بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 18 March 2013

Sweet Cheezy Bun

Assalamualaikum & good day.
Make it fast sbb nak layan back to back Adam & Hawa episodes. Hehe!!!mommy ni kalau dah terjebak mmg addicted le jawabnya. Masa org dok sibuk layan @Astro HD kami ketinggalan zaman sbb xdak HD (la ni follow @Astro Ria, then i decided slownya nak abis so i choose online le cepat skit khatam). 


Lama tak meroti, so here the latest edition of my 'roti' experiment. I just love 'meroti' nowadays cause it save my time, energy & yet 'cedappp' (kata Ahdia).

This edition i just make basic dough but the topping i spread the cheddar cheese + sugar......wallaweh just love the lemak2 manis. Kalau @bakery pun, mommy suka this type of bread. Ohw, the name 'Sweet Cheezy Bun' pun mommy reka sendiri la ye sbb dah lupa apa nama yg beli @bakery tu.


Btw, the shape hahaha!!!so funny. Ada yg pendek, kurus, debab & lonjong. Decided to make it long instead of round because i remember the one i bought @bakery shapenya panjang2. Bolehla ye.

Jom tengok resepi, boleh kita buat sama2. 

Bahan2 (12-15 biji):
170g air
300g tepung berprotein tinggi
30g mentega
30g gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar tepung susu
1 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil pelembut roti (mommy tak letak....still lembut gak)

Bahan2 topping:
Keju cheddar
Gula

 Caranya:
1. Masukkan semua bahan2 mengikut susunan dari atas ke bawah ke dalam mesin roti. Pilih menu 'dough' di mesin roti. Tunggu sehingga doh siap.
2. Tabur sedikit tepung ke atas papan pencanai. Keluarkan doh dari mesin roti & letakkan di atas papan pencanai. Tumbuk2 untuk mengeluarkan angin. Bahagikan doh kepada 12-15 bahagian kecil. Biarkan 10 minit.
3. Ambil sebiji doh, uli memanjang. Ulang sehingga habis. Biarkan roti mengembang 2 kali ganda daripada saiz asal.
4. Taburkan keju & gula ke atas roti.
5. Bakar roti di dalam ketuhar dengan suhu 180'C selama 15 minit.





12 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

aaa..suka nyer roti ni!!

m.u.l.a.n said...

woaahhh.. i like... tapi tak de mesin roti... nak uli tangan tak sampai..

lady lavender said...

kat gambar pun dah nampak gebusss sgt ros. Kalau mkn lagi la terasa gebusnya. Saya dah lama sgt tak meroti. kena tunggu angin dia baru menjadi hehe..Sekali dah sampai angin meroti bole jadi tiap2 hari akan meroti. Tah bila nak dtg angin meroti lagi pun tak tahu lagi :-)

Farah said...

wow macam from a bakery hehe :)

Xoxo,
Farah ♥

Amie said...

Memang cedap ni Ros... memalam datang sini terasa lapo lah pulak.. pekena sekeping roti + minuman panas... ah... alangkah nikmatnya, lena tidur malam ni!

izan mama mia said...

wah gebu gebasnya nampak roti tuu

hainom OKje said...

Kena ada mesin roti ke? Kalau mcm OKje yg tak de camne? mengulilah yeh...hoho....
Teringin sangat nak buat roti Ros .... tepung roti dah siap beli tu!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak lama tak meroti... mmg nampak sedap tu.. rajin meroti boleh jimat belanja tak perlu beli sarapan kat luar.. hehe..
bagus juga idea letak cheddar cheese dgn gula... senang kerja..

noorhayati harun said...

yummy sedapnya..heheh..terror ar awak..meroti..

Marya Yusof said...

As salam Kak,

Aduh dahlah belum lunch lagi ni... tgk pulak gambar roti akak yg gebu terasa2 kat tekak ni... Bila saya nak meroti ye? eh tanya org pulak! hihihi...

Kak, nama tmpt yg cantik tu Machu Piccu! Plan nak p tahun ni tapi xboleh sb dah ada 'machu piccu' dlm pewuttt...hikhik... ;))

Nastyna said...

boleh la saya cuba ni, tapi takder la save masa dan energy kalau saya sebab nak kena pakai tangan jer mengulinya, nak lebih aura air tangan katakann (walhal takdok mesin) hehehhe

rostina76 said...

Mrs Eady: suke ? buat le sdiri (heheh, ayat sakat)

m.u.l.a.n: hahaha!!!tangan xsampai? sambung le tangan sesapa yg sifu masak tu (u kan ramai kawan sifu) ;)

LL: biasa aar tu miza. angin finland ngan angin Brunei mesti xserentak. kik3x....btw ros kagum gak tgk pie miza tu. nak buat fikir 2x takut dorg tak layan. nanti mommy makin gumuk :(

farah: mmg dr bakery pun (ehh, bakery mommy 3A la). dorg ni je hari2 yg bt mommy untung @ rugi pun

Amie: indeed!!!!layan seketul + teh o panas. pheww berpeluh tidur.

izan: gebus mcm mommy le

hainam okje: xde le wajib ada mesin roti (BM) hainam. tapi utk amatur mcm ros ni mmg membantu sgt2 BM tu. hehe, klau u blm order BM tu uli le lembut2 dgn jemari u yg mulus tu. good luck ;)

madiha: k.madiha.....mmg jimat segala2 nye la kot. yg plg ros suke, jimat tenaga. btw sedap kak lemak2 manis gitu.

norhayati: terer la utk anak tekak kami2 je. kalau nak tumpang tg le kami blk malaya yu

Marya: As salam marya.....kesian baby terliur roti aunty ye. ohw, machu piccu ye namanya. hahaha mmg xpatut le klau ko nak panjat gak ke sana nanti terloncat2 machu piccu @dalam tu plak. take care marya. muah!!!

nastyna: nak cuba ekk? blh sesangat le tu bagi air basuh tangan kat JJ & papa dia. ehhh, byk berkat tu. kik3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...