بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 9 March 2013

DINO TREK 2

Assalamualaikum & good day.
Ramai yg cuti harini kan? Kami di Brunei harini last day school & starting tomorrow 10/3/2013 til 22/3/2013 the kids will enjoy their 1st term school holiday. Huhu!!!tapi mcm biasa le, yg cuti the kids & mommy je, daddy still working 24hr/day. Infact harini yang sepatutnya off pun kerja (time machine problem mcm ni le). Malas nak berangan p jalan2 walau pun dekat sebab end upnya kita jugak  yg frust. Pepepun, kesian jugak kat daddy sebab selalu kena torture  dek mesin2 turbine tu. Jadi kita dok diam2 ajela kat rumah. Sambil2 tu kita layan je kenangan percutian yang lalu.


Kat bawah ni gambar2 masa kami pergi melawat Dino @Muzeum Petroleum Miri. Mommy pernah citer kat SINI, kami pernah pergi tapi masa tu under maintenance so 27/1/2013 lepas baru le hajat kesampaian. Arfa of course yang paling seronok, Anis masa pergi ni tengah demam so moody je & Ahdia plak ketakutan tgk dinosaurs tu semua sebab mmg macam real siap boleh bergerak (limited movement of course) & mengeluarkan bunyi (hehe, mommy pun seriau tgk muka2 huduh dorg ni).

Entrance ke Muzeum Petroleum Miri, Sarawak Malaysia.

Kakak monyok & adik ketakutan.
Abg yang seronok, eh nape ada taik gigi plak.
Ekkk!!! gambar yg guna skitch ni mmg blurr & ada gangguan sikit ye.
The Dino machine.

How they make the Dino move.
There are many types of Dino
The babies
The mommy
The daddy ?????? hahaha memandai je
Yang ganazzz
Yang hipokrit.....ala2 ahli politik. Muka baik tapi dalam jahat :P :P

Akhirnya......semua pupus!!!
Antara aktiviti yang disediakan; Mewarna clay mold bentuk dinosaurs 
Tembak dinosaurs jahat

Menggali fossil....

Sebenarnya banyak lagi aktiviti yang disediakan seperti kuiz (menjawab soalan melalui computer), membina badan dinosaur (secara grafik & real), menjawab soalan2 berkaitan dinosaurs dlm bentuk permainan 'ting'ting', mewarna, melukis, jigsaw puzzle etc.... Sesiapa yang kat sekitar Miri & Brunei boleh le pergi sana (tak rugi sebab seronok untuk budak2 disamping menguji minda dorg). Masa kami pergi tu pun ada pelajar2 MRSM (eh dr cawangan mana ekk, lupa tapi MRSM kalau tak Sabah di Sarawak la kot rasanya).
Oh, btw ada souvenir shop lagi. Magnetic fridge, t-shirt, mug, toys, science experiments set, calendar, badge etc semua ada dijual. Kami beli magnetic fridge & volcano experiments set for Arfa.

7 comments:

ummuaidan said...

Seronok kan bwk anak2 kepameran camni..kalo aidan tgk dinosaur camni takmau balik umah jwbnya dia..tgk video pun blh ulang 3,4 kali sehari tiap2 hari..huhuh

Nastyna said...

hahhaa ingatkan abang pun bertukar jadi dinosaur. budak2 suka la these kinda place, tunggu JJ besar sikit bawak dia pergi tempat macam ni. Kalau skang, rasanya dinosaur yang lari tengok dia huhu.

tun_telani said...

weee~~~ dh blh komen!! tun dh pegi dgn semangatnya tgk exhibition nih.. hihi... tp xpuas round sbb kecik ngat, duk imagine mcm petrosains kt klcc tu haa..

ummiross said...

Salam kenal...

Menarik kan, mesti budak2 seronok.Ummi pernah ke Miri, tapi tak pernah pula masuk, mungkin next time boleh juga singgah ke sini.

ishamizu said...

Wow menarik! Dino siap bgerak2 lg ek, maunya adik tak takut hihi. Abg dah besar mst seronok dpt tahu mcm2 psl Dino. Last year ktrg pegi tgk dino jg kt Natural Museum London, mmg excited ank2 jmp dino gergasi..;D

m.u.l.a.n said...

wowww.... best ni ada muzium petroleum kat sana... kami anak beranak pon suka masuk muzium2 ni..

Rezwatisman said...

ummuaidan: kalau aidan blk malaya sure blh bkenalan dgn dino.hehe!!!

nastyna:hahaha!!!blh bayang JJ 'kerabat' atas belakang Dino ajak pusing2

tun telani: hehe!!!mujur tun ckp, klau tak mesti kros assume tun dah lupakan kros. btw mmg kecik ngat pun. sekali tawaf dah abis (nak2 kalau kita yg dah biasa msk petrosains klcc). pepepun better le ada gak utk org2 borneo ni

ummiross: salam kenal ummiross. next time ummi dtg kita blh kenalkan dgn dino ;)

ishamizu: bila bergerak tu yg jadi seriau tau sbb dah le besorrr, huduh plak tu. sib baik dorg ni dah pupus ekk.

mulan: tule, kami ni peminat tegar muzium gak ni. hehe org lain mcm bosan je nak msk muzium kan tapi kami masuk je. muzium brunei, muzium labuan, muzium sabah semua masuk.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...