri. End resultnya, not bad & lebih kurang le kot rasanya cuma ada sedikit CACAT. Cerita mcm lobster tu jadi cacat: Gini, masa mommy prepared lobster tu rasanya dalam pukul 4++ consider awal le lagi. So lepas je baked dalam oven mommy biarkan aje dorg tu dalam oven. Bila dekat2 nak berbuka tengok2, alamak!!!! dah kering kontang jadinya. Nasib baik gak tak hangus terus. Mommy dah bukak pintu oven tu supaya sejuk tapi mungkin sebab ada keju itu yang dia jadi garing.
Untuk resepi campak2 ni:
Bahan2nya:
2 ekor lobster
1 ulas bawang putih (dikisar) @ guna sos bawang putih
50ml cream
Keju parut (mozarella/cheddar)
Sedikit garam
Sedikit lada sulah/hitam
1 sudu tepung jagung
Daun parsley
Air untuk merebus
Caranya:
1. Mula2 rebus lobster sehingga warnanya bertukar oren. Toskan air.
2. Belah dua lobster tadi & susun dalam dulang pembakar.
3. Bancuh cream & tepung jagung. Tambahkan juga garam, lada sulah & perisa.
4. Curahkan bancuhan tadi ke atas isi lobster.
5. Tabur parutan keju & daun parsley di atas lobster.
6. Bakar lobster sehingga keju cair (dalam 10 minit).
7. Siap.
Nampak tu bahagian keju yang tergaring. Tapi sedap juga lemak2 garing ni. |
2 comments:
aduyaiii...sgt tliur tgk lobster tu...
kik3x....saje publish siang2 hari bior meleleh air liur tengok. tuan badan pun tengok, sendiri terliur.
Post a Comment