بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 5 May 2012

Bubur Pulut Hitam

Haru betul N3 ni....Actually mommy dah siapkan semua gambar, writing & setting utk auto published N3 ni semalam pukul 10pm (sbb mlm selalunya daddy yg conquer iMac) so susah le mommy nak buat kerja2 editing. Alih2 mommy bangun pagi ni tengok xde pun N3 ni dan yg lagi dukacitanya sebab semua content utk N3 ni hilang/blank/ghaib.......Huhu!!!yg ada cuma tittle je. APA SUDAH JADI NI? Adusss, penat rasanya nak tulis semula. Hilang abis dah idea citer psl bubur pulut hitam ni. Tak ingat dah pun nak tulis pasal apa this time. KENAPA EK? Aduhai, apa yg silap? Mommy tersilap tekan delete ka? Budak2 ni main ka? Tak logik rasanya sebab semalam mmg dah settle dr petang, pastu mmg xde sapa2 guna iMac til daddy balik keje. Eh, pening memikirnya.. Takpela......




















Terus aje la pada resepi, dah spoil mood utk rewrite N3 ni. Btw, smlm mommy buat bubur pulut hitam ni sbb nak test mcm condition beras pulut yg mommy beli @Hua Ho Tutong ni. Setelah sekian lama mencari akhirnya last week baru ternampak beras pulut hitam ni @racking. After this, boleh la rasanya teruskan hajat nak buat kuih koci pulut hitam plak.

RESEPI


Bahan2:
  • 2 cawan beras pulut hitam (rendam atleast 2jam)
  • Santan pekat 
  • Air
  • Secubit garam
  • 1/2 cawan gula 
  • Daun pandan (3 helai disimpul)
Caranya:
  1. Mula2 basuh beras pulut & toskan.
  2. Masukkan dalam periuk & isi air sehingga tenggelam beras pulutnya.
  3. Masak sehingga empuk. Semasa memasak beras pulut, masukkan daun pandan & gula.
  4. Dalam periuk yg berasingan, didihkan santan sehingga mendidih. Tambah secubit garam.
  5. Semasa menghidang, sendukkan pulut hitam & curahkan santan di atasnya.
  6. Enak dihidang panas @ sejuk.



2 comments:

PatinPasta said...

Ooo.. gitu ek masak bubur pulut hitam? Saya dok ingatkan santan tu campur masak sekali. Muaha!

rostina76 said...

Boleh gak Aida nak masuk santan trus tapi xtahan lama. Kalau mcm kros buat ni boleh simpan dlm peti ais seminggu no hal....nak makan baru curah santan/susu cair.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...