بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 4 March 2013

SAMOSA INTI KARI TELUR

Assalamualaikum & good day.





Harini nak tayang jugak Samosa mommy buat Jumaat lepas untuk minum petang. Minggu sebelum tu buat stok karipap, 4A ni 
mmg suka la sesangat karipap tu (padahal buat stok banyak utk frozen sbb mommy ni jenis malas gak hari2 nak kena buat minum petang). Tapi tak sampai seminggu dah abis stok karipap sebab dorg tahu byk dlm freezer, bila tak cukup mintak goreng lagi. Huhu!!ayat tak tahan "sebab sedap sangat mommy buat". Itu yang bila 3A suruh buat lagi mommy aduhai malasnye. Penat buat karipap ni bila bab nak mencanai bulat2 nipis tu (bab tu mommy paling malas). Yang dapat buat byk stok  last week tu pun sbb guna mesin buat mee (mitak kakak beli @Jubail, Arab). Bukan takde @sini tapi kualiti tak bagus & mahal. 


So, sebagai alternative menggunakan inti yang sama mcm buat karipap, mommy buat samosa plak. Senang sikit xyah menguli bagai. Yang specialnya samosa kali ni sebab mommy tambah telur rebus dalamnya sebagai inti tambahan. Idea ni timbul selepas mommy makan @Restoren Che Putih (terkenal kat Tutong ni sebab pulut panggangnya yang sedap). Bila letak telur kat dalamnya, mcm cantik kembung sikit compare tu takde telur. Rasa pun of course lagi sedap. Tak caya, boleh cuba. Resepi & macamana nak lipat samosa tu u all refer la N3 lama mommy ni.

Lupa nak bgt, telur tu.....rebus macam biasa, pastu belah 2 @ 4 (bergantung size samosa anda). Lepas masukkan inti kentang, baru letak telur kemudian lipat kemas.




11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

terliur!!!agagagagaa...

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..saya pernah makan karipap yang di tambah telur rebus ni kat ayamas...memang sedapppppp

m.u.l.a.n said...

yummeehhh...

NEKCIK said...

Sedaaap nih..kalah karipap kat IKEA!!!

Nastyna said...

I pernah makan karipap letak telur rebus ni jugak, sedap. Masalah jugak kalau buat sedap sangat kan hahaha.

rostina76 said...

heheh!!!!lap ayaq liur meleleh dah tu ;)

rostina76 said...

waalaikumusalam.....oh yeke, saya tak pernah plak try yg ayamas punya

rostina76 said...

jommmm, meh2 sini

rostina76 said...

sedaaaaap nekcik, mmg confirm kalah IKEA punya sbb dah try both. ngeh3x, angkat tong drum sendiri la ye nekcik

rostina76 said...

alaaaaa, u makan karipap. I punya SAMAOSA....tak sama (baca gaya2 budak tadika menunjuk2 kat kekawan dorg).hahaha
btw tule, ini yg susah kalau dah terer bebenor (jgn mutah ijau ye membaca ni). kik3x.....

Nastyna said...

alaaa... kayipap kitew shedap, tapi camosha akak laaagi shedap, nak shatu :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...