بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 22 March 2013

Basic Banana Muffin with Twin chocolate chip

Assalamualaikum & good day.

Nothing special, just a basic banana muffin for the 'tea time'. Ptg semalam ustazah dtg ajar mengaji, so in order to 'jamu' ustazah mommy did a quick baking. Hehe, on time je ustazah selesai ajar 3A, oven pun 'tik 3x' berbunyi. Ustazah xnak makan, so tapau kasi dia. So, here it is:


 Mommy copy & paste the recipe from Taste of Home. Easy peasy & yet very moist. Mommy teringat kat kek pisang yang selalu dok beli dulu2, yeay!!!! skrg dah pandai buat sendiri.








Source: Taste of Home

Ingredients (Yield: 1 dozen.)
1-1/2 cups all-purpose flour
1 cup sugar (i think too sweet, next time want to reduce 3/4 cup)
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3 medium ripe bananas
1 egg
1/3 cup vegetable oil
1 teaspoon vanilla extract


Directions
1. In a large bowl, combine dry ingredients. In another bowl, mash the bananas. 
2. Add egg, oil and vanilla; mix well. Stir into the dry ingredients just until moistened. 
3. Fill greased or paper-lined muffin cups half full.
4. Bake at 375° for 18-22 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. 
5. Cool for 10 minutes; remove from pan to a wire rack to cool completely.

11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyer!!!

ummuaidan said...

Nampak mudah jer ingredients nyer tuh...hmmmm nak kena carik banana nie..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

elok kejadian muffin tu... muffin cup tu pun cun... pinky gitu... kalau ke kedai bakeri suka btl belek2 muffin cup/paper liner ni.. comel2.. ikut kan hati semua nak grab.. mujur masih teringat poket kurang tebal.. hehe..

lady lavender said...

cantiikkk aje muffins ros :-)
saya pun suka buat muffins sebab senang main kacau2 aje. tak perlu guna mixer.

tun_telani said...

nyum!! loveee banana cake, bread, cupcakes, and even cekodok pisang. hihi... tiap2 minggu kalau boleh nk beli pisang. mmg hantu pisang tun nih. tun suka wat mapin sbb malas nk godek2 kek ^^

Nastyna said...

yayy... next oven "tick", tapau kan untuk saya fliss :D

ishamizu said...

Hmm sedapnya!! Tiba2 rasa nak mkn muffin pisang jgk. Terliur tgk sana sini bloggrt buat muffin..:)

Lady Rina said...

i must try this recipe...last time buat tk menjdi..huhuhu..

mama sara nur said...

Assalam tina
sedaplah ada muffin mesti ank suker ada coklat chips tu

Kuazue Mohd said...

nak wat esok buat bekal kekanak ke taska lah..tq share resepi nya bu!

rostina76 said...

Mrs Eady: hehe, mak buyung ni nampak semua sedap ye... kalau dkt2 blh hantor 4 ketul

ummuaidan: mmg mudah sangat, ala2 cekodok pisang bakor

Madiha: alaa k.madiha kat sini xbyk choice mcm @KL....kira pakai beli je

LL: hehe, itu yg bila time adhoc mmg muffin selalu menjadi pilihan. cepat & sedap

tun_telani: laa br tau rupanya hantu pisang. sib baik hantu pisang cun (hehe, jgn mare tun gurau je)

Nastyna: tapau gambar muffin pisang jelah ekk :P

ishamizu: hehe,dah boring dgn apam melayu, kita buat le apam mat salleh plak.

Lady Rina: try lagi, InshaALLAH jadi tu

Mama sara nur: Assalam mama sara nur........sebab tu ros letak choco chips tu baru laju sikit, kalau pisang saje slow abisnya

Kuazue: sama2 buk. jgn lopa cubain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...