بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 25 July 2012

Kurniaan Kurma Ramadhan 1433H

Assalamualaikum.
Harini mommy nak skip N3 pasal makanan. Kita layan je Kurniaan Kurma yg Sultan Brunei bagi kat kami ni semperna Ramadhan 1433H. Yang tahun lepas pun masih ada lagi 2 bekas belum berbukak simpan dalam peti ais. Mommy suka nak masukkan dalam blog sebab ini kenangan & rujukan di masa depan kami anak beranak juga. Walau bagi orang lain, alah setakat kurma apa kelaskan tapi bagi mommy apa saja kurniaan especially daripada Sultan Haji Hassanal Bolkiah memang special (bukan selalu dapat, bila balik Malaysia mana ada dia nak bagi lagi. Heheh!!). Last few weeks rancak org memperkatakan tentang kemulian & sifat pemurah baginda yang telah mendermakan sebanyak 2 juta (tak tau matawang mana) setiap bulan kepada kerajaan Saudi untuk kegunaan selenggaraan Masjidil Haram & Masjid Nabawi. Allahualam!!!
Kalau betul apa yang diperkatakan Allahuakbar!!! Hebat & Mulia betul baginda sebab tak semua orang berduit sanggup berbelanja sebanyak itu. Tapi itule, mungkin bagi baginda apalah sangat 2 juta tu jika dibandingkan dengan nikmat yang ALLAH dah kurniakan kepada baginda & negara Brunei. 
Bukan nilai yang dipandang ALLAH tapi keikhlasan. Kita yang takde ni sedekah RM10 pun blh janji org tak tau kita sedekah (dapat lagi banyak pahalakan?) 
Sebagai terima kasih di atas sumbangan baginda Sultan makanya kerajaan Saudi telah berbesar hati menghantar bekalan kurma kepada kerajaan Brunei untuk dikongsi bersama seluruh rakyat & penduduk Brunei termasuk le 4A+R ni. Allahualam.
Ohw! mommy teringat berita dlm TV3 last week pasal Imam yang dijemput dari Mekah untuk mengimamkan solat terawih di sekitar Malaysia. Itu lagi hebat, sebab kalau di Brunei ni mmg tak heran selalu Imam dari Mekah dijemput baginda Sultan untuk mengimamkan solat terawih sebab kita tahu kemampuan & hubungan baik antara kedua-dua negara. Tetapi, Imam Mekah yang datang ke Malaysia tu ditaja sepenuhnya oleh seorang 'Hamba ALLAH' (mmg tak dihighlight siapa beliau). Allahuakbar!!!bagi mommy itu lagi hebat. Mungkin dia seorang menteri, pembesar, dato @ cuma rakyat jelata biasa. 
Okeyla, niat pun malas nak membebel panjang. Hehe!!!panjang tak panjang, berjela2 juga rupanya N3 ni.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...