بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 5 May 2012

KETAM STIM

Lama dah rasanya tak menikmati ketam yg rebus @ stim simple aje. Asyik dok masak lemak, masak cili etc. Seingat mommy, kalau dulu2 kami makan ketam xde menu lain yg mok buat selain rebus ketuk serai. Jarang2 makan kira orait le kan tapi kalau selalu je menu tu jemuih jugak. 
Menu mommy harini actually menu eksperimen nak test market laku ke tidak masak style mcm ni. Bila dah siap terhidang, 2 org je pulun (mommy & daddy le tu). Kalau kebiasaan mommy masak ketam, k.Anis mmg pulun dia makan. Baik masak pedas @ tak, tapi this time dia kurengg. So, postmortem mommy, kalau agak2 malas nak tlg kopek kulit ketam utk k.Anis tu, mommy buat menu ni lagi le(hehe!!!jahat btui mommy ni. Bukan setakat jahat, pemalas gak ni).
So,overall for me,sedap masak stim ni sebab isinya fresh & terasa kemanisan isinya. Pastu xmuak kuahnya, boleh digaul bersama nasi mcm kuah singgang. Resepi ni mommy main cuba2 je,cuma idea ni terhasil bila ada kawan @FB share dia stim ketam dgn minyak bijan. Kalau u all nak try gak, no harm, mmg berbaloi.


Bahan2:
  • Ketam (5 ekor, boleh belah dua jika suka)
  • 2 cm halia (mayang halus)
  • 2 biji bawang putih (mayang halus)
  • 5 biji cili api (terpulang citarasa) (potong nipis)
  • Garam
  • Minyak bijan (1 sudu besar)
  • Daun bawang (untuk hiasan) * mommy xletak sbb xde stok
  • Bijan (disangai) *mommy xletak gak sbb malas nak goreng.
Caranya:                                                       
  1. Basuh bersih ketam & potong 2. Toskan air.
  2. Susun ketam dalam bekas & tabur halia, bawang putih, cili & secubit garam.
  3. Renjiskan minyak bijan ke seluruh badan ketam.
  4. Kukus/stimkan ketam tadi selama 5-10 minit.
  5. Apabila menghidang boleh taburkan bijan & daun bawang di serata ketam kukus tadi.
  6. Sedia dihidang.


6 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Ohhh ketam, hewan kegemaran saya!

rostina76 said...

salam kak...
hewan kegemaranku jua....btw org turkin gemor ke hewan ni kak?

Qasey Honey said...

sedapnya..blum penah lg masak mcmni...biase masak lemak cili api aje...leh utk diet ni...hehehe

rostina76 said...

QH mmg btui sesuai bebenor utk diet ni tapi jgn lak 5ekor skali ngap.hehe!!

PatinPasta said...

Waaaa! Sedapnye! Isi ketam memang manis, kan? Rasanye tak kira masak mende pon, gerenti laku (kecuali K.Anis la :D).

Isk.. bergenang air liur tengok nih!

rostina76 said...

baik2 dah menitik tu. lap cpt nanti mat spain tgk malu :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...