بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 20 March 2013

Homemade Dadih

Assalamualaikum & good day.

Harini mommy penatnyeeee meneman 3A p berendam @Water Park. Ingatkan buat roti hari Isnin lepas boleh relax bereksperimen seminggu, hahaha!!!!rupa-rupanya tak sampai 2 hari habis semua roti sedap tu (ngeh3x....perasan). 



 Okeh, semalam sebab xdak kuih-muih, kudap-kudapan etc (dorg makan mee goling yg mommy masak utk breakfast smp ke ptg........sedap gak kot tu kalau tak takkan dr pagi til ke ptg layan, hahaha!!!!perasan lagi mommy). Okehhhh, sambung semula citer. Semalam mommy last minit buat 'eksperimen dadih'.......



Dulu2 pernah tgk Tun Telani buat, pastu dah lupa nak try sebab selalu dok buat yg instant jelly pelbagai rasa tu. Tapi semalam sbb mommy nak try buat yg guna fresh milk yg flavour strawberry jadi google balik resepi 'Homemade Dadih'. Masa mula2 tgk resepi yg Tun buat, dia guna susu sejat (dlm stok mommy xdak plak susu sejat) so mommy decide guna yg original resepi dr knor@MyResepi. Mudah & bahan2 pun semua ada dlm stok mommy. Jom tgk mcm mana nak buat dadih plak (lebih kurang sama dgn buat Homemade Tofufah dulu gak ni).


resepi: kak nor@myr


Bahan-bahan: ( 16 bekas -spt dlm gambar ) 
10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan
1 liter susu segar biasa (mommy tak buat yg susu biasa tapi guna yg perisa strawberry)
1 liter susu segar berperisa coklat 
1 1/4 cawan gula @ 17 sudu besar gula (mommy rasa manis sgt, next time nak reduce sikit)
1.2 liter air 
1 sudu teh garam 
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air 
1sudu teh coklat emulco 

Cara-cara: 
1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. 2. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih. 
3. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco. 
4. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana saja dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. (Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras)
5. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika. 
6. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.


(dadih yang mommy buat ni, color mmg natural from the fresh milk, rasanya kalau nak bagi cantik kena letak pewarna sikit kot) 





3 comments:

tun_telani said...

salam kak ros.. panas2 camnih mmg cepat je habis kalau wat dadih nih.. tun xbuat guna fresh milk sbb kalau beli fresh milk mmg xsempat nk wat ape2, habis diminum dgn pantasnyer. hehe

hainom OKje said...

boleh try layan jugak ni... tulah sekarang ni...semua ada resepi samada nak tak nak jekan...

Anonymous said...

The MCM [url=http://www.mcmstoresonline.com/#20143]http://www.mcmstoresonline.com[/url]
discredit was founded in 1976 in Munich, Germany,[url=http://www.mcmstoresonline.com/#20140]http://www.mcmstoresonline.com[/url]
initiator of the Hollywood superstar - Michael Cromer, the symbol "MCM" arrange as Mondern Formation,[url=http://www.yahoomcmstores.com/#17324]MCM 財布[/url]
Munich. The MCM oblige commodity [url=http://www.yahoomcmstores.com/#18323]mcm リュック[/url]
hawser of clothing, [url=http://www.yahoomcmstores.com/#14327]mcm リュック[/url]
glad rags and leather goods.MCM oldest started to [url=http://www.yahoomcmstores.com/#12329]http://www.yahoomcmstores.com[/url]
away leather, in the 1980s,[url=http://www.yahoomcmstores.com/#15326]MCM 通販[/url]
the heyday of the maker, MCM [url=http://www.yahoomcmstores.com/#15326]MCM 通販[/url]
talkie, including jewelery, watches, perfumes,[url=http://www.yahoomcmstores.com/#18323]mcm リュック[/url]
clothing, bags, and little leather goods, including more than 500 models of products. It is fashionable, superfluous and common-sensical products are upon popular.
[url=http://www.mcmstoresonline.com/#20137]MCM 財布[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...